Diyarbakır

Üniversite öğrencileri de terör mağduru

11:59 25 Aralık 2015
Üniversite öğrencileri de terör mağduru

ÖMER YASİN ERGİN-FİKRET KAVGALI - Çözüm Süreci'nde ülkenin dört bir yanından Dicle Üniversitesine gelen öğrenciler, terör örgütü PKK mensuplarınca yaşamı hiçe sayan saldırılar nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor.

Teröristlerin hendek kazması, yol kesmesi ve barikat kurması, yollara tuzakladıkları patlayıcılar ile HDP ve DBP'nin sokağa çıkma yasaklarını ve operasyonlara tepki amacıyla yaptığı eylem çağrıları üzerine gerçekleştirilen kepenk ve kontak kapatma eylemleri, öğrencileri eğitim haklarından mahrum bırakıyor.

Ulaşımda güçlük çeken, kiraladıkları Sur ilçesindeki evlerini terk etmek zorunda kalan, patlama ve silah seslerinden etkilenen öğrencilerden bazıları memleketlerine dönerken, bazılarının da yatay geçiş yapma kararı aldığı öğrenildi.

- "Eğitim hakkımız gasbediliyor"

DÜ İlahiyat Fakültesi öğrencisi H.Ç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede gelişen olaylardan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, özellikle vize haftasında çok mağdur olduklarını söyledi.

Üniversiteye gidebilmek için Sur ilçesindeki evini terk etmek zorunda kaldığını ifade eden H.Ç, "Kitaplarımızın tümü evde kaldı. Bu nedenle sınavlara iyi hazırlanamadık. Üniversiteye rahat bir şekilde gidemiyor, sınavlarımıza odaklanamıyoruz" dedi.

H.Ç, belediye otobüslerinin de yapılan eylem çağrıları üzerine sürekli kontak kapattığını dile getirerek, özel halk otobüslerinin talebi karşılamaması nedeniyle öğrencilerin duraklarda kaldığını anlattı.

Rahat bir şekilde üniversiteye gidemediklerini, sürekli sınavlara geç kaldıklarını anlatan H.Ç, Çözüm Süreci'nde huzurlu bir şekilde eğitim aldıklarını ve yaşam sürdüklerini o günlere geri dönmek istediklerini kaydetti.

H.Ç, terör saldırılarından herkes gibi öğrencilerin de etkilendiğine değinerek, "Arkadaşlarımız olaylardan dolayı başka üniversitelere yatay geçiş yapacak. Özellikle olayların olmadığı üniversitelere yatay geçiş yapıyorlar. Bazı arkadaşlarımız da sınavlara girmeden memleketlerine dönüyor. Eğitim hakkımız gasbediliyor" ifadelerini kullandı.

- "En büyük sıkıntımız ulaşım"

Edebiyat Fakültesi öğrencisi İ.K. da terör olaylarından dolayı mağdur olduğunu bildirerek, hendek kazmak ve barikat kurmakla hiçbir şeyin çözülmeyeceğini, siyasilerin barışın sağlanması konusunda adım atması gerektiğini söyledi.

Teröristlerin, Sur'daki operasyonları bahane ederek yolları kapatmasından dolayı üniversiteye gidip gelmekte zorluk yaşadıklarını dile getiren İ.K, şunları kaydetti:

"En büyük sıkıntımız ulaşım. Yollar kapandığı için 20 dakikalık yola 2 saatte ulaşıyoruz. Bazen neredeyse şehir içinde kapanmayan yol kalmıyor, Mağduruz. Kimi zaman arkadaşlarımız şehri terk edip memleketlerine dönmek durumunda kalıyorlar. Eğitim aksıyor. Bazı öğrenci grupları olayları bahane edip dersleri boykot etmek istiyor."

- "Derslerimize odaklanamıyoruz"

Eğitim Fakültesi öğrencisi M.Ü. ise terör saldırılarından önce eğitimlerini düzenli şekilde sürdürdüklerini, şu anda ise sürekli bomba ve silah sesleri arasında ders çalıştıklarını anlattı.

"Derslerimize odaklanamıyoruz, psikolojimiz bozuldu" diyen M.Ü, üniversiteye zorunlu olmadıkça güvenlik endişesiyle gidemediklerini aktardı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.