Diyarbakır

"İnsanların üçüncü mekanları kütüphaneler olacak"

15:45 29 Mart 2017
"İnsanların üçüncü mekanları kütüphaneler olacak"

Diyarbakır'da, 53. Kütüphaneler Haftası kapsamında, okuma etkinliği düzenlendi.

Yenişehir ilçesindeki Anıt Park'ta bir araya gelen öğrenci ve yetişkinler, "İnsan Her Yerde Okur" temasıyla "Diyarbakır Okuyor" etkinliğine katıldı.

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında pazartesi yaptıkları açılışın ardından hafta boyunca bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini, bu kapsamda kitap okuma etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile gerçekleştirdikleri okuma etkinliğine çok sayıda kişinin katıldığını belirten Özbek, "Çok güzel görüntüler oluştu. Çocuklar çiçek bahçesine dönüşmüştü." dedi.

Son dönemlerde kütüphanecilikle ilgili büyük gelişmeler yaşandığını anlatan Özbek, şöyle konuştu:

"Hiçbir kurum çağını yakalamazsa varlığını sürdüremez. Kütüphane de bunlardan birisi. Kütüphaneler yazının var oluşuyla birlikte var olan kurumlar. Geçmişi M.Ö. 3000-4000 yıllarına giden kurumlar. İlk oluşan kütüphaneler kil tabletler ve çivi yazısıyla oluşmuşlardır. O gün tabletlere yazarken bugün dijital ortamlara yazıyoruz, sanal ortamlarda veri tabanı oluşturuyoruz. Buradan ABD'deki bilgiye ulaşabiliyoruz. Tabii ki kütüphaneler bu değişime ayak uydurmak zorunda. Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi de bu çabanın içindedir."

Kütüphanelerin üçüncü mekan olma konusunun tartışıldığını dile getiren Özbek, "Kütüphaneler, ev ve iş yeri dışında insanların üçüncü mekan olarak kullanabilecekleri yerdir. Çoğunlukla belki kafeler bu anlamda sözü edilebilir ama kütüphaneler de bu iddiadadır. İnsanların ev ve iş yerlerinden sonraki mekanları kütüphaneler olacaktır. Buna dönük çalışmalar sürmekte." değerlendirmesini yaptı.

Özbek, özellikle halk kütüphanelerinin, insanların toplanma ve sosyalleşme merkezi, kültürel ve sanatsal etkinliklerde bulundukları, birtakım bireysel yeteneklerini geliştirdikleri mekanlar olmasını istediklerini aktararak bu kapsamda bağlama, yaratıcı drama, yabancı dil ve el işi kursları açtıklarını vurguladı.

- "55 bine varan bir üye sayımız var"

Diyarbakır'ın Türkiye ölçeğinde çok okuyan bir kent olduğuna işaret eden Özbek, şunları kaydetti:

"İl Halk Kütüphanesi, Türkiye'de en çok yararlanılan kütüphanelerden birisidir. Bugün itibariyle 55 bine varan bir üyemiz var. Günlük 600-700'ü bulan ödünç kitap verme rakamlarımız var. Bunlar, Türkiye standartlarında dikkat çekici, ortalamanın üstünde rakamlardır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.