Diyarbakır

Diyarbakır'da teröristlerin ateşe verdiği tarihi camide restorasyon

14:13 07 Eylül 2016
Diyarbakır'da teröristlerin ateşe verdiği tarihi camide restorasyon

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce ik kez ateşe verilen tarihi Fatihpaşa Camisi (Kurşunlu Camisi) restore ediliyor.

PKK terör örgütünün saldırılarında zarar gören ve UNESCO'nun koruma listesinde yer alan Sur içindeki tarihi eserlerin restorasyonuna başlandı.

Vali Hüseyin Aksoy, beraberinde Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ile Fatih Paşa Camisi'nde incelemede bulunarak, restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Aksoy gazetecilere yaptığı açıklamada, Sur'da yaşanan terör olayları nedeniyle birçok tarihi eserin zarar gördüğünü anımsattı. Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde olan 11 vakıf eserinde de terör olaylarında hasar oluştuğunu ifade eden Aksoy, "Önümüzdeki süreçte bunlar tamamlanarak tekrar halkımızın hizmetine sunulacak." dedi.

"Kurşunlu Camisi" olarak da bilinen Fatih Paşa Camisi'nin 1517 yılından kalan bir eser olduğunu vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:

"11 vakıf eserinin keşifleri yapıldı, ihaleye çıkıldı ve onarım çalışmaları başlatıldı. Camilerimizin yanı sıra kiliselerimizin de onarımlarını gerçekleştireceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün mülkiyetindeki Ermeni Katolik Kilisesi ve Proteston Kilisesi'nin de onarım çalışmaları başlatıldı. Temennimiz bir an önce bu onarımları gerçekleştirmek ve vatandaşlarımızın hizmetine bunları sunabilmektir."

- "Gerekli güvenlik tedbirleri de üst seviyede alınmıştır"

Vali Aksoy, terör örgütünün camileri tahrip eden, yıkan ve yakan bir anlayışla hareket ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bundan sonra amacımız bu tür olayların tekrar yaşanmamasıdır. İbadet yerleri her din için kutsal yerlerden biridir. Bu amaçla buralara yapılacak her türlü saldırı şiddetle kınanmalıdır. İnanca saygı her dinin özellikle vurguladığı bir husustur. Bunların tekrar yaşanmaması için gerekli güvenlik tedbirleri de üst seviyede alınmıştır."

- İlk harcı Başbakan Yıldırım attı

Vali Hüseyin Aksoy, Başbakan Binali Yıldırım'ın pazar günkü ziyaretinde Sur'da yapılması planlanan çalışmaların temelini attığını anımsatarak, "İçme suyu, kanalizasyon ve yollarda tahrip olanların yapımı ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Ayrıca Ulu Cami'nin yan tarafındaki bir alanın sokak sağlıklaştırması çalışması başlatıldı. Bir tarihi binanın yeniden restorasyonuyla ilgili çalışmalarda sayın Başbakanımız ilk harcı attı." dedi.

Aksoy, Hazreti Süleyman Camisi'nin çevresindeki binaların kamulaştırma işleminin valilikçe yürütüldüğünü, kısa sürede bunların yıkım işleminin yapılacağını sözlerine ekledi.








YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.