Diyarbakır

"PKK Çözüm Süreci'nde hiç samimi olmadı"

11:15 23 Ekim 2015
"PKK Çözüm Süreci'nde hiç samimi olmadı"

TUNCAY BEKAR - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı ve Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, terör örgütü PKK'nın son dönemde artan eylemlerine ilişkin, "PKK maalesef Çözüm Süreci'nde hiç samimi olmadı. Bunu son dönemdeki terör olaylarıyla açıkça ortaya koydu" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı da olan Prof. Dr. Hakyemez, AA muhabirine, terör örgütü PKK'nın son dönemlerdeki eylemlerini ve Çözüm Süreci'ni değerlendirdi.

Bölgeye hizmet verilmediğinden yakınılırken örgütün hizmet sunmaya çalışan iş makinelerini yaktığını, barajlara karşı çıkıp orada çalışanları tehdit ettiğini vurgulayan Hakyemez, bu durumun Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sıkıntıya yol açtığını anlattı. Hakyemez, "Hizmet sunmaya çalışan iş makinelerini yakıyor, barajda çalışanları tehdit ediyorsun, ondan sonra 'özgürlük mücadelesi veriyoruz' diyorsun bu doğru değil" diye konuştu.

- "Kandil tekrar ipleri elinde tutma gayreti içinde"

"Kandil, HDP gibi siyasi bir aktörün siyasette söz sahibi olması durumunda kendi konumunun bundan zayıflayarak zarar göreceğini düşünerek tekrar ipleri elinde tutma gayreti içindedir" diyen Hakyemez, bu konuda en zor durumda HDP'lilerin olduğunu savundu.

Hakyemez, şöyle devam etti:

"HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın söylemlerine bakıyorsunuz bir yanda barış söylüyor ama barış söylerken PKK terörünü kınayamıyor. Aslında çok zavallı bir duruma düşüyor. Bu aslında PKK'nın veya Kandil'in ipleri elinde tutmak istemesinden, inisiyatifi bırakmak istememesinden kaynaklanıyor. HDP yüzde 13'lük oyla parlamentoya girdi. Burada siyaset yoluyla sorun yine konuşulsun, doğudaki sorunlar, Kürt ve Türk halkının, değişik kesimlerin sorunları konuşulsun. Ancak HDP'nin Kürtlerin sorunlarını siyasetle konuşması yerine PKK silah yoluyla bir şeyler yapmaya çalışıyor ama komik duruma düştü."

- "Halk öz yönetim istemediğini ortaya koydu"

PKK'nın eylemlerini şehirlere yayarak halk desteği almaya çalıştığını ifade eden Hakyemez, "YDG-H üyeleri aslında şehirlerdeki örgüt eğitimi almamış PKK'lı gençler. PKK eylemlerini bu gençlerle şehirlere yayarak oranın hakimi gibi görünmeye çalışıyordu. PKK, bunları bilinçli olarak hareket geçirerek halkı ayaklandırmaya ve örgüte halk desteği verildiği imajı oluşturmaya çalıştı ama çok şükür istedikleri olmadı, insanlar sağduyulu davrandı. Neticede halk öz yönetim istemediğini çok açık şekilde ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.

Hakyemez, böylece PKK ile YDG-H'nin şehirlerdeki etkinliğinin boşta çıktığını ve halktan destek görmediklerini aktardı.

"PKK maalesef Çözüm Süreci'nde hiç samimi olmadı. Bunu son dönemdeki terör olaylarıyla açıkça ortaya koydu, bunu gördük. PKK, 2-2,5 yıllık süreçte silahlı unsurlarını ülke dışına çekme konusunda neredeyse hiçbir şey yapmadı. Hükümet de son dönemde sonuca yönelik bir adım atmadı, atmaması da doğruydu" ifadelerini kullanan Hakyemez, hükümetin aşama aşama reformlar yaptığını vurguladı.

Hakyemez, hem PKK hem de HDP'nin hep olumsuz değerlendirmelerle bunun üzerine gittiklerine işaret ederek, "Sanki Çözüm Süreci'ni kerhen istiyorlarmış gibi bir durum ortaya çıktı. PKK, belki biraz Suriye'de yaşanan gelişmeler biraz Türkiye'deki muhaliflerin yönlendirmesiyle biraz da değişik ülkelerin, uluslararası aktörlerin etkisiyle Çözüm Süreci'ni bozmak için elinden geleni yaptı. Sonuçta terör eylemleri başladı" dedi.

-"PKK oy verme sürecinde tehditlerle halkı etkilemeye çalışıyor"

PKK'nın eylemlerinin Kürt halkının sorunlarının çözümüne katkı sağlamadığını belirten Hakyemez, şunları kaydetti:

"PKK yol yapan iş makinelerini yakıyor, barajlara karşı çıkıyor sonra hiçbir karşılık verilmemesine rağmen geceleyin uykuda uyuyan polisleri ya da ailesinin gözü önünde askerimizi, polisimizi şehit ediyor ve hizmet sunmak isteyen çeşitli birimleri sabote etmek için elinden geleni yapıyor. PKK oy verme sürecinde tehditlerle halkı etkilemeye çalışıyor. Aslında Çözüm Süreci gibi güzel bir fırsatı maalesef değerlendirmediler. Değerlendirmedikleri için de devlet devlet olmanın gereğini yapıyor."

Prof. Dr. Hakyemez, PKK'nın sözde, "tek taraflı ateşkes" ilanını da samimi bulmadığını dile getirerek, ateşkese rağmen güvenlik güçlerine saldırıların devam ettiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.