Diyarbakır

Diyarbakır'da "çözüm" konferansı

17:29 06 Şubat 2016
Diyarbakır'da "çözüm" konferansı

Diyarbakır'da Özgürlük ve Sosyalizm Partisi, Azadi Hareketi ile Kürt siyasiler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle düzenlenen konferans devam ediyor.

Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen konferansın ikinci oturumunda konuşan Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cuma Çiçek, ana akım Kürt hareketinin şu an siyaseten silahsız bir çözümü savunmasına rağmen, mevcut çatışmaların bu siyaset zeminini ortadan kaldırdığını söyledi.

Çiçek, ana akım Kürt hareketinin Türkiyelileşme siyasetinin sosyolojik zemini ortadan kaldıran bir yol izlediğini belirterek, "Türkiye'de bir B seçeneği var. İnsanlar bir B seçeneğinin olduğuna inanıyorlar. Bunun haklı gerekçeleri de var. Son 5 yıldır devam eden Çözüm Süreci insanların aklında silahsız bir B seçeneğinin olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı normatif anlamda sokağa çıkma kaynağı konusu değildir" diye konuştu.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı (DİTAM) Mehmet Kaya da toplum olarak önemli bir süreçten geçtiklerini dile getirdi.

Savaşların her alanda ölüm ve yıkımı getirmenin yanı sıra sosyal kültürel ve ekonomik kayıplara neden olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle konuştu:

"Savaşlar her ne amaçla olursa olsun sonuçları itibarıyla yıkım ve felaketleri de beraberinde getirirler. Savaşlarda maddi ve manevi kayıpların yanı sıra özellikle bireysel hak ve özgürlüklerin yara aldığı görülmektedir. Bu da telafisi mümkün olmayan kalıcı ruhsal ve bedensel tahribatı beraberinde getirir."

Eğitimci-sosyolog Sevgi Çolak Moray ise savaşta çatışanların yanı sıra en çok sivillerin zarar gördüğünü, en fazla da kadın ve çocukların mağdur olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.