Diyarbakır

"Terör saldırıları 5 bini aşkın kişiyi işsiz bıraktı"

11:04 19 Kasım 2015
"Terör saldırıları 5 bini aşkın kişiyi işsiz bıraktı"

ÖZGÜR AYAYDIN - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde esnaf, terör örgütü PKK'nın son dönemde artan saldırıları nedeniyle iş yapamaz hale gelince personel çıkarmak zorunda kaldı, çok sayıda kişi işsiz kaldı.

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ve güven ortamında geliri artan bölge esnafı, PKK'lı teröristlerin hendek kazıp, barikat kurarak yaşamı adeta felce uğratması nedeniyle büyük sıkıntıya düştü.

Huzur ikliminde geç saatlere kadar çarşı ve pazarlarda yaşanan canlılık, terör saldırıları nedeniyle yerini korku ve endişeye bıraktı.

Vatandaşlar, güvenlik kaygısıyla zorunlu ihtiyaçları dışında alışveriş yapmaya çıkmıyor, alışveriş yapmak isteyenler de hava kararmadan önce evlerine çekiliyor.

- "Sermaye göçü başladı"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Haziran'daki seçimin ardından başlayan olaylar nedeniyle esnafın büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.

Çözüm Süreci döneminde çok sayıda girişimcinin fabrika kurması, esnafın da kapasitesini büyütmesi sayesinde binlerce gencin işe kavuştuğunu ifade eden Ebedinoğlu, saldırılar nedeniyle daha önce planlanan çok sayıda yatırımın askıya alındığını belirtti.

Ebedinoğlu, kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve yaşanan çatışmalar nedeniyle vatandaşların büyük huzursuzluk yaşadığını vurgulayarak, "Bölge genelinde vatandaşlar güvenlik endişesiyle evinden dışarı çıkmıyor, temel ihtiyaçları haricinde alışveriş yapmıyor. Sadece hendek kazılan ilçeler değil, tüm ilçeler aynı durumda. Batı illerine sermaye göçü başladı" ifadelerini kullandı.

- Diyarbakır'da 500 iş yeri kepenk indirdi

Ebedinoğlu, terör olayları nedeniyle siftah yapamaz hale gelen esnafın çekini, senedini, kredi borucunu ödeyemediğini, 7 Haziran'daki seçimden bu yana Diyarbakır'da 500 iş yerinin kapandığını dile getirdi.

Sadece merkez Sur ilçesinde kapanan iş yeri sayının 200'ü aştığını anlatan Ebedinoğlu, bu ilçede işten çıkarılanların sayısının bine ulaştığını anlattı.

Ebedinoğlu, bölgede istihdam yükünün esnaf ve sanatkarın üzerinde bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Sadece Diyarbakır'da esnaf ve sanatkarın yanında 100 bin kişi çalışıyor. Hizmet sektöründeki işletmeler işçi çıkarmaya başladı. Böyle devam ederse diğer sektörlere de yansıyacak. Yaşanan olaylar nedeniyle esnafın yanında çalışan 5 bini aşkın kişi işini kaybetti."

Küçük esnafa destek verilmesini isteyen Ebedinoğlu, "Aksi durumda işsiz sayısı çok daha yükselecek. Çözüm Süreci'ne geri dönülmelidir. Esnafın, kredi ve SGK borçları ertelenmeli, faizsiz kredi almaları sağlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

- 22 kişiyi işten çıkardı

Son dönemde teröristlerce kazılan hendek ve kurulan barikatlarla gündeme gelen tarihi Sur ilçesinde lokanta işleten Kazım Yıldırım ise Çözüm Süreci'ne göre iş hacimlerinin yüzde 80 düştüğünü, dükkan kirasını ve çalışanların ücretini ödeyemez duruma geldiklerini söyledi.

 "Çözüm Süreci'nde 40 kişinin çalıştığı iş yerimde şimdi 18 kişi çalışıyor" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Çözüm Süreci'nin ardından esnaf perişan hale düştü. Personelimizi ücretini ödeyemediğimiz için işten çıkardık. Akşam 18.00'den sonra herkes evine çekiliyor. Eskiden gece yarısına kadar müşteri ağırlardık. Yoğun dönemimizde günde 350 müşteri geliyordu, şimdi ise 50-60 kişi ağırlıyoruz. Kirayı ödeyemediğim için mülk sahibi iş yerini tahliye etmemi istiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.