Bağış: Bu uygulama Türkiye'yi AB'den dışlıyor

Başmüzakereci Egemen Bağış, The Guardian dergisine verdiği demeçte "Ne yazık ki, Türk vatandaşlarına dayatılan Schengen vizesi şartı bizim için ciddi bir engel olmaya devam etmektedir." dedi.

Bağış: Bu uygulama Türkiye'yi AB'den dışlıyor
Bağış: Bu uygulama Türkiye'yi AB'den dışlıyor
GİRİŞ 16.07.2012 19:42 GÜNCELLEME 16.07.2012 19:45
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, The Guardian dergisine verdiği demeçte "Ne yazık ki, Türk vatandaşlarına dayatılan Schengen vizesi şartı bizim için ciddi bir engel olmaya devam etmektedir. AB işlerinden sorumlu bakan olarak, benim sorumluluğum, Türkiye'nin AB'ye katılımını engelleyen duvardaki tüm tuğlaları teker teker yıkmaktır" dedi.

Bakan Bağış'ın The Guardian dergisinde yayımlanan makalesinde, "İstanbul 2010'da Avrupa Kültür Merkezi olma onurunu, bu sene de Avrupa'nın spor merkezi olma onurunu yaşadı. Böyle olaylar sadece Türkiye'nin güçlü milli kimliğinin ve temel Avrupa değerlerinin altını çizmiyor, aynı zamanda kültürel olarak farklılığı ve coğrafi olarak eşsizliğiyle bu mekânın sınıflandırmaya direnişini gösteriyor. Doğudan batıya, gelenekten modernliğe uzanan tipik bir Avrupa kenti olduğunu gösteriyor. Türkiye binlerce yıllık bir tarih üzerine kurulmuş olsa da, bu görece genç millet, Victor Hugo'nun 1948 yılında belirttiği gibi milletlerin 'belirgin özellikleri ve aziz benliklerini' kaybetmediği 'Avrupa kardeşliği'ne olan isteğini defalarca gösterdi. İstanbul, Avrupa Birliği'nin siyaset üreticilerine, kıtanın Türkiye olmadan eksik olduğunu gösteren bir hatırlatıcıdır" ifadelerini kullandı.

Son yıllarda Türkiye ile AB ararsındaki ilişkilerde güçlü işbirliği olasılıklarının olduğunu belirten Bağış, "Son iki yıl bize Türkiye-AB ilişkilerinin sürekli başarısı için potansiyeli ve kültürel, ekonomik ve siyasi alanlarda daha güçlü işbirliği için olasılıkları gösterdi. Ankara'da yakın zamanda gerçekleşen Avrupa Günü kutlamaları, bu amaca bağlılığımız yönünde bir kanıttır. Türkiye'nin hem Avrupa hem de Asya yakası, dinamik, genç ve iyimser nüfuslarıyla AB üyeliği için uzun zamandır bekliyor ve çalışıyor. Yani, Avrupa'dan Türkiye'nin AB'ye girmek için "çok büyük, çok fakir ve çok Müslüman" olduğu yönünde sesler duymak, cesaret kırıcı oluyor. Bu tarz lafların modası geçmiştir. Evet; Türkiye, AB'ye üye olan çoğu ülkeye oranla büyüktür fakat bu durum, Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme yolunda olmasının sebeplerinden birisidir. 'Çok Müslüman'a cevap olarak da Türkiye laik bir devlettir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Tunus'ta, Mısır'da ve Libya'da laiklik ile demokrasinin değerini geçtiğimiz Eylül ayında Trablus'ta Cuma namazına katıldıktan sonra övdü. Bu değerlerin birbirini dışlayan değil, tamamladı anımsatılmalıdır. Türkiye, Müslüman dünyasında bir ilham kaynağıdır ve böyle kalmayı ümit eder" dedi.

"SORUMLULUĞUM, TÜRKİYE'NİN AB'YE KATILIMINI ENGELLEYEN DUVARDAKİ TÜM TUĞLALARI TEKER TEKER YIKMAKTIR"

AB'nin Türkiye'ye Schengen vizesi şartı dayattığını belirten Bağış, "Ne yazık ki, Türk vatandaşlarına dayatılan Schengen vizesi şartı bizim için ciddi bir engel olmaya devam etmektedir. AB işlerinden sorumlu bakan olarak sorumluluğum, Türkiye'nin AB'ye katılımını engelleyen duvardaki tüm tuğlaları teker teker yıkmaktır. Rusya, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan gibi AB'ye aday olmayan ülkelerin dahi vize muafiyeti konusundaki müzakereleri devam etmektedir.

