Diyarbakır

İranlı sanatçı heykellerinde "metale can veriyor"

12:09 27 Kasım 2015
İranlı sanatçı heykellerinde "metale can veriyor"

İran'da resim ve grafik tasarımları yapan heykel sanatçısı Seywan Seidiyan, geçen yıl yerleştiği Diyarbakır'da hurdacılardan aldığı metal parçalarıyla hazırladığı değişik figürlerdeki heykellerden oluşan sergi açtı.

Irak'ta Süleymaniye Üniversitesi Sanat Bölümü'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra Tahran, Mahabad, Sine, Kezvin, Süleymaniye ve Erbil'de 14 kişisel resim ve fotoğraf sergisi açan Seidiyan (43), edebiyat alanında yaptığı çalışmalar kapsamında Kürtçe'nin Sorani lehçesinde şiir ve hikaye kitabı yazdı. 

Sanatsal yeteneklerini geliştirmek üzere geçen yıl geldiği Türkiye'de Diyarbakır'a yerleşen Seidiyan, atık demirlerden ilham alarak metal heykel sanatçılığına merak saldı.

Seidiyan, Sur ilçesinde kurduğu atölyede sekiz ayda motosiklet, otomobil, horoz, tarım malzemeleri şeklinde 100'ün üzerinde sanat eseri hazırladı. Sanat Sokağa'nda sergi açan Seidiyan, hazırladığı eserlerden 71'ini bu sergide beğeniye sundu.

- "Demirden güzel duygular çıkabiliyor"

Seidiyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıldır sanat ile iç içe bir yaşam sürdürdüğünü belirtti. İlk kez Türkçe röportaj verdiğini ifade eden Seidiyan, İran ve Irak'ta daha önce resim ve grafik tasarımları yaptığını, Türkiye'ye yerleştikten sonra önce ağaç sonra da metal işleme sanatına yöneldiğini, ilk atölyesini de Diyarbakır'da kurduğunu anlattı. 

Seidiyan, "Atık metalleri güzellik katarak sanata dönüştürüyorum. Demir sert bir metal ancak siz onu değiştirebileceğinize inanırsanız çok narin bir esere dönüşebiliyor. Demirden güzel duygular çıkabiliyor" dedi. 

Sergiye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Seidiyan, sanatseverlerin sergiyle ilgili beğeni içeren yorumlarda bulunduğunu aktararak, "İnsanlar hurdaya ayrılan metalleri çöpe atabiliyor. Ben onları topluyorum yada hurdacılardan seçerek satın alıyorum. Bu demirlerden estetik ve güzel heykeller yapıyorum. Sergimi gezenler, 'Metale can vermişsin' diyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

Heykele duygu katabilmenin önemine değinen Seidiyan, eserleri tasarlarken yaşamdan ilham aldığını anlattı.  

Seidiyan, kendisi için sanatın ticari beklentinin önünde olduğunu vurgulayarak, başka şehirlerde de sergi açıp, bu alanda öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti.

- Terör saldırıları dolayısıyla atölyesini kullanamıyor

Sur ilçesindeki terör saldırılarına da değinen Seidiyan, şöyle dedi:

"Saldırıların yaşandığı Sur ilçesinde kazılan hendek ve kurulan barikatlar nedeniyle atölyemi kullanamaz hale geldim. 1,5 aydır atölyeme gidemiyorum. Böyle devam etmesi halinde ya atölyemi değiştireceğim yada Diyarbakır'dan gitmek zorunda kalacağım. Dünyaya, Ortadoğu'ya bakıyorum.Bu kadar güzellik varken neden şiddet düşünüyoruz? Biz yaşamın güzelliklerle değişebileceğine inanıyoruz." 

İlçede devam eden olaylardan etkilendiğini anlatan Seidiyan, savaş ve çatışmaların sorunlara çözüm getirmediğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.