Balkan savaşları bir dönüm noktası

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, Balkan Savaşları'nın asırlarca bir arada yaşamış Balkan halklarını adeta yörüngesinden çıkarttığını ve ayrılıkları getirdiğini söyledi.

Balkan savaşları bir dönüm noktası
Balkan savaşları bir dönüm noktası
GİRİŞ 18.10.2012 14:30 GÜNCELLEME 18.10.2012 14:30

Prof. Dr. Kemal Karpat, Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Balkan Savaşlarından Balkan Barışına Konferansı''nda yaptığı konuşmada, 20. yüzyılın başındaki Balkan Savaşları'nın her bakımdan bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Balkan Savaşları'nda 400 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 500 bin kişinin de göçe mecbur edildiğini ifade eden Karpat, savaş sonunda, 500 hatta 600 sene Osmanlı Devleti'nin tatbik ettiği hoşgörü, beraber yaşamak, çeşitli kültürleri, dilleri, dinleri bir arada tutmak geleneğinin sona erdiğini, bunun yerine aşırı milliyetçiliğin her tarafı sardığını anlattı.

Karpat, Balkan Savaşlarının, Balkan toplumunu ve halkını yörüngesinden çıkardığını belirterek, şöyle konuştu:

''Çünkü Balkanların, 2 bin senelik tarihine baktığınızda bu tarihin en büyük kısmı birlik, az bir kısmı karışıklık, ayrılık içinde geçmiştir. Balkan Harbi, ayrılığı getirmiş, Balkan insanını birbirine düşürmüştür. İleriye dönük ümit verici bir şey kaldı mı? O ümit bizzat, Balkan halkının kendisidir. Çünkü, üst kademede olup biten kanlı gelişmelere rağmen halk arasında dostluk, kardeşlik devam etmiştir. Çünkü halk, her şeye rağmen bir çok noktalarda ortak yaşam koşullarına sahiptir. Bunun misalleri namütenahi... Yemekten alınız her yerde var. Çorba çorbadır, börek börektir, sarma sarmadır, dolma dolmadır... Belki bu yemeklerin Bulgaristan'da tadı, Türkiye'den biraz farklıdır ancak aslında hepsi birbirinin aynısı gibidir. Sanatta o kadar çok ortak noktalar var ki... Başı Türkçe, sonu Slavca bir kelime Sevdalinka'yı ele alın. Balkanlarda bir aşk şarkısıdır. Gelecek için en büyük dayanağımız halktır ve planlar daima bu halk üzerine inşa edilmelidir. Tarih, bilhassa tekrar gözden geçirilmelidir. Çünkü son senelerimizdeki tarih çok değiştirilmiş, aslından ayrılarak çok farklı şekilde çocuklara öğretilmiştir.''

Prof. Dr. Kemal Karpat, Balkan toplumlarından katılımcıları bir araya getiren toplantının gelecek adına ümit verici gelişmelerden biri olduğunu kaydetti.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço