Diyarbakır

Eskiyen yün giysileri seccadeye dönüştürüyor

11:20 18 Mart 2017
Eskiyen yün giysileri seccadeye dönüştürüyor

HASAN GÜNDÜZ - Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 49 yaşındaki dokuma ustası Hüseyin Sarıaltun, eskiyen yün giysilerin iplerini çözüp yumak haline getirerek, bunları seccadeye dönüştürüyor.

Fırat Mahallesi'ndeki iş yerinde 22 yıldır dokumacılık yapan 6 çocuk babası Hüseyin Sarıaltun, AA muhabirine, bütün müşterilerinin kadın olduğunu, onların bu tür işlere daha çok önem verdiğini söyledi.

Kadınların evde eskiyen yün elbiseleri kendisine getirdiğini anlatan Sarıaltun, çözerek yumak haline getirdiği ipleri, daha önce kestiği elektrik borularına sardığını ve işlemek için hazır hale getirdiğini belirtti.

Dokuma makinesi yardımıyla iplerle seccade yaptığını bildiren Sarıaltun, şöyle devam etti:

"Bu meslekle hem ailemi geçindiriyorum hem de eskiyen ipleri seccade ve kilim yaparak tekrar ekonomiye kazandırıyorum. Eskiyen yün iplerin geri dönüşümünü sağlıyorum. İlk yıllarda eski kazaklardan çeşitli ebatlarda kilim, yolluk ve seccade dokuyordum. Son birkaç yıldır bu işin müşterisi azaldığından sadece seccade dokuyorum. Her yaptığım seccadeden 20 lira kazanıyorum."

- "Mesleğim bana huzur veriyor"

Sarıaltun, dokumacılık işine askerden geldikten sonra başladığını söyledi.

Askerden geldikten sonra bazı sıkıntılar yaşadığını dile getiren Sarıaltun, "Dokumacılık işine atıldıktan sonra, ilaçların da yardımıyla, bu işin verdiği huzur sayesinde psikolojim düzeldi. Mesleğim bana huzur veriyor. Daha önce ağabeyim bu işi yapıyordu. Bana da tavsiye ettiğinde zor göründüğü için yapmak istememiştim. Ancak şu an mesleğimi çok seviyorum." dedi.

İlçede daha önce bu meslekle uğraşan 5 kişi varken, artık bir tek kendisinin kaldığını anlatan Sarıaltun, müşterilerinin azaldığını, bu nedenle günde sadece 2-3 seccade hazırladığını ifade etti.

Yok olmaya yüz tutan mesleğini yaşatmak istediğini vurgulayan Sarıaltun, "Herkes hazır kilim ve seccade alıyor zahmetsiz olduğu için. Bu iş gittikçe azalıyor. Mesleğimiz ölüyor." diye konuştu.

Sarıaltun, seccade, kilim ve yolluk dokumacılığına ilgi duyanlara sanatını öğretmek istediğini, bunun için herkese kapısının açık olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.