Davutoğlu'ndan Yunanistan'a: Dostluğumuz sürecek

Bakan Davutoğlu, Türkiye ve Yunanistan hükümetleri arasında ilki Mayıs 2010'da Atina'da yapılan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikincisinin gelecek yıl Ocak ayında yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Davutoğlu'ndan Yunanistan'a: Dostluğumuz sürecek
Davutoğlu'ndan Yunanistan'a: Dostluğumuz sürecek
GİRİŞ 10.10.2012 19:04 GÜNCELLEME 10.10.2012 19:04

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina'da Yunan mevkidaşı Dimitris Avramopulos ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Yunanistan'da kendisine gösterilen sıcak karşılama için teşekkür ederek, ziyaretinin Türk-Yunan dostluğunun bir nişanesi olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler dostluk ve komşuluk ilişkileridir" dedi.

Şahsi ilişkilerin de bu ilişkilerin ileriye götürülmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Davutoğlu, Avramapulos ile çeşitli toplantılar vesilesiyle daha önce de birkaç kez bir araya geldiklerine işaret ederek, görüşmelerde kendisini en memnun eden şeyin paylaştıkları ortak vizyon olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasında görüş ayrılıkları ve farklı yaklaşımlar olabileceğini ama aynı vizyonun paylaşılmasıyla aradaki sorunların, problemlerin daha rahat çözülebileceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, Samaras ve Avramopulos ile görüşmelerinden elde ettiği sonucun da bu yönde olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "El ele yürüyebileceğimiz ortak bir vizyon var. Bu vizyonu paylaşıyoruz. Bu ortak vizyonu paylaştığımızda diğer problem alanları daha önemsizleşecek ve daha çözülebilir hale gele gelecek. Bu ortak vizyon, tarih boyu bir arada yaşamış olan Türk ve Yunan halklarının her açıdan birbiriyle olan irtibatlarını ve ilişkilerini yoğunlaştırmak, ortak bir coğrafyada ortak bir geleceğe hazırlanmaktır" dedi.

Ticari, kültürel ilişkiler, ulaştırma ağları ve enerji boru hatları açısından Türkiye ile Yunanistan'ı birbirine eklemek istediklerini kaydeden Davutoğlu, iki ülkenin bütün imkanlarını mümkünse bir potada biriktirmek istediklerini dile getirdi.

Bu yolla hem Türkiye hem Yunanistan'ın bu bölgede yeni bir sinerji kazanması için bunları yapmak istediklerini söyleyen Davutoğlu, iki yıl önce YDİK'i bu anlayışla kurduklarını, Yunanistan'da istikrarlı bir hükümet kurulur kurulmaz da toplantının ikincisini gerçekleştirmeyi planladıklarını ve bugün ön hazırlıkları önemli ölçüde tamamladıklarını söyledi.

Davutoğlu, "YDİK'in bugün ön hazırlıklarını önemli ölçüde tamamladık. Birçok alanda ortak mutabakatların ilk tohumları atıldı. Ocak ayında muhtemelen inşallah her iki başbakanın eşbaşkanlığında Türkiye'de bu toplantı gerçekleşecek. O zamana kadar da biraz önce söylemiş olduğum ortak vizyonu harekete geçirecek çalışmalar tamamlanacak" dedi.

Davutoğlu: Ege sorunlarını pozitif bir şekilde, karşılıklı olarak çözeceğimize inancımız tam

Davutoğlu, Yunan mevkidaşı Dimitris Avramopulos ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Yunanistan arasındaki toplam ticaretin 4,1 milyar dolar ve Yunanistan lehine olduğunu belirterek, ticari potansiyelin en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkartılabileceğini kaydetti.

Enerji politikalarında ise Türkiye'nin enerji üretim alanlarına yakın olması dolayısıyla Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu-Batı enerji koridorları bağlamında önemli potansiyel olduğunu düşündüklerini söyleyen Davutoğlu, ulaştırma alanında ise iki ülke arasında varolan ulaştırma hatlarını, seri deniz ulaşımı ve hızlı tren de dahil, demiryolu ve havayolu ulaşımı ile daha da pekiştirmek istediklerini söyledi.

Davutoğlu, "Bu çerçevede Ege denizinin bir dostluk, barış ve refah denizi haline dönüşeceğine kesinlikle inanıyoruz" dedi.

İki ülke arasında kültür ve turizm alanında önemli projeler denendiğini, Türkiye'den gelecek turistlere dönük olarak bazı Yunan adalarına kolaylaştırılmış vize pilot uygulanmasında başarılar elde edildiğini belirten Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan'ın turizm potansiyelinin birlikte harekete geçirilmesini istediklerini ifade etti.

Yunanistan'ın ekonomik krizden geçtiğine, Türkiye'nin de 2000-2001 yıllarında bu süreçten geçtiğine işaret eden Davutoğlu, "Yunan halkı onurlu ve çalışkan bir halktır. Biz eminiz ki, Yunanistan bu zorlukları aşacak. Yunanistan bu zorlukları aştığında, Türkiye ile Yunanistan yan yana güçlü ekonomilere sahip, birbirleriyle dayanışma içerisinde olan iki ülke olarak Avrupa'ya da, Akdeniz'e de, ortak bölgelere de büyük katkılar yapacak" dedi.

