Diyarbakır

CHP heyeti Diyarbakır'da

19:08 14 Nisan 2016
CHP heyeti Diyarbakır'da

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında Diyarbakır'a gelen heyet, Sur ilçesinde Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği yere ziyarette bulundu.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara milletvekilleri Murat Emir ve Necati Yılmaz, İstanbul milletvekilleri Gülay Yedekçi, Didem Engin ve CHP Disiplin Kurulu Üyesi Saniye Barut ile kente gelen Ağbaba, ilk olarak valiliği ziyaret etti.

Vali Hüseyin Aksoy ile basına kapalı görüşen heyet, ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına geçerek Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile bir araya geldi.

Heyet, buradan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin yaşamını yitirdiği Sur ilçesine giderek, Dört Ayaklı Minare'nin önüne karanfil bıraktı.

Ağbaba, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Elçi'nin öldürüldüğü yerde bulunduklarını anımsatarak, üzerinden aylar geçmesine rağmen olayla ilgili bir ilerleme kaydedilmediğini savundu. Ağbaba şöyle dedi:

"Bu cinayet geçmişteki siyasi cinayetler gibi olmamalı. Bu cinayetin arkasındaki güçler ve cinayeti işleyenler bulunmalı ve derhal yargı önüne çıkarılmalıdır. 2016 Türkiyesinde bir Baro Başkanının basın açıklaması yaparken öldürülmesi, Türkiye ve demokrasi açısından bir eksikliktir. Tahir Elçi'yi rahmet, saygı ve sevgi ile anıyoruz. CHP olarak bu cinayetin aydınlatılması için süreci takip etmeyi sürdüreceğiz. Umarız bu son siyasi cinayet olur."

CHP Diyarbakır İl Başkanlığına da ziyaret gerçekleştiren Ağbaba, konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Diyarbakır'ı iki milletvekili ile takip edeceklerini söyleyerek, "Bölgede milletvekili olmayan illerimizde Genel Başkanımızın talimatıyla milletvekilleri görevlendirildi. Bundan sonra Ankara milletvekilleri Murat Emir ve Necati Yılmaz ile Diyarbakır'dan sorumluyuz." dedi.

Ağbaba, Diyarbakır'ın sorunları ile daha çok ilgilenip meclis gündemine taşıyacaklarını, CHP olarak Sur ilçesiyle ilgili kamulaştırma kararını da takip edeceklerini bildirerek, bu kapsamda İstanbul milletvekilleri Gülay Yedekçi, Didem Engin ve CHP Disiplin Kurulu üyesi Saniye Barut'un yer aldığı bir heyet oluşturulduğunu aktardı.

Kamulaştırma konusunda da Diyarbakır'da araştırma yaptıklarını dile getiren Ağbaba, "Bölge halkı açısından acil kamulaştırma kararı biraz kuşku ile karşılanıyor. Özellikle Sur'un sır olmasından korkuyor insanlar. Sur'un hafızasının yok edilmeye çalışıldığını ifade ediyorlar. Kamulaştırma ile ilgili toplumun dinamiklerinden görüş alınması isteniyor. Burada bir mülksüzleştirmenin olabileceği düşünülüyor. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır. Bu hakkın korunması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

- "Mağduriyetler giderilmelidir"

Ağbaba, Sur'daki bazı insanların olaylar nedeniyle başka il ve ilçelere yerleştiğini hatırlatarak, "Bu konuda mağduriyetler giderilmelidir. Bunun doğurmuş olduğu mağduriyetleri hep birlikte görüyoruz. Hem orada yaşayan hem de esnaflık yapan insanlarda tam bir çöküntü var. Kirasını ödeyemeyen ve icraya düşmüş birçok esnaf olduğunu biliyoruz. Onlarla da ilgili bir çalışma yapacağız." diye konuştu.

Diyarbakır'ın eski günlerine dönmesi için herkese görev düştüğünü vurgulayan Ağbaba, CHP'nin diğer siyasi partilerden farklı dil kullandığını, farklı çözüm önerileri geliştirdiğini, bölgenin eski günlerine dönmesi için de inisiyatif almaya hazır olduklarını anlattı.

Bölgeyi bundan sonra daha sık ziyaret ederek Türkiye'nin gündemine taşıyacaklarına işaret eden Ağbaba, kamulaştırma ve bölge ile ilgili hazırladıkları raporları kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Ağbaba, dokunulmazlıklar konusuna da değinerek, "Dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasını savunuyoruz. Bizim korkacağımız bir şey yok. Siyasetçilerin önünü tıkamaya yönelik bir hamle olursa buna karşı dururuz. AKP milletvekilleri korksunlar. Eski bakanların da yargılanmasını istiyoruz ve bunu zorlayacağımızı söylemek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- Vatandaştan heyete tepki

Bu arada, CHP heyeti Sur ilçesini ziyareti sırasında bir vatandaşın tepkisi ile karşılaştı. Vatandaş, "Biz Sur inisiyatifi olarak CHP heyeti ile görüştük, hiç yardımcı olmadılar. Kesinlikle esnafa yardımcı olmadınız. Ana muhalefet partisi olarak siz de bu insanlarla görüşün. Biz burada perişan olduk." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.