Diyarbakır

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

00:45 17 Temmuz 2016
FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Mardin, Bingöl, Batman, Siirt, Elazığ ve Şırnak'ta vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini protesto ederek, gıyabi cenaze namazı kıldı.

AK Parti Mardin İl Başkanlığı önünde bir araya gelen siyasi parti temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, darbe girişimine tepki gösterdi.

Mardin Valiliğine kadar terör örgütü FETÖ aleyhine slogan atarak yürüyen vatandaşlar, burada İstiklal Marşı'nı okudu.

Buradan tekrar AK Parti Mardin İl Başkanlığına yürüyen vatandaşların protestosuna sürücüler ve evlerindeki vatandaşlar da destek verdi.

Siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri darbe girişimine tepki gösterdi. AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ise elbirliği ile darbe girişiminin püskürtüldüğünü söyledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde AK Parti İlçe Teşkilatınca darbe girişiminin protesto edilmesi amacıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bingöl'de AK Parti İl Başkanlığı önünde toplanan vatandaşların arasında yer alan ve 12 Eylül 1980 darbesinde görevden alınan eski Bingöl Belediye Başkanı Hilmi Elçi de yer aldı.

Darbe girişiminden duyduğu üzüntüyü dile getiren Elçi, darbecilere karşı durmak için gerekirse canını bile vereceğini söyledi.

1980 darbesinde Bingöl belediye başkanı olduğunu anlatan Elçi şöyle konuştu:

"Darbe günü sabah kalktığımda evin etrafında askerler ve tanklar var. Şüphelendim acaba bir olay mı oldu. İçeri girmemi söylediler. İçeri girdim sonra tekrar dışarı çıktım ne oldu diye sordum. 'İhtilal olduğunu bilmiyor musun, yönetime el koymuşuz’ diye cevap verdiler. Daha sonra beni gözaltına alıp cezaevine götürdüler. Elazığ'da 6 ay askeri cezaevinde kaldım. MHP'den belediye başkanıyım. Alnım açıktı, iyi bir belediye başkanıydım. İhtilalden dolayı beni görevden aldılar. Şimdi yine bir darbe girişimi oldu. Bu ihtilale karşı ben canımı bile ortaya koyarım. Türkiye için burdayım."

Elçi, Türkiye'nin darbelerden çok çektiğini ifade ederek, bütün vatandaşları darbecilere karşı alanlara davet etti.

- Ailece milli iradeye destek için geldiler

Milli iradeye sahip çıkmak için ailesiyle Çiçekdere köyünden geldiğini belirten Hüseyin Çeçen de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için canını bile vereceğini aktardı.

-"Darbede işimden oldum"

Kenan Evren tarafından 1980 yılında yapılan askeri darbenin mağduru olduğunu dile getiren Abdullah Artar ise darbecilere karşı durmak için taksiyle alana geldiğini söyledi.

Artar, 1980 darbesinin daha şerefli olduğunu ifade ederek, "1980 darbesinde kardeş kardeşi vuruyordu asker el koydu. Ama bugün adam gelmiş Türkiye Büyük Millet Meclisini bombalıyor. Sanki düşmanlar basmış gibi. 1980 yılında bir resmi dairede işe girmiştim. Darbeyle birlikte kadrolarımız askıya alındı. 1980 yılında işimden olarak mağdur oldum başka insanların mağdur olmaması için bugün buradayım. Hükümetimizin yanındayız. Milli iradeye saygı için sabaha kadar buradayız." diye konuştu

- Batman'da gıyabi cenaze namazı kılındı

Batman'da Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan Valilik ve Emniyet Müdürlüğü önünde nöbet eylemi için bir araya gelen binlerce vatandaş, yatsı namazının ardından darbe girişimi sırasında şehit düşenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ana cadde üzerinde bayrak ve flamaların üzerinde gıyabi cenaze namazı kılan vatandaşlar daha sonra şehitler için dua etti.

Vatandaşlar namazın ardından nöbet eylemine devam etti. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü çalışanları nöbet eylemine destek vermek için idareciler öncülüğünde alana geldi.

Kozluk ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda aralarında AK Parti ve Hüda Par İlçe Teşkilatı ile Eğitim-Bir-Sen'in de bulunduğu grup "Milli İrade Nöbeti" tutmaya başladı.

Siirt'te Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Siirt İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, Hüda-Par Siirt İl Başkanı Zülfikar Fırat ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, Güres Caddesi'nden valiliğe kadar protesto için yürüdü.

Yürüyüşte Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Dik dur eğilme millet seninle", "Bolu burada darbeciler nerede", "Darbeye karşı omuz omuza" şeklinde sloganlar attı. Vatandaşlara caddeden geçen çok sayıda araç da korna çalarak destek verdi.

Valilik önünde toplanan kalabalığa seslenen Tutulmaz, kendisini almaya gelen askerlerin gözaltında olduğunu söyledi.

Tutulmaz şöyle konuştu:

"Alma işi bizim işimiz değil, yaptıkları yanlıştı onun da karşılığını gördüler. Tırs tırs gittiler. Bunu da siz gönderdiniz. Halkın gücünün önünde hiçbir güç durmaz. Siz bu davranışınızla başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, seçilmiş hükümete ve bütün kanun çerçevesinde yetki kullanan tüm kamu görevlilerine ve nihai olarak kendi geleceğinize sahip çıktınız. Bundan dolayı da tekrar tekrar teşekkür ediyorum. 1-2 saat daha burada kalmanızda fayda var."

Elazığ'da vatandaşlar havanın kararmasıyla birlikte, kentin dört bir yanından meydana akın etti. Ellerine Türkiye bayrağı alan ve darbe karşıtı slogan atan vatandaşlar kentin en işlek yeri olan Gazi Caddesi'nde araç konvoyu oluşturdu.

Araç konvoyuna, Elazığ Belediyesine ait iş makineleri ve itfaiye araçlarıyla halk otobüsleri de destek verdi. Grubun kutlamaları devam ediyor.

Valilik binası önünde basın açıklaması yapan Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Türkiye tarihinde bir ilk gerçekleştiğini belirterek, milletin "darbeye hayır" dediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrısına kulak veren duyarlı vatandaşların meydanları doldurarak darbecilerin başarılı olmasının önüne geçtiğini hatırlatan Zorluoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün Elazığ'da tam bir bayram havası var. Yapılan girişim çok nahoş bir girişim. Bu çağda bu devirde darbe yapabileceklerini düşünen kişilerin var olması akıl alır gibi değil. Ancak milletimiz kendi iradesiyle milli iradeye sahip çıktı. Birçok insan tankların önüne atıldı ve onlardan aldığı destekle de emniyet güçlerimiz canlarını siper ettiler. Darbe ve darbecilerle alakalı olduğu düşünülen ve ilişkisi bulunan kişiler hakkında hukuki işlemler başlatıldı. İlimizde biri Tuğgeneral diğeri Üsteğmen olmak üzere iki tutuklama oldu. Ancak halen hakkında işlem yürütülen şüphelileri var. Gelecek günlerde bunları daha somut bir şekilde Elazığ kamuoyuyla paylaşacağız."

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Hükümet Konağı önünde toplanan vatandaşlar ellerinde Türk bayrağı ile Emniyet Müdürlüğüne terör örgütü FETÖ aleyhine slogan atarak yürüdü.

Vatandaşlar tarafından yapılan saldırı sonucunda şehit olanlar için mevlit okutularak dua edildi. Vatandaşlar daha sonra olaysız bir şekilde bölgeden ayrıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.