Diyarbakır

SGK Prim Alacaklarının Yapılandırma Semineri

14:37 20 Eylül 2016
SGK Prim Alacaklarının Yapılandırma Semineri

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, "Devlete karşı yöneltilen bazı hain saldırılar sonucu üretim yapan işverenlerimiz sıkıntı yaşamışlardır. Önümüzdeki süreç daha iyi olacak. İnşallah ekonomik canlanma bekliyoruz. Tabi bunun için üretim ve istihdamı sürdürmemiz gerekiyor." dedi.

Süngü, 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" çerçevesinde Yenişehir ilçesindeki Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen SGK Prim Alacaklarının Yapılandırma Semineri'nde yaptığı konuşmada, kurumlarının diğer devlet kurumlarından farklı olarak işverenler, sigortalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla var olan bir kuruluş niteliği taşıdığını söyledi.

- "Sigortalının hakkı bizim için kul hakkıdır"

SGK'nın işçi, işveren ve devletten topladığı primlerle hizmet veren bir kuruluş olduğunu ifade eden Süngü, şu değerlendirmede bulundu:

"Yeni kişilerden prim topluyoruz, onların primleriyle onlara hizmet veriyoruz. Böyle olunca işçi primini komple almamak, işverenden prim almamak gibi bir şansımız yok. Eğer primi almazsak işçiyi mağdur etmiş oluruz ve belli durumlarda sigortalılık hizmetini silersek sigortalının emekli olmama gibi bir durumu ortaya çıkar."

Sigortalılarının emekli olma ve sakatlıkta kendilerine, vefat durumlarında ise ailelerine maaş bağlandığına işaret eden Süngü, "Bu nedenle sigortalının hakkı ve hizmeti bizim için insan hakkı ve kul hakkıdır. Bunu zayi etmeyecek şekilde bu sirkülasyonu sürdürmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda 3-5 yılda bir yapılandırma yapıldığını bu nedenle düzenli prim ödeyen işverenleri mağdur etmeyecek girişimlerin söz konusu olduğunu vurgulayan Süngü, bankadan kredi çekip primini yatıran vatandaşın pişman ettirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

- "Peşin ödemelerde faizin yarısını silmiş oluyoruz"

Düzenli prim ödeyen kişilerin herhangi bir faizle muhatap olmadıklarını, kurumunun sunduğu 10-12 teşvikten gerekli şartları taşımaları durumunda da faydalanabildiklerini aktaran Süngü, şöyle dedi:

"En basiti 5 puanlık teşvik. Neredeyse işveren kendi hissesine düşen kısmı ödemeden sadece sigortalı hissesiyle yüzde 40'lık primle bu hizmeti sunmuş oluyoruz. Düzenli prim ödemeyen işverenlerimiz maalesef bu teşviklerden, indirimlerden mahrum kalıyorlar. Tabii genelde ekonomik gerekçelerle yatırılmadığı için bunların mağduriyetini de azaltmak amacıyla ana parayı olduğu gibi tahsil ediyoruz. Eski gecikme zammı ve gecikme faizi, yüzde 20-25'leri bulan faiz oranları yerine yurt içi üretici fiyat endeksi yüzde 7-8 enflasyon oranındaki bir oranı güncelleme yapmak suretiyle işverenin borcunu azaltmış oluyoruz. Bu oranlar borcun tarihine göre değişebiliyor, indirim yüzde 20-30 ve 40'ları bulabiliyor. Burada da peşin ödemeyi teşvik etmek amacıyla peşin ödemelerde faizin yarısını silmiş oluyoruz."

- "Üretim ve istihdamı sürdürmemiz gerekiyor"

Son süreçte Türkiye'de ve bölgede yaşanan terör saldırıları ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Süngü, şunları belirtti:

"Devlete karşı yöneltilen bazı hain saldırılar sonucu üretim yapan işverenlerimiz sıkıntı yaşamışlardır. Devlet, bir nebze olsun bu sıkıntıları azaltma adına bir adım attı. İnşallah bu çerçevede işverenlerimiz, istihdam yaratan tüm insanlar bundan faydalanır, başvurularını yaparlar. Önümüzdeki süreç daha iyi olacak, inşallah ekonomik canlanma bekliyoruz. Tabii bunun için üretim ve istihdamı sürdürmemiz gerekiyor. Üretimde, istihdamda ayakta kalmak için bizler de kurum olarak yapabileceğimiz azami fedakarlıkları yaptık."

Seminer, SGK Denetmeni Murat Hazımlı'nın yapılandırma ile ilgili sunumuyla devam etti.

Toplantıya, SGK İl Müdürü Mehmet Delil ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları ve işverenler katıldı.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.