Diyarbakır

Danıştayın "Öğrenci Andı" kararı

15:11 19 Ekim 2018
Danıştayın "Öğrenci Andı" kararı

Diyarbakır, Siirt ve Şırnak'ta Eğitim-Bir-Sen şubelerince düzenlenen basın açıklamaları ile Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal ettiği karara tepki gösterildi.

Dişarbakır'da il binasında bir araya gelen sendika üyeleri adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Yunus Memiş, toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine, hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin gereği olarak Öğrenci Andı'nın kaldırıldığını hatırlatarak, bu kapsamda sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edildiğini söyledi.

"Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye'nin inşası adına Eğitim-Bir-Sen olarak destek verdik. Danıştay 8. Dairesi, idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp, hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmiştir." diyen Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pedagojik veya hukuki hiçbir dayanak göremediğimiz gerekçeli kararda, ülke gerçekliği ve toplumsal mutabakat bir yana uluslararası hukuk ve anayasa dahi görmezden gelinmiştir. Hiçbir şekilde bilime, eğitime, pedagojik alt yapıya uygun olmayan bu and, toplumu ayrıştırmaya götürecek. Bu tür anti demokratik, gerici yaklaşımlar, toplumun refahına ve birlikteliğine büyük zarar verir. Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir. Danıştay'ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. AK Parti hükümetinin bugüne kadar göstermiş olduğu demokratik uygulamaların devamını bekliyoruz."

Açıklamanın ardından basın mensuplarının kararın bölge açısından nasıl değerlendirildiğine ilişkin sorusu üzerine Memiş, "Öğrenci Andı'nın mimarı olan Reşit Galip ezanı Arapça'dan Türkçe'ye çeviren bir şahıs. Ülkenin barışına değil, dış ülkelere hizmet ettiği ortada." diye konuştu.


- Siirt

Siirt'teki sendika binasında bir araya gelen grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Siirt Şube Başkanı Murat Şeker, siyasi iradenin kararına sahip çıkılması gerektiğini aktardı.

"Danıştay verdiği kararda, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini göz ardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur." ifadesini kullanan Şeker, dayatmacı, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeye ve doğal hukuka aykırı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olduğunu düşündükleri Öğrenci Andı'na ilişkin kararı kabul etmediklerini vurguladı.

Kararın ülkede son 15 yıldır insan hakları ve demokrasi alanında gerçekleştirilen atılımların ve kazanımlarının idarenin hukuki denetimini yapmakla yükümlü yargı mensuplarınca halen benimsenemediği ve içselleştirilemediğini gösterdiğini dile getiren Şeker, karara karşı olduklarını kaydetti.

Açıklamaya, 62 sivil toplum kuruluşundan oluşan Siirt Birlik Platformu da destek verdi.


- Şırnak

Şırnak Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Abdullah Çatı, kararı doğru bulmadıklarını belirtti.

Çatı, "Eski Türkiye'nin en önemli vasfı olan toplum mühendisliğinin tezahürü, farklılıkları yok sayan, hatta zor kullanarak değiştiren, tek tipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andımızın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyoruz. İtiraz mercinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inancımızı koruyoruz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.