Türkiye, AB ile ticari sınırları kaldırmış tek aday ülkedir. AB'ye göç etme arzusu olmayan Türk turistler, öğrenciler, sanatçılar, tacirler, iş adamları, masrafı çok, faydası yok bir ayrımcı vize uygulamasına tabi tutulmaktadır. Almanya'daki Türklerin ise daha iyi iş olanakları bulma umuduyla Türkiye'ye dönmeye başlamaları şaşırtıcı gelmemelidir. Avrupa Birliği Adalet Divanı ve Almanya'nın Hannover ve Münih mahkemeleri ve Hollanda'nın Haarlem Mahkemesi gibi bazı üye devletlerin ulusal mahkemeleri, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat etme hakkına sahip oldukları yönünde karar vermiştir.

O zaman neden hala dışlanıyoruz? Türklerin ekonomik gerekçelerle mülteci olarak AB ülkelerine akın edecekleri yolunda bir kısım Avrupa'da uydurulan toplu göç senaryosu saçmadır. Bu senaryo, ülkemizin kalkınma gerçeklerini çarpıtmaktadır. Hatta Türkiye'nin ulaştığı güçlü ekonomik büyüme sayesinde, bu senaryonun tam tersinin gerçekleşmesi muhtemeldir. Eğer bu tutumun gerekçesi Türkiye'nin nüfusu ise, Batı Balkan ülkelerinin milyonlarca vatandaşının veya 200 milyon Brezilyalının ya da 120 milyon Meksikalının AB vize muafiyetine sahip olması nasıl açıklanabilir?" ifadelerini kaydetti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • oguz birinci 11 yıl önce Şikayet Et
    bu siyaset yanlış. illa abye girilecekse yıllarca onursuzca verilen alay konusu olan siyasetle olmaz, bakanlığımız tek bir laf söylemelidir şu tarihe kadar birliğinize alıyorsanız alın bu tarihten sora değil abye girme muzakere için bile masaya oturmayız ve tarafımızca asla enufak bir yaklaşımda da bulunmayazağız. diye net bir duruş sergilense, sorasını biz değil ab düşünsüz gireceksek onurumuzla girelim bu şekil aşalanmayı milletçe asla haketmiyoruz, yerin dibine batsın birliği.
    Cevapla
  • m.yukser 11 yıl önce Şikayet Et
    adamlar dağılıyor, biz tiyatro yapıyoruz.. artık alsınlar avrupa birliğini, şey etsinler. bu saatten sonra kim gider avrupaya. onur kırıcı vizeleri var. 20 ülke gezdim. ama avrupaya gitmedim. vizeyi kaldıracaklar, ondan sonra türk vatandaşı olduğum için özel adam muamelesi yapacaklar. ondan sonra belki giderim. alsınlar başlarına çalsınlar birliklerini.
    Cevapla
  • eflatrun 11 yıl önce Şikayet Et
    zeka aklı kullanabilme yeteneğidir.. avrupa birliği türk siyasetçileriyle oyun oynuyor. onları rezil kepaze ediyor, onlarda bazen bunun farkına varıp türk halkının zekası ile alay ediyorlar. r.tayyip erdoğanın diğer partilerden siyasetçi arayışındaki maksatta bu zaten. yalanla artık gelinen nokta bu olsa gerek.
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    sana güveniyorum sayın egemen bağış...!. evet sayın bağış çok haklı... müslüman türk milletine uygulanan schengen vize sistemi dayatması çok gereksiz ve avrupa devletlerinin uyguladığı çocukça mızıkçılıktan başka bir şey değildir...sayın egemen bağış'ın da dediği gibi "sorumluluğum, türkiye'nin ab'ye katılımını engelleyen duvardaki tüm tuğlaları teker teker yıkmaktır" adlı misyonunu bugüne kadar üstün başarılarla icra ettiği yadsınamaz bir gerçektir ve de bu başarıların da devam edeceği ayrı bir gerçektir. sayın bağış'ın da bahsettiği gibi avrupanın türkleri mülteci olarak görmesi avrupai zihniyetin gerici olduğunu gösterir... bizim gerçek vatandaşlarımız ülkemizden kaçacak kadar ahlaksız ve dirayetsin değildir...! o kaçacak olanlar zaten büyük türkiye devletinin düşmanı olan ülkelerin hizmetine çalıştıkları ve karşılık bulamadıkları için kaçarlar kaçarlarsa...!
    Cevapla
  • oguzhan 11 yıl önce Şikayet Et
    hala ab hala ab . sizi var oldugundan beri dışlamış ab, siz hala ab diyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!