Basurdan kurtulma tüyoları

50 yaş üzeri yetişkinlerin yarısında hemoroid olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mocan, bu can acıtan hastalıkla mücadele eden gıdaları anlattı.

Basurdan kurtulma tüyoları
Basurdan kurtulma tüyoları
GİRİŞ 26.01.2014 12:59 GÜNCELLEME 26.01.2014 12:59
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Düzensiz beslenmenin eseri olan hemoroid, yani halk arasında bilinen adıyla basur, en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Şişmanlık ve uzun süreli kabızlığın tetiklediği basurdan, doğru beslenme programıyla kurtulmak mümkün.

Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Hemoroidler, aslında anüs ve rektum bölgesindeki şişmiş toplardamarlardır. 50 yaş üstündeki yetişkinlerin yarısında hemoroid vardır. Konu basur olunca suçlu düzensiz beslenmedir" dedi.

Prof. Dr. Mocan, basura iyi gelen besinleri sıraladı: Hemoroidin yanma ve kaşıntısını kontrol altına almak konusunda diyetin yapabileceği pek çok şey vardır. Günde 3 kez yiyeceklerinize 1 yemek kaşığı işlenmemiş kepek ekleyin. Meyveler posa açısından çok zengin gıdalardır. Bu nedenle bol meyve yemek gerekiyor. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin. Günde 3-5 porsiyon meyveyi posa açısından zengin olan kabuğuyla birlikte yiyin. Kabızlık basuru tetikleyen başlıca unsurlar arasında yer alıyor. Fast-food beslenme tarzı, yeterli miktarda posalı gıdaların tüketilmemesi kabızlığa neden olur. Bu nedenle sebze ağırlıklı beslenin, tam tahıllı yiyecekler tüketin. Brokoli, enginar, kereviz, pırasa, ıspanak ve bezelye gibi sebzeler posa bırakarak basurun yarattığı sıkıntıların azalmasını sağlar. Ancak bu gıdaların aşırı tüketilmesi gaz yakınmalarına neden olabilir. Bol su içmek dışkının yumuşamasını ve hemoroitin alevlenmesini sağlayacak bir gerilmenin önüne geçecektir. Bu nedenle mutlaka günde 2-2.5 litre su için. Kepek ekmeği, buğday kepeği, yulaf ekmeği veya çavdar ekmeği tüketin. Buğday unu, beyaz una göre daha fazla posa içerir. Yemeklerinizde kepekli unu tercih edin. Haftada 1-2 kez iyi bir protein kaynağı ve posa bakımından zengin kuru fasulye, nohut, bulgur ya da mercimek tüketin. Bağırsakları yumuşatır ve hemoroid yakınmalarını azaltır. Lifli gıdalar ile beslenmek ve hareketsiz yaşamdan uzak durmak gerekir. Ancak tuvalet alışkanlığını düzene soktuğunuzda ve egzersiz yaptığınızda, hemoroidal yakınmalarınız daha güçlü bir şekilde düzene girer.

AĞRI KESİCİ BESİNLER

ŞEFTALİ: Şeftali hazmı kolaylaştıran, idrar yollarını temizleyen bir meyvedir. Basur memelerinin verdiği rahatsızlığı azaltma özelliğine de sahiptir.

PAPATYA: Sabahları aç karnına içilen papatya çayı basur ağrılarına iyi gelir.

PIRASA: Kabızlığı giderir. Bu yüzden basurun düşmanıdır.

KEÇİBOYNUZU: Devamlı yendiğinde basura ve basur ağrılarına iyi gelir.

KUŞBURNU: Bol vitaminli bir bitki olan kuşburnu, kurtları düşürür bağırsağı yumuşatır.Basur rahatsızlığına da çok iyi gelir.

YORUMLAR 17
  • Recep 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük ihtimal benimki dış hemorid sürekli ihtiyacın geldiğini hissiyeti veriyor doktora gitmeden bundan nasıl kurtulurum bal süren varmi acaba birde baasüre
    Cevapla
  • Ozlem 1 yıl önce Şikayet Et
    15 20 senelik basur hastasiyim dr gittim amaliyat dedi .1 bardak sutle 5 ..6 dîş sarimsagi kaynatip oturdum buharina surekli agri kesici kremle birlikte sukur suan cok iyiyim tavsiye ederim
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Vikis kullandım ve 4 seviye bagsurumu tepe taklak etti sadece memeler kaldi ağrı yok yılda bir iki defa ağrı oluyor vikisi yapistiriyorum bende ise yaraiyor tavsiye ederim asiri agri cekenlere
    Cevapla
  • eroll 5 yıl önce Şikayet Et
    bi geçiyor tekrar başlıyor ve acısı inanılmaz taharet şofbeni taktırdım çok rahatlattı tavsiye ederim en azından tekrar başladığında kısa sürüyor ve ağrıları azaltıyor
    Cevapla
  • lazbay53 6 yıl önce Şikayet Et
    bakın arkadaslar bende yaklasık 3 yıldıor cekıyorum aynı sorunları ve sonunda doktora gıtmeye karar verdım.sızde gıdın utanmayın sağlıkdan baska hıcbırsey onemlı degıl..allah şifa versın..
    Cevapla
  • nil 7 yıl önce Şikayet Et
    ben çocuğum ama çekiyom
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu