Rum liderden 5 yıl sonra KKTC itirafı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 5 yıllık iktidarı boyunca KKTC'ye yönelik ambargoların yürürlükte kalması için mücadele ettiklerini belirterek bunu başarı olarak niteledi.

Rum liderden 5 yıl sonra KKTC itirafı
Rum liderden 5 yıl sonra KKTC itirafı
GİRİŞ 04.01.2013 14:53 GÜNCELLEME 04.01.2013 16:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türk tarafının adada iki devlete dayalı konfederal bir yapı hedeflediğini ileri süren Dimitris Hristofyas, "Türkiye'nin oyununa gelmemeliyiz" dedi.

Şubat ayında 5 yıllık görev süresini tamamlayacak olan Hristofyas, iktidarı süresince KKTC'nin siyasi düzeyinin yükseltilmesine yönelik çabaları engellemek için çalıştıklarını söyledi.

'KKTC-AB İLİŞKİLERİNİ ENGELLEDİK'
Rum lider Hristofyas bu çerçevede KKTC'nin Avrupa Birliği'yle doğrudan ticaret yapabilmesinin de önüne geçtiklerini belirterek bunu büyük bir başarı olarak niteledi.

İktidarı döneminde 4 yıl boyunca sürdürülen çözüm müzakerelerinde Türk tarafının sunduğu tüm önerileri reddeden Hristofyas, buna karşılık kapalı Maraş'ı geri istediklerini, KKTC topraklarındaki Gazimağusa limanının da Avrupa Birliği denetimine verilmesini talep ettiklerini hatırlattı.

Hristofyas "Türk tarafı, bu önerilerimize yanıt vermedi çünkü bunlar hayata geçseydi KKTC'nin siyasi düzeyinin yükseltilmesine yönelik girişimler bertaraf edilmiş olacaktı" dedi.

Türk tarafının adada gevşek federasyon veya iki devlet esasında konfederal bir yapı hedeflediğini belirten Hristofyas, bunun engellenmesi gerektiğini söyledi.

Hristofyas Türk tarafının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca 2 bölgeli, 2 toplumlu federasyon fikrine geri döndürülmesi gerektiğini ifade etti.

'TÜRKİYE'NİN OYUNUNA GELMEMELİYİZ'
Rum lider, "Kıbrıs'ta çözüm konusunda Türkiye'nin savunduğu gevşek federasyon veya konfederasyon girişimlerine boyun eğmemeli ve oyununa gelmemeliyiz" diye konuştu.

'BOYUN EĞMEDİK'
Birleşmiş Milletler parametreleri üzerine kurulu zeminin değişmesine boyun eğmeleri halinde, ucu açık müzakerelerin takvime bağlanacağını ve uzlaşılamayan konularda BM Genel Sekreteri'nin hakemliğinin gündeme geleceğini belirten Hristofyas, "Boyun eğmedik zira bunlar yeni bir çıkmaza neden olacaktı, bu belki de bizim için son çıkmaz olacaktı" ifadelerini kullandı.

Uluslararası topluluğu uzlaşmaz tarafın Türkiye olduğuna ikna ettiklerini öne süren Hristofyas, "Yaptığımız en önemli iş, soruna yön veren tarafları KKTC'nin siyasi düzeyinin yükseltilmesinin bölünmeye neden olacağına ikna etmemiz ve çözüm umutlarını sürdürmemiz oldu" dedi.

YORUMLAR 6
  • SALİM KAZMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    cenabu ALLAHın adaleti. abiniz yunanlılar yıllardır türkiye ile her konuda amansız bir mücadeleye girdi özellikle askeri alanda ama ne oldu yunanistan battı.sizde kıbrıslı türklerle mücadele ettiniz,kendinizi dev aynasında gördünüz kendinizi batırdınız.beter olun,hepten çökeceğiniz günler yakındır.zulüm eden bir gün mutlaka zulüm bulur.ALLAHın adaletinden daha büyük adalet yoktur.
    Cevapla
  • veysi öztürk 11 yıl önce Şikayet Et
    kendini bilme 3 beş kktcli. ne oldu şimdi rum kesimi ab girdide ne oldu iflas edip donları ile kala kaldılar . şimdi ben soruyorum o zamanında abye girmemize engelsizsiniz diye başbakana çıkışan o 3 beş çapulcuya (kktc li) ne oldu ? adamlar girdi iflas etti ... kktc ye ne oldu adam yerine kondunuz adam... kaldıramıyorum şahsen türkıye kıbrıs için 10000 şehit vermiş o sloganlar ( kktc lilerin başbakanı protesto eden sloganları) içim çızlatttıya...
    Cevapla
  • M/Y 11 yıl önce Şikayet Et
    bizimle işin yok... almanya senin ipini çekecek.. seneye donunuz hariç, komple satılık ada yarısı diye ilan verirsin sn hristofyas ..
    Cevapla
  • ömer bağcı 11 yıl önce Şikayet Et
    oyalanmaya gerek yok . kktc ni türkiyeye bağlıyacaksın işi kökten halledeceksin
    Cevapla
  • Kriminal 11 yıl önce Şikayet Et
    resme bakarak :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :). hi dimitris..see you..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!