Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gül:

16:59 13 Ekim 2017
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gül:

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, "Daha önce üniversite bir yönetmelik ve yönerge olmadan yönetilmiş. İhaleler yapılmış, bazılarına adeta peşkeş çekilmiş. İhaleler sözleşmeyle yapılmış. Bunları kaldırdık." dedi.

Prof. Dr. Gül, DÜ Konukevi'nde düzenlenen basın toplantısında, üniversitede geçen yıl gerçekleştirdikleri çalışmalar ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Üniversitenin asli görevi eğitim öğretimde kaliteyi artırmak için faaliyetler yürüttüklerini belirten Gül, işlerinin kolay olmadığını ancak 2016-2017 eğitim öğretim döneminde çok güzel çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bir taraftan soruşturma komisyonları görevlerini icra ederken diğer taraftan öğretimin aksamaması ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi için gayret gösterdiklerini bildiren Gül, üniversitenin fiziki koşullarını düzeltmeye çalıştıklarını, yerleşkeye 63 bin ağaç diktiklerini anlattı.

Üniversiteyi kurumsallaştırmak için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Gül, kurdukları komisyonlarla üniversitenin tüm birimlerinde ve kademelerinde yeniden yapılandırmaya giderek yönerge ve tüzük hazırladıklarını bildirdi.

Gül, üniversitenin bilimsel seviyesini yükseltmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, "Geçen sene tüm bölümlerimizi gezerek öğretim üyeleri ve öğrencilerimizle bir araya geldik. Öğretim üyelerimizden bilimsel çalışmalar yapmalarını istedik. Önceki dönemde mesai mefhumu yoktu. Öğrencilerin derse gelip gelmediği kimsenin umrunda değildi. Devam ve yoklama zorunluluğu getirdik. Yoklamalar sisteme girildi. Devam etmeyen öğrencilerin ilişiği kesildi ya da sınıfta kaldı. Kaliteli eğitim için Ankara ve İstanbul üniversitelerinden hoca desteği aldık." dedi.

Araştırma ve projelere hız verdiklerini belirten Gül, 9 yeni bölüm açılması taleplerinin YÖK tarafından kabul edildiğini, bunların bu yıl faaliyete girdiğini kaydetti.

Geçen yıl 269 bilimsel ve sosyal faaliyet gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Gül, Türkiye'de hiçbir üniversitenin bu kadar bilimsel etkinlik yapmadığını söyledi.

- Üniversitedeki ihraçlar

"Üniversitemizde 15 Temmuz ve önceki dönemlerde istifa edenler oldu. 200 civarında kişi ihraç edildi." ifadesini kullanan Gül, şöyle devam etti:

"YÖK bu konuda bize destek verdi. 40 yardımcı doçent kadromuz serbestleşti. İhraç olanların büyük kısmı tıp fakültemizden. Tıp fakültesi ve hastanesi en önemli birimimiz. Bir revizyon yaptık. Döner sermayemizi 15 binlerden 20 binlerin üzerine çıkardık. Tüp bebek merkezi yaptık. Bitirmek üzereyiz. Birçok yeni poliklinik açtık. 4 yeni ameliyathane yapıyoruz. Kadromuz eksik olmasına rağmen önemli gelişmeler oldu. Diyarbakır Kütüphanesi kurduk. Şimdiye kadar 6 bin kitap topladık."

- "Eski dekanlara dava açtık"

Prof. Dr. Gül, Sayıştayın yaptığı denetimlerde, daha önceki 6 bin dönümlük üniversite arazisinin ihalelerinde usulsüzlükler tespit edildiğini, kurumu zarara sokan eski dekanlar hakkında dava açtıklarını bildirdi.

Daha önce üniversitenin yönetmelik ve yönerge olmadan yönetildiğini anlatan Gül, şunları kaydetti:

"İhaleler yapılmış, bazılarına adeta peşkeş çekilmiş. İhaleler sözleşmeyle yapılmış. Bunları kaldırdık. Üniversitenin çok büyük bir arazisi var. Ziraat fakültesi bunları A şahsına kiraya vermiş. A şahsı da tutmuş bunu B şahsına kiraya vermiş. Biz geldiğimizde Sayıştayı çağırdık. Sayıştay geldi, inceledi 'Böyle bir sistem olmaz' dedi. Biz derhal iptal ettik onu. Bu sene kendimiz ihaleye vereceğiz.

Bizim olan tarlaları, arazileri, kurumu zarara sokacak şekilde başkalarına kiraya verenler hakkında Sayıştayın yaptığı denetimlerde 'Kurumu yaklaşık 3 milyon lira zarar sokmuşlar' diye sonuç çıktı. Biz şimdi o parayı onlara rücu ettirdik. Fen, veterinerlik ve ziraat fakültelerinin eski dekanlarına 3 milyonluk rücu çıktı, onlar ödemek zorunda. Üniversitenin 85 liraya verdiği dönümü 8 katı karla vermişler. Böyle bir sistem kurmuşlar. Biz şeffaf şekilde ihalelerimizi yapacağız."

Toplantıya, DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Akyıldız, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakuboğlu da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.