Diyarbakır

Zerzevan Kalesi'nde bin 500 yıl önce kapatılan gizli geçit bulundu

12:47 19 Eylül 2015
Zerzevan Kalesi'nde bin 500 yıl önce kapatılan gizli geçit bulundu

MEHMET ÇAKAN - AZİZ ASLAN - Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda bin 500 yıl önce kapatılan gizli bir geçide ulaşıldı.

İlçeye 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri üs" olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilik, Dicle Üniversitesi ve kaymakamlık katkılarıyla geçen yıl başlayan kazılar sürüyor.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, AA muhabirine, 60 dönümlük alan üzerine kurulu kalede, 12 metre yüksekliğinde, bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı bulunduğunu belirtti.

Kazılarda bugüne kadar önemli bulgulara ulaştıklarını anlatan Coşkun, bu yılki kazılarda da Zerzevan Kalesi'nin 21 metre yükseklikteki 3 katlı güney kulesinin altında gizli bir geçit bulduklarını söyledi.

Coşkun, geçidin bin 500 yıl önce bloklarla ve harçlarla kapatıldığını tespit ettiklerini bildirerek, buranın dışarıdan bir sızmaya karşı ya da keşfedilme durumunda kapatılmış olabileceğini ifade etti.

Geçidin bulunmasıyla gizliliğinin ortadan kalktığına değinen Coşkun, "Kaleden dışarıya haberci göndermek, şehrin önde gelenlerini buradan kaçırmak ya da buradan bazı askerleri dışarıya çıkarabilmek için bu geçit kullanılmış olmalı. Gelecek yıl etrafındaki blokları kaldırarak geçidin nereye açıldığını ve yapılma amacının ne olduğunu öğreneceğiz. Önemi, bin 500 yıldır kapalı olmasıdır. Yani geçidin bize neler getireceğini şu an bilmiyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.