Rumlar'dan Başbakan Erdoğan'a tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Samaras'la İstanbul'da görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalar Rum basınında geniş yer buldu.

Rumlar'dan Başbakan Erdoğan'a tepki
Rumlar'dan Başbakan Erdoğan'a tepki
GİRİŞ 06.03.2013 11:49 GÜNCELLEME 06.03.2013 11:49

Rum gazeteleri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Yunan hükümetinin Türkiye ve Yunanistan'ın Kıbrıs sorununda birlikte çalışması konusunda irade sahibi olduğu açıklamasına da yer verdi.

Davutoğlu'nun bir televizyon kanalına yaptığı açıklamanın, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden iki gün sonra geldiğine işaret edilen haberlerde Rum yönetiminin Davutoğlu'na verdiği cevap da aktarıldı.

Rum Alithia gazetesi, Davutoğlu'nun açıklamasını; “Türkiye Niko'nun Adımlarını Takip Ediyor... Davutoğlu Kıbrıs Sorununda ‘Yol Kesmek' İstiyor ve Ülkesinin Durumu, Başkan Anastasiadis'in Adımlarına Göre Değerlendireceğini Söyledi” başlığıyla okurlarına aktardı.

Gazete Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis'in Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarını, Anastasiadis hükümetinin çok yakından takip ettiğini söylediğini yazdı.

Habere göre Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin Avrupa sürecine ivme kazandıracağı görüşünü belirten Stilianidis; “Bu AB'nin veya Kıbrıs'ın şantajı değildir, üyesi olmak istediği AB'ye üye bir ülkenin toprağını işgal etmekte olan bir ülke için asgari ön şarttır.” ifadesini kullandı.

Türkiye'ye “Kıbrıs sorununun çözümü için gerçek irade gösterme” çağrısında da bulunan Stilianidis “Güney Kıbrıs'ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizin Kıbrıs sorununda karar almak için bir ön şart da olmadığı” mesajını verdi.

Bu arada İktidar partisi Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), Erdoğan'ın Güney Kıbrıs'ın “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği Doğu Akdeniz'deki deniz bölgesinin Kıbrıs'ın Kuzey'i ile Güney'i arasında bölüşülmesiyle ilgili açıklamasının; “Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili iradesini teyit etmediği” iddiasında bulundu. İktidar ortaklarından Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de, Erdoğan'ın sözlerine “derhal cevap verilmesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

“TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ LEFKOŞA'DAN GEÇER”

Bir başka Rum gazetesi olan Fileleftheros da Türkiye'nin AB Üyeliği Lefkoşa'dan Geçer” başlıklı haberinde Rum Sözcü Stilianidis'in dünkü açıklamasına yer verdi ve Rum siyasi partilerin de Erdoğan'ın açıklamasını “kınayan” açıklamalar yaptıklarını yazdı. Habere göre Rum sözcü, Erdoğan'ın Kıbrıs konusunda esas muhatap alınması gereken ülkenin Güney Kıbrıs olduğunu belir ve Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin Lefkoşa'dan geçtiğini savundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!