Diyarbakır

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da

16:39 25 Mart 2017
CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, Diyarbakır'da

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa değişikliğiyle parti devletini yaratıyoruz. Cumhurbaşkanı partili, bakanlar, başkan yardımcıları, vali, kaymakam, hakim, anayasa mahkemesi üyeleri herkes partili. Partiye üye olmayan ikinci sınıf vatandaş. İlk kez bu anayasa değişikliğiyle üstünlerin hukuku oluşturuluyor, hukukun üstünlüğü değil. Hukukun üstünlüğü bitiyor." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Kılıçdaroğlu, Yenişehir ilçesindeki bir düğün salonunda vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, 15 yıldır iktidarda olan AK Parti hükumetinin istediği kanunu çıkarmasına rağmen işsizlik ve yoksulluk sorununu çözemediğini savundu.

"Türkiye neden itibarı yerle bir edilmiş ülke konumunda ve bütün devletler bize düşman? Niye bütün devletlerle kavga ediyoruz? " diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Suriye, Irak, Mısır, Libya, İran, Rusya ve Bulgaristan ile kavga ettik, sıra geldi Avrupa Birliği'ne, onlarla kavga ediyoruz. Ne için ve hangi gerekçe ile? Diline hakim olamayan devleti iyi yönetemez. Bunun sebebi parlamenter sistem mi? Hayır kötü yönetim. Yönetemiyorlar Türkiye'yi."

- "Hem milletvekili hem de askerlikten muaf olmaz"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anaya değişikliği ile 18 yaşında milletvekili seçilecek gençlerin askerlikten muaf tutulmasını eleştirerek, buna karşı olduklarını bildirdi.

"Kendi çocuklarına ikbal hazırlıyorlar. Sizin çocuklarınız askere gidiyor, sıfırın altında 35-40 derecede terörle mücadele ediyor, El-Bab'a gidiyor, şehit düşüyor, Ankara'daki beylerin çocukları 18 yaşında milletvekili olacak. Ondan sonra ömür boyu askerlikten muaf olacak. Bir de 'Kılıçdaroğlu gençlere karşı.' diyorlar. Ben gençlere karşı değilim, gençler benim başımın tacı. Bu ülkede barışın kardeşliğin güvencesidir gençler. Ama gençler arasında ayırım yapılmasını istemem. 18 yaşında milletvekili olsun, itirazım yok ama hem milletvekili hem de ömür boyu askerlikten muaf olmaz. Benim çocuğum askere gidiyorsa Ankara'daki beylerin çocuğu da askere gidecek." ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, haklarda eşitliğin korunması gerektiğini belirtti.

- "'Evet' diyeceksen git sen de taşeron işçi ol"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği ile bir kişiye Olağanüstü hal (OHAL) uygulama yetkisi verileceğini kaydetti.

Bu yetkinin dünyada benzerinin olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, "Niye veriyoruz, bu bizim hangi derdimizi çözecek? Bir Allah'ın kulu çıkıp şunu bana açıklasın, şu ana kadar öğrenemedim. Tam tersine vatandaşları bölecek ayrıştıracak. Oysa anayasalar toplumsal uzlaşma belgeleridir. Anayasalar bir toplumda yaşayan bütün vatandaşların haklarını güvence altına alır." diye konuştu.

Bir sendika genel başkanının halk oylamasında "Evet" diyeceklerine ilişkin beyanda bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Evet' diyeceksen git sen de taşeron işçi ol. Niye sendikanın başkanı oluyorsun? Hem sendika başkanı olacaksın, işçilerin aidatından para keseceksin, krallar gibi yaşayacaksın, iktidara yağcılık yapmak için de 'Evet' diyeceksin. İşçi kardeşim bu anayasa değişikliğine 'Evet' diyorsa taşeron işçi olmayı baştan kabul ediyor demektir."

- "Anayasa değişikliğiyle parti devletini yaratıyoruz"

Halk oylamasında kullanılacak her oyun büyük önem taşıdığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Herkes elini vicdanına koyup, sandığa öyle gitsin. 'Evet' demenin vebali ağırdır. Kimse çocuklarına hesap veremez. 'Hayır' dediğimiz zaman Türkiye'nin itibarı dünyada artacaktır. Şu söylem dünyanın her tarafında yankılanacaktır; 'Türkiye'de 80 milyon demokrasiden vazgeçmedi ve demokrasiye sahip çıktı.' Demokrasiye sahip çıkacağız." diye konuştu.

- "Partiye üye olmayan, ikinci sınıf vatandaş"

Milletvekilli sayısının 550'den 600'e çıkarılması halinde 187 milyon liralık faturanın vatandaşın sırtına yükleneceğini savunan Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün A, yarın B partisinden biri gelir. Anayasa değişikliğiyle parti devletini yaratıyoruz. Cumhurbaşkanı partili, bakanlar, başkan yardımcıları, vali, kaymakam, hakim, anayasa mahkemesi üyeleri herkes partili. Partiye üye olmayan ikinci sınıf vatandaş. İlk kez bu anayasa değişikliğiyle üstünlerin hukuku oluşturuluyor, hukukun üstünlüğü değil. Hukukun üstünlüğü bitiyor."

- "Kimsenin hesap soramayacağı bir düzen getiriliyor"

Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği ile denetimsiz bir sistemin getirilmek istendiğini ifade ederek, "Her şeyi yapacaksın ama hesap vermeyeceksin. 400 milletvekili 'Evet' derse hesap verilecek. 400 milletvekilini nereden bulacağız? Bu yolsuzluğun meşrulaştırılması demek. Bu sistemle yolsuzluk meşrulaştırılıyor, kimsenin hesap soramayacağı bir düzen getiriliyor. Hani kul hakkı yemek Müslümanlıkta en büyük günahtı? Rabbimiz 'Her türlü günahla gel affederim, kul hakkı ile karşıma gelme.' diyor. Gelin hep beraber bu anayasa değişikliğine 'Hayır' oyu verelim ve dünyanın en hayırlı işini yapalım." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, daha sonra bir otelde düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve muhtarlarla bir araya geldi.

Toplantı basına kapalı gerçekleşti.

(Bitti)



YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.