Diyarbakır

Lice'de terörün finans kaynağı uyuşturucuya büyük darbe

13:05 29 Haziran 2016
Lice'de terörün finans kaynağı uyuşturucuya büyük darbe

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca düzenlenen terör örgütü PKK'ya yönelik müşterek operasyonda terör örgütü PKK'nın finans kaynağı uyuşturucuya büyük darbe vuruldu.

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığının sevk ve idaresinde 24 taburun katılımıyla Lice ilçesi ve civar bölgelerde icra edilen "Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlik Operasyonu" kararlılıkla sürüyor.

Dağlık ve ormanlık alanda, aralarında örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek, bölgede örgüt mensuplarınca kullanılan sığınak, barınak, depo alanlarını tahrip etmek ve örgütün finans kaynağı olan yasa dışı uyuşturucu ekim alanlarını imha etmek amacıyla başlatılan operasyon başarıyla yürütülüyor. Bu kapsamda, bölgede güvenlik güçlerince belirlenen arazilerdeki kenevirlerin imha çalışmaları devam ediyor.

Gerek örgüte eleman kazandırılması gerekse yetiştirilen uyuşturucuyla PKK'nın finans kaynağı olarak hayati öneme sahip Lice'de sürdürülen operasyonlarla terör örgütüne büyük darbe vuruldu.

İlçede geçici köy korucuların da desteğiyle güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonları engellemek için her türlü iletişim kaynağını kullanarak dezenformasyona uğratmaya çalışan terör örgütü ve uzantıları, uyuşturucudan elde ettiği geliri silah, mühimmat, lojistik ve terörist temini için kullanıyor.

- Lice'de son 5 yılda 126 ton esrar

Güvenlik güçleri, gelir sağlamak adına özellikle gençleri zehirleyen terör örgütüne ve finans kaynağına son yıllarda büyük darbe vurdu. İlçede 2011-2015 yıllarında yapılan operasyonlarda 44 milyon 483 bin kök Hint keneviri ve 126 ton 750 kilogram toz esrar ele geçirildi.

- Teröristler, ormanlık alanları ateşe vererek kaçıyor

Söz konusu operasyonların ardından finans kaynağı kuruyan terör örgütü PKK'nın, 2015 yılı için yandaşlarına "uyuşturucu üretimi yapmak" amacıyla ücretsiz kenevir tohumu dağıttığı, yandaşlarına "Uyuşturucu bizim gelir kaynağımız. Bu tohumları yetiştirin." talimatı verdiği öğrenildi.

Operasyonlarla köşeye sıkışan terör örgütü mensupları ve yandaşlarının, bazı bölgelerde bidonlarla toprağa gömdükleri toz esrarları çıkaramadıkları tespit edildi. Zulalanan uyuşturucuların sevkiyatı için fırsat kollayan teröristler, kararlı şekilde devam eden operasyon kapsamında bölgede bulunan güvenlik güçlerinin ilerleyişini engellemek için ormanlık alanları ateşe vererek kaçıyor.

- Esrar ekili arazilere verilen tarım desteği faiziyle geri alınacak

Operasyon kapsamında 6 günde, arazilerde ekili 31 milyon 371 bin kök Hint keneviri ve 3 ton 618 kilogram toz esrar imha edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de devletten "tarım desteği" adı altında teşvik alarak, arazilerine kenevir ektiği belirlenen çiftçiler hakkında suç duyurusunda bulunacak, üreticilerin teşvikle aldıkları mazot, gübre ve ürün desteği iptal edilecek, sağlanan destekler geçmişe dönük yasal faiziyle geri ödetilecek.

- Canlı kalkan aldatmacası

Terör örgütü PKK'nın köşeye sıkıştığı her dönem güvenlik güçlerine sivillerle "canlı kalkan" yöntemini uyguladığı görülüyor. Güvenlik güçleri bu konuda da gerekli tedbirleri aldı.

Operasyonla gelir zayiatı yaşayan terör örgütü, zaman zaman tarlaların yakıldığı ve köylerdeki evlerin karakola dönüştürüldüğü yalanını ortaya atarak, sivilleri "canlı kalkan" olarak kullanmak istiyor. Yetkililerce iddiaların asılsız olduğu bildirilirken, operasyon süresince söz konusu çağrıya uyarak bölgeye gelenler bölgeden uzaklaştırıldı.

Lice'de 2013 yılında bölgedeki uyuşturucu operasyonları sırasında kalekol yapımını bahane ederek canlı kalkan yapılmak istenen grup, güvenlik güçlerine saldırmış, olaylarda bir kişi hayatını kaybetmiş, 9 kişi yaralanmış, 50'nin üzerinde şüpheli gözaltına alınmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.