Diyarbakır

Diyarbakır'da "Barış Savunucuları" toplantısı

18:47 30 Aralık 2015
Diyarbakır'da "Barış Savunucuları" toplantısı

Diyarbakır'da buluşan ve kendilerine "Barış Savunucuları" adını veren bir grup sanatçı, yazar ve akademisyen, bölgedeki terör olaylarının son bulması çağrısında bulundu.

Sümerpark Toplantı Salonu'ndaki toplantıda, Sur'daki terör saldırısı sırasında hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi şiir okudu.

Türkan Elçi'nin ardından, İstanbul'da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink söz aldı.

Doğu ve batıdaki kardeşlerin bir arada olmasına katkıda bulunmaya geldiklerini belirten Dink, "Bu akan kanın sonu yok. Hepimiz toprağın altına girsek de toprak, 'Doydum, yeter' demez. Onun için biz, 'Yeter' demeye geldik. Her tarafa bu 'yeter'i duyurmak istiyoruz. Kanın akması dursun, ölümler dursun" diye konuştu.

Dink, "Onca insan toprağa gömüldü, travmalara sebep oldu. Bir şey çözüldü mü? Bu kadar acı yeter" dedi.

Toplantı, sanatçılar tarafından "Diyarbakır Türküsü"nün seslendirilmesiyle sona erdi.

Grup, toplantının ardından 6 mahallede sokağa çıkma yasağının ve terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürümek istedi. Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine grup, Dağkapı Meydanı önüne basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın ardından grup, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret ederek, bölgedeki gelişmelere ilişkin bilgi aldı.

Kışanak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Diyarbakır'da olmanız, bu kritik aşamada aydın olarak vicdanın sesiyle, sorumluluk duygusuyla, hareket etmeniz hepimiz için umut kaynağıdır. İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız. Umarım hep beraber çoğalarak barışın sesini artıracağız" diye konuştu.

Siyasetçi Gülseren Onanç, ziyaretlerin ardından yaptığı açıklamada, kente barış mesajı vermek amacıyla geldiklerini söyledi.

Diyarbakırlılar ile yeni yıl öncesi kucaklaşmak ve acılarını paylaşmak için bu organizasyonun düzenlendiğini belirten Onanç, "Valimiz ile görüştük, vatandaşlara her konuda yardımcı olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi. Bundan çok memnun olduk. Tabii bu ortamın ve iklimin ortadan kaldırılması, bu soğuk kış gününde barış baharının gelmesi gerekiyor. Bu talebi buradan dile getirelim istedik" ifadelerini kullandı.

- Tunç ve Oran'ın açıklamaları 

"Barış Savunucuları Toplantısı"na katılan sanatçı Ferhat Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'a barış çağrısında bulunmak için geldiklerini söyledi.

"Son 3 yıldır kalıcı barış adına bu ülkede umutlandık" diyen Tunç, "Çözüm Süreci'nin ne kadar önemli olduğunu bu çatışmaların başlamasıyla çok daha iyi anlıyoruz" ifadesini kullandı.

Tunç, barış istediklerini ifade etti.

Akademisyen Baskın Oran ise Çözüm Süreci'nin ülkeye huzur getirdiğine dikkati çekti.

Bu süreçte pek çok olumlu gelişme kaydedildiğini anlatan Oran, "Çözüm Süreci'nde tabutların gelmesi durmuştu. Ticaret ve üretim başlamıştı. Şimdi bunlar bitti, millet ertesi gün evine ne ekmek götüreceğini düşünüyor" dedi.

Oran, terör olaylarının son bulmasını diledi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.