Diyarbakır

Terör mağduru çocuklardan tiyatro kurslarına yoğun ilgi

11:28 23 Mart 2017
Terör mağduru çocuklardan tiyatro kurslarına yoğun ilgi

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki terör mağduru çocuklar tiyatro ve drama eğitimi alıyor.

Terör örgütü PKK mensuplarının kazdığı çukurlar, kurduğu barikatlar ve sokaklara yerleştirdiği el yapımı patlayıcılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere yönelik Diyarbakır Valiliğince verilen destekler sürüyor.

Bu kapsamda, Sur Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü de özellikle terör saldırılarından etkilenen çocukların rehabilitasyonuna yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Sur HEM ve Dicle Üniversitesinin (DÜ) iş birliğiyle açılan tiyatro kursunda eğitim alan öğrenciler, DÜ Kongre Merkezi'nde oyun sahneledi.

HEM Müdürü Mehmet Gülsever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan terör olaylarından dolayı dezavantajlı bir ilçede faaliyet gösterdiklerini belirterek, merkez olarak bu durumu ortadan kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kültürel ve sosyal alanlarda vatandaşların talepleri doğrultusunda kurslar düzenlediklerini aktaran Gülsever, DÜ ile iş birliğiyle tiyatro ve drama kursları açtıklarını kaydetti.

Gülsever, tiyatro bilinci ve tiyatro kültürünün bir nebze de olsa terör olaylarından etkilenen vatandaşlara yaşadıkları sıkıntıları unutturduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sur ilçesi normalleşiyor. Süreç içerisinde kültürel ve sanatsal alanda bir farkındalık oluşturabilirsek bu zemin üzerinde önemli şahsiyetler yetiştirmek mümkün olabilir. Bu toplum geçmişte Ziya Gökalp'ler, Hamit Aytaç'lar gibi şahıslar yetiştirdi. Bu toplumun mayasında, hamurunda bu var demektir. Bu toplum tekrar bunu çıkarabilir. Hamurunda, mayasında sanat ve edebiyat olan bir toplumun buna tekrar dönmesi elzemdir. Bu dönüşte kurumlar olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz."

Bölgemizin dezavantajlarını ve sosyo kültürel yapısını dikkate alarak daha çok kadınlara yönelik kurslara ağırlık verdiklerini vurgulayan Gülsever, "Bize çok talep var. El sanatları, giyim gibi kurslarla kadınları yaşadıkları travmalardan uzak tutup daha sosyal bir alana çekebilmek ve topluma kazandırmak istiyoruz." dedi.

Bu yıl 7 bini aşkın kursiyere ulaştıklarını söyleyen Gülsever, bunlardan 4 binden fazlasını kadınların oluşturduğunu kaydetti. Gülsever, talepler üzerine meslek edindirme kursları da açtıklarını ifade ederek, "Yaptığımız çalışmalara aynı zamanda rehabilitasyon çalışması da diyebiliriz." şeklinde konuştu.

Tiyatro eğitmeni Murat Fidan da uygulamalı olarak tiyatro eğitimi verdiklerini anlatarak, eğitimin 4,5 ay sürdüğünü belirtti. 370 öğrencilerinin bulunduğunu aktaran Fidan, tiyatro ve dramaya ilginin yüksek olduğunu aktardı.

Programa DÜ Genel Sekreter Yardımcısı Ufuk Bircan, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Sur İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Uçak da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.