Diyarbakır

Silvan'da din görevlilerine seminer

12:03 26 Ocak 2016
Silvan'da din görevlilerine seminer

Silvan İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen "İlmi Seminerler" serisinin Ocak ayı oturumu gerçekleşti.

Müftülük konferans salonunda düzenlenen ve Silvan’ın tanınmış alimlerinden Seyda Molla Medeni Süleymanoğlu tarafından verilen seminerde, "Kurban İbadeti ile İlgili Temel Meseleler" konusu ele alındı.

Silvan Müftüsü Hüseyin Özdemir’in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Süleymanoğlu, öncelikli olarak kurban ibadetinin genel çerçevesi hakkında bilgi verdi.

Kurbanın dini hükmü konusundaki tartışmalara değinen Süleymanoğlu, deliller açısından en güçlü olan görüşün, Kurban ibadetinin müekked sünnet olduğunu ifade eden görüş olduğunu söyledi.

Molla Süleymanoğlu, et birim fiyatı üzerinden kurbanlık hayvan satımının, kesimden önce fiyattaki belirsizlik açısında tam mülkiyetin gerçekleşmemesi nedeniyle kurban olarak değerlendirilmesinin oldukça güç olduğunu,

Süleymanoğlu, Şafii bölgelerinde kurban kesiminin azaltan nedenler arasında olduğunu beyan ettiği nezir (adak) konusunu ele aldı ve konu hakkında Şafii kaynaklarından metinler aktardı.

Konu hakkında tercih ettiği görüşün mutlak olarak kurban kesmeyi nezretmenin, kişi üzerinde oluşturduğu bağlayıcılık nedeniyle işlemin nezir olduğunu ifade eden Süleymanoğlu, şöyle konuştu:

"Bu kurban etinin tamamının dağıtılması gerekir. Fakat kişi tarafından belirlenmiş belirli bir kurbanlığın nezir olsun veya olmasın kişi üzerinde bağlayıcılık oluşturmaz. Bu nedenle kesilen kurbanlığın etinin bir kısmından yenilmesinin herhangi bir sakınca doğurmaz."

Seminer, katılımcılardan gelen sorulara verilen yanıtlarla sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.