Omurgada çökme kırıklara dikkat!

Önemsemediğiniz bir düşme ya da çarpma sonrası bel ve sırt ağrılarınız omurga kırığına neden olabilir. Omurga kırıkları ve tedavi yöntemleri hakkında uzman tavsiyeleri:

Omurgada çökme kırıklara dikkat!
Omurgada çökme kırıklara dikkat!
GİRİŞ 11.04.2013 11:15 GÜNCELLEME 11.04.2013 11:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Tuluğhan Yunus Emre, omurga kırıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kadınlarda ve yaşlılarda daha sık görülüyor

Omurga çökme kırıkları, kemik erimesi olan hastalarda en sık rastlanılan kırık şeklidir. Menopoz sonrası kadınların % 25'ini etkilemektedir. İlerleyen yaşla birlikte rahatsızlığın görülme sıklığı artmaktadır. 80 yaş ve üzerindeki kadınların % 40'ını etkilemektedir. Kadınlarda sık olmasına rağmen yaşlı erkeklerde de önemli bir sağlık problemidir.

Daha önce omurga çökme kırığı görülen bir hastanın bu rahatsızlığı tekrar yaşama riski 5 kat daha fazladır. Hastalar hafif şikayetler yaşayabildiği gibi hiç sorun da yaşamayabilir.  Travma sonrası omurganın ya da omurgaların yüksekliklerini kaybetmesi ile rahatsızlık ortaya çıkar. Bu kırıklar sıklıkla “torasik” denilen sırt omurgalarında olur, özellikle de alt kısmında ve “lomber” denilen bel omurlarında görülür. Osteoporoz en sık sebep olarak görülmekteyken, travma ya da metastatik tümör de omurga çökme kırıkları yapabilir. Omurga çökme kırıklarında ortaya çıkan ani bel ağrısı, ayakta dururken ya da yürürken artar, yatıp istirahat edildiğinde azalır.

Erken müdahale çok önemli

Zamanında müdahale edilmeyen omurga çökme kırıkları; sırt ve bel hareketini kısıtlar, kemik yükseklik kaybına bağlı kamburluğa, boy kısalması ve sakatlığa neden olabilir. Omurga çökme kırıklarının tanısında hikaye ve fizik muayene ile birlikte direkt grafi,  Manyetik rezonans görüntüleme(MR) ve sintigrafiden yararlanılır. Mevcut kemik erimesi tanısı ise kemik dansitometri tetkikleri ile tanı konur. Omurga çökme kırıklarının cerrahi dışı tedavisinde; korse uygulaması, yatak istirahati ve medikal tedavi uygulanmaktadır.

Girişimsel yöntemler tedavide öne çıkıyor

Omurga çökme kırıklarının cerrahi tedavisinde, “vertebroplasti” ve “kifoplasti tekniği” adı verilen lokal ya da genel anestezi ile uygulanan minimal invazif yani girişimsel yöntemler uygulanır. Her iki teknikte de kırık omurgaya toplam 2-4 cc kemik çimentosu doldurma işlemi yapılır. Vertebroplasti çökmenin çok hafif olduğu omurga kırıklarında, kifoplasti ise omurgadaki kırığa bağlı çökmenin fazla olduğu vakalarda uygulanır. Bu teknik de omurga içine balon şişirme tekniği ile kırık yükseklik kaybının düzeltilmesi, daha sonra da oluşan boşluğun kemik çimentosunun doldurulması ile gerçekleştirilir. Cerrahi operasyonun süresi ortalama 30 dakikadır. Kırık, vertebra çimento ile doldurulduktan sonra hastalar 2-3 saat kadar sonra yürütülür. Genellikle korse kullanımına gerek kalmaz. 1 gün hastane gözleminden sonra hastalar ertesi gün taburcu edilebilir. Taburcu olunduktan sonra günlük aktivitelere geri dönülmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kırık sebebi osteoporotik yani kemik erimesine bağlı ise kemik yoğunluğunu artıracak vitamin destekleri verilir.

YORUMLAR 4
  • K.otcu 5 yıl önce Şikayet Et
    60 yaskulladıgım ilaçlar dandolayı kemik eri omurgada çökmeler L.lerde kırıklar oluştu bana çare varmı 1.deülseratif kolit hastasıyim
    Cevapla
  • Asiye 5 yıl önce Şikayet Et
    L4 kemiğinde çökme ve hafif erime var neden olabilir belinin ağrısına sebepmi
    Cevapla
  • Tuğba 8 yıl önce Şikayet Et
    Iyi gunler benim omurga t5 t6 t7 t8 çökme var ameliyat da risk var mı lütfen yardım edin bana 2011 de trafik kazası sonucu oluştu bu artık yaşamaktan umudu kestim
    Cevapla
  • Merve 7 yıl önce Şikayet Et
    Tuğba hanım benim de t6 bölgesinde vertebra kırığı var herhangi bi tedavi yaptırdınız mı acaba?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?