Ekonomik krizlerin bir nevi deprem olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'de yaşanan depremde Yunanistan'ın dostluğunu ve yakınlığını gördüklerini anımsatarak, "Bir ekonomik deprem şu anda Avrupa'da yaşanıyorsa ve bundan Yunanistan da etkileniyorsa Yunan halkının da bilmesini isteriz ki, Türkiye bu ekonomik depremin de aşılmasında dost ve komşu bir ülke olarak Yunan halkının yanında olacaktır" diye konuştu.

Davutoğlu, bütün bu projeleri ortak bir şekilde hayata geçirdiklerinde Yunan ekonomisinin canlanmasına ve bu dinamizmin tekrar kazanılmasına katkıda bulunulacağını ümit ettiklerini dile getirdi.

Davutoğlu, iki ülke arasında Ege, Kıbrıs, azınlıklar gibi görüş ayrılıkları yaşanan konuların mevcut olduğunu belirterek, "Bu çerçevedeki sorunlarla ilgili de, ben bugün değerli dostlumla birlikte nasıl ortak bir çaba göstereceğimizin değerli işaretlerini görmüş olmaktan büyük bir memnuniyet duydum. Ege sorunlarını pozitif bir şekilde karşılıklı olarak çözeceğimize inancımız tam. Bu konuda yapılan çalışmalara ivme katma konusunda da mutabık kaldık" dedi.

Davutoğlu, Avramopulos'un Türkiye'de azınlıklar konusunda atılan adımları takdir ettiğini söylediğini bildirerek, kendisine teşekkür etti.

"Biz bunları bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Türkiye'deki Rum Ortodoks azınlık ile Yunanistan'daki Türk Müslüman azınlık, aramızda dostluk köprüleridir" diye konuşan Davutoğlu, bugünkü gezisinin en özgün anlarından birinin İstanbul'dan göç etmiş Rumları kendi mahallelerinde ziyaret edecek olması olduğunu dile getirdi.

"Bu sembolik olarak şunun işaretidir; biz geçmişte birçok mübadele ile ve diğer yollarla ayrılmış olan dost iki halkı daha çok bütünleştirmek istiyoruz. Herbirini ortak tarihimizin, ortak coğrafyamızın bir parçası olarak değerlendiriyoruz" diye konuşan Davutoğlu, bu vizyonla bakıldığında, çağdaş ve evrensel değerler uygulandığında birçok sorunun kolaylıkla aşılacağından emin olduğunu belirtti.

-"Avrupa'daki bazı çevrelerin anlayamadığını Yunanistan çok iyi anladı"-

Bütün bu konularda Avramopulos'ta da aynı vizyoner yaklaşımı görmekten ve birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Davutoğlu, AB'de vize muafiyeti ve AB entegrasyon sürecine Yunanistan'ın verdiği desteğe teşekkür etti.

Türkiye'nin AB ile entegrasyonunun belki de en karlı çıkacak taraflarından birinin Yunanistan olacağını ifade eden Davutoğlu, "Birlikte Avrupa'ya çok daha büyük katkılarda bulunacağız. Avrupa'daki bazı çevrelerin, liderlerin anlayamadığını Yunanistan çok iyi anladı ve Türkiye'nin AB sürecine destek veriyor. Bu konuda Yunanistan'a minnettarız" dedi.

Davutoğlu, Yunanistan'ın Türkiye'ye Suriye'deki olaylarla ilgili olarak NATO'da verdiği destek dolayısıyla da teşekkür ederek, "Bu ittifak ve dostluk ilişkisinin bir göstergesidir. Son Akçakale olayı üzerinde NATO'da alınan karar bildiğiniz gibi mutabakat ile alınmıştır. Bu konuda Yunanistan'ın katkısı da çok önemli bir katkı olmuştur" diye konuştu.

Davutoğlu, Balkanları bir barış ve istikrar havzası haline getirmek konusunda ortak bir kanaate sahip olduklarını, Balkan Savaşlarının 100. yılında bir daha bu coğrafyada savaş olmaması ve ebedi barışın olması için beraber çaba göstermeye devam edeceklerini de kaydetti.

-"Bu dostluk inşallah ebediyen sürecek"-

Ortadoğu sorunları, Suriye ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri de istişare ettiklerini söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu coğrafya da ortak coğrafyamızdır, Türkiye ile Yunanistan Akdeniz ülkesidir. Suriye'de, Mısır'da, Libya'da olan gelişmeler hepimizi etkiliyor. Biz birlikte buradaki demokratik değişim hareketlerini destekliyoruz. Demokratik ülkeler olarak Arap halklarının demokratik talepleri konusunda da aynı perspektife sahibiz.

Gerek ikili ilişkilerde, gerek AB içindeki ilişkilerde gerek bölgesel politikalarda bugün Atina'da ve Ankara'da birbirine çok yakın düşünen iki hükümet var, çok yakın dost olan iki dışışleri bakanı var. Ben bu gösterdikleri samimiyeti hiçbir zaman unutmayacağım."

Davutoğlu, "Bu dostluk inşallah ebediyen sürecek. Tekrar misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum" diyerek, Yunan mevkidaşı Dimitris Avramopulos'u en kısa zamanda Türkiye'de misafir etmek istediğini söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!