Göz egzersizleri ile sağlıklı gözler!

Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz egzersizi yaparak hem göz sağlığını korumanın hem de daha genç görünmenin mümkün olduğunu söyledi.

Göz egzersizleri ile sağlıklı gözler!
Göz egzersizleri ile sağlıklı gözler!
GİRİŞ 18.05.2015 12:29 GÜNCELLEME 18.05.2015 12:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu egzersizleri yapmak için özel bir mekana veya zamana ihtiyaç olmadığına dikkat çeken Doğan, “Kişi, günlük olağan hayatı devam ederken; oturarak, ayakta veya yatarak bu egzersizleri kolaylıkla uygulayabilir” dedi.

Günlük hayatta gözümüzü tembelleştiren, göz kaslarımızın gücünün azalmasına neden olan birçok etken ile iç içe yaşıyoruz. Bilgisayar veya televizyon karşısında uzun süre kalmak, bir noktaya odaklanarak uzun süre sabit bakmak, özellikle ofis ortamında yanlış ve yetersiz aydınlatma gibi sebepler, göz kaslarımızın tembelleşmesine neden olabiliyor.

Halk arasında göz tembelliği olarak adlandırılan göz kaslarının gücünün azalmasının birçok göz hastalığının habercisi olabileceğini belirten Avrupagöz Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, “İnsan öğrenme eyleminin büyük çoğunluğunu gözleriyle yaptığı için, göz kasları beyninin algılama ve kavrama düzeyini büyük oranda etkiler. Göz egzersizleri yorgun kasları sakinleştir ve en önemliside suyun dolaşımını artırır. Bol su tüketimi gözlerinizi daha sağlıklı ve canlı kılarken, düzenli uyku da sağlıklı gözler için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca düzenli bir şekilde yapacağınız göz egzersizleriyle göz ve göz çevreniz daha sağlıklı ve güçlü bir hale gelecektir. Göz tembelliği ciddiye alınması gereken bir durumdur ve pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında kuşkusuz hızlı okuma performansımızın oldukç a düşmesine de neden olan glokom dediğimiz göz tansiyonu ve göz kuruluğu ilk sırada yer alır” dedi.

Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz kaslarında meydana gelebilecek tembelleşmeyi engellemek ve gözleri daha güçlü hale getirebilmek için yapılması gereken başlıca göz egzersizlerini açıkladı. Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, “Göz kaslarınızı güçlendirecek hareketleri ister oturarak, ayakta ya da yatarak uygulayabilirsiniz. Bu hareketleri başlangıçta 5 kez, daha sonra 10 kez yapmanız göz kaslarınızın güçlenmesini sağlayacak ve gözlerinizi pek çok hastalıktan koruyacaktır” dedi.

Sorunsuz ve sağlıklı gözler için yapılması gereken göz egzersizleri
Başınız dik, karşıya bakın ve başınızı hiç kıpırdamadan gözlerinizi aşağıdaki sıra ile hareket ettirin:

Tavana bakın – yere bakın,
Sola bakın – sağa bakın,
Sol üst köşeye bakın – sağ alt köşeye bakın,
Sağ üst köşeye bakın – sol alt köşeye bakın,
Yukarı-sola-aşağı-sağa-yukarı bakarak çember çizin,
Şimdi de aynı çemberi