Diyarbakır

Terör mağduru ailelere yardım

17:53 21 Aralık 2015
Terör mağduru ailelere yardım

 İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinden PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan ailelere, kıyafet, ısıtıcı, çocuk maması, gıda ve temizlik kolisi yardımı yaptı.

Terör saldırıları sonucu can güvenliği endişesiyle ilçeyi terk eden ve yakınlarının yanına sığınan vatandaşlara İHH İnsani Yardım Vakfınca yardım eli uzatıldı. Kayapınar ilçesindeki Diyarbakır İnsani Yardım Derneği binasına gelen ailelere yaptırdıkları kaydın ardından yardım kolisi verildi.

Diyarbakır İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Çiçekli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sur ilçesinden göç ederek kentin diğer bölgelerine yerleşen ailelere yardım yaptıklarını söyledi.

Ulaştıkları ailelerin dışında bazı ailelerin de kendilerine başvurarak yardım talebinde bulunduğunu ifade eden Çiçekli, "Başvuranlara gıda, temizlik malzemesi, çocuk maması, elektrikli ısıtıcı battaniye gibi şeyleri veriyoruz" dedi.

Göç eden ailelerin en büyük probleminin barınma olduğunu, akrabalarının yanına yerleşen ailelerde ise sıkıntılar yaşandığına işaret eden Veysi Çiçekli, erkeklerin ise iş sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Bugüne kadar yaklaşık bin kişiye yardımda bulunduklarını dile getiren Çiçekli, şöyle konuştu:

"Bugün yaklaşık 70 aileye yardımda bulunduk. Gelenlerin kaydını tutuyoruz. İlerde tekrar yardım dağıtıldığında telefon açarak onları çağırıyoruz. Malzemeleri imza karşılığında teslim ediyoruz. Göçebe hayatı yaşıyorlar. Onlara ulaşmak için adres yerine telefon numarası alıyoruz. Allah yardımcıları olsun. Biz elimizden geleni yapıyoruz."

Ailelerin kış şartları nedeniyle ısınma sorunu yaşadıklarını, bunun için en çok elektrikli ısıtıcı talebinde bulunduklarını aktaran Veysi Çiçekli, yakın bir süre içinde kışlık giyecek de dağıtacaklarını bildirdi. 

Hayırseverlerin yardımıyla şu ana kadar barınma sorunu yaşayan ailelere ev tuttuklarını anlatan Çiçekli, "Bir dairede 3 oda varsa, her bir aile kendi çocuklarıyla bir odada kalıyor. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti ortak kullanıyorlar. Şu ana kadar 22 daire tuttuk. Öyle lüks yerlerde değil, birinci kat, bodrumlarda. Bazı ev sahibi hayırseverler ailelerin durumunu görünce para almıyor. Yardımlarımız daha da devam edecek" diye konuştu.

Çiçekli, daha kapsamlı bir yardım yapabilme konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Lise 4'üncü sınıfta okuyan A.C. de Sur'da ciddi sıkıntı yaşadıkları için evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Uykularından silah sesleriyle uyandıklarını aktaran A.C, şunları kaydetti:

"Biz eşyamızı alıp çıkmak isterken silah dayıyorlardı kafamıza, bırakmıyorlardı. 'Sizin için gelmişiz buraya, Sur'dan çıkamazsınız' diyorlardı. Biz de korkudan ses çıkaramıyorduk. Şu anda amcamlarda kalıyoruz ama rahat değiliz. Hiç bir ev, insanın evi kadar rahat değildir."

A.C. yardımlar için İHH'ya dua ettiklerini de söyledi.

H.A. ise Sur ilçesinden taşınmak istedikleri sırada terör örgütü mensuplarının buna müsaade etmediğini ifade ederek, "Bütün eşyamız orada kaldı, izin vermediler. Sur içinde çocuklarımız okula gidemiyor. Şu anda akrabamızda kalıyoruz. 5 çocuğum var, okula gidemiyorlar, Nerede kalacağım belli değil, sıkıntı çekiyoruz" şeklinde konuştu.

- Öğrenci evine sığınmış

H.A, eşiyle birlikte hiçbir eşyalarını almadan ilçeden göç etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

"Ben engelliyim, kocamla öğrenci evinde kalıyorum. Üzerimdeki elbiselerle çıktım, korkudan başka hiçbir şey alamadım" diyen H.A, sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Aileler, yardım için İHH İnsani Yardım Vakfına teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.