Erdoğan'ın başdanışmanından Suriye uyarısı

ABD’li gazete ile bir mülakat yapan, Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın, Suriye’deki şiddetin "kitlesel katliamlar” boyutuna tırmanması halinde Türkiye'nin göstereceği tavrı açıkladı.

Erdoğan'ın başdanışmanından Suriye uyarısı
Erdoğan'ın başdanışmanından Suriye uyarısı
GİRİŞ 04.04.2012 13:10 GÜNCELLEME 04.04.2012 13:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Wall Street Journal, üst düzey bir Türk yetkilisine dayanarak Türkiye’nin Suriye’de şiddetin “kitlesel katliamlar”a tırmanması halinde bu ülkenin içerisinde sivilleri korumak amacıyla “güvenlik bölgelerinin” kurulması ve başka “agresif adımlar”ın atılması ile ilgili planları çizdiğini öne sürdü. WSJ, haberinde Türkiye’nin uluslararası “Koruma Sorumluluğu” doktrinine atıfta bulunarak BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan harekete geçebileceği savına da yer verdi.

ABD’li gazete ile bir mülakat yapan, Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın, ise, Suriye’deki şiddet "kitlesel katliamlar” boyutuna tırmanırsa Türkiye’nin harekete geçme zorunda kalabileceği uyarısını yaparken “Tamamen kontrol dışı bir durum varsa ve rejim günlük olarak kitlesel katliamlara başlamış ise eğer, o zaman işler farklı bir şekil alır" şeklinde konuştu. Ancak Kalın, Türkiye'nin hemen tek taraflı olarak eyleme geçme niyetinin olmadığını da söyledi.

Türkiye’nin, Suriye’deki şiddetin “kitlesel katliamlar”a tırmanması halinde bu ülkenin içerisinde sivilleri korumak amacıyla “güvenlik bölgelerinin” kurulması ve başka “agresif” adımların atılması ilgili planları çizdiği öne sürülüyor. Ankara’nın, uluslararası “Koruma Sorumluluğu” doktrinine atıfta bulunarak BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan harekete geçebileceğini de yazan Wall Street Journal gazetesi ile bir mülakat yapan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın, Suriye’deki şiddetin “kitlesel katliamlar” düzeyine tırmanması halinde Türkiye’nin harekete geçme zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Ankara’nın, Suriye içerisinde mülteciler için güvenlik bölgeleri için planlar hazırladığını” duyurduğu geniş haberinde İbrahim Kalın ile yaptığı mülakata da yer verdi. Gazetenin haberinin başında şu ifadeler yer aldı:

“Üst düzey bir yetkili, Salı günü, Türkiye’nin, Suriye’de şiddet tırmanması halinde Suriyeli sivilleri korumak amacıyla bu ülkenin içerisinde mülteciler için güvenlik bölgeleri ve diğer bazı agresif adımlar için planlar hazırladığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu konusundaki başlıca danışmanı İbrahim Kalın, Türkiye’nin, Şam’ın gelecek haftaya kadar tam bir ateş kes uygulama taahhüdünü yerine getireceğine pek inanmadığını ifade etti.”

-“GÜVENLİK BÖLGELERİ ASKERİ KORUMA GEREKTİRİR”-

WSJ, Türkiye’nin kuşkularının, Esad rejimi karşıtı uluslararası toplum tarafından da paylaşıldığına dikkat çektikten sonra Türk yetkililerine atfen “Ankara’nın Suriye toprakları içerisinde güvenlik bölgelerini yaratması öngörülüyor bu da askeri korumayı gerektirir” diye yazdı.

-KALIN’A GÖRE TÜRKİYE’NİN HEMEN TEK TARAFLI OLARAK EYLEME GEÇME NİTEYİ YOK-

Habere göre, İbrahim Kalın, WSJ ile yaptığı mülakatta Türkiye’nin, hemen tek taraflı olarak eyleme geçme niyetinin olmadığı ve Suriye krizinin esas kısmını omuzlamak istemediği uyarısını yaptı. Kalın, kriz için şunları söyledi:

“Yoğunlaştıkça, daha çok adım atma zorunda kalacak olan bizim gibi ülkelerin sayısı artacak. Tamamen kontrol dışı bir durum varsa ve rejim günlük olarak kitlesel katliamlara başlamış ise eğer, o zaman işler farklı bir şekil alır.”

-“KİTLESEL KATLİAMLAR OLURSA TÜRKİYE’NİN HAREKET ETME ZORUNDA KALABİLİR”-

ABD’li gazete de “Sayın Kalın Salı günü, Suriye içindeki şiddetin ‘kitlesel katliam’ boyutuna tırmanması halinde Türkiye’nin harekete geçme zorunda kalabileceğini söyledi ancak daha agresif adımları tetikleyebilecek rakamı vermedi” diye yazdıktan sonra söyle devam etti:

-“TOLERE EDİLEBİLECEK ESİK SAPTANDI”-

“Türk hükümetine yakın analizler, politika belirleyicilerinin, daha sert eylemleri onaylamadan tolare edemeyecekleri Suriye içerisindeki sivil ölümler sayısı için bir eşiği saptadıklarını söylediler. Böyle bir adım, Ankara’nın BM Güvenlik Konseyi’nin onay olmadan müdahale etme olanağını sağlar. (Ankara) örnek olarak, BM Genel Kurulunda çoğunluk oyu ile desteklenebilen uluslararası “Koruma Sorumluluğu’ doktrine atıfta bulunabilir.”

-“ORDU, GÜVENLİK BÖLGELERİ PLANLARINI BİRKAÇ AY ÖNCE ÇİZDİ”-

WSJ, bir Türk yetkilisi ve bir diplomatına dayanarak “Suriye hükümetinin muhalif kalelerine saldırılarında ağır silahlara başvurmaya başlayınca Türk ordusunun birkaç ay önce güvenlik bölgeleri planlarını çizdiğini” de yazdı.

 

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 1
  • İsmail Yetim 12 yıl önce Şikayet Et
    zaten suriye-iran-türkiye kavga etsin istiyorlar. zaten israil (ve gölgesindeki ABD) suriye-iran-türkiye kavga etsin, ekonomik gelişmeleri ve bölgede siyasi olarak da güçlenmesi kösteklensin istiyorlar. bakın, abd bilindik taktikle hadi saldır, arkandayız diyip, kavga başlarsa da yan çizecek.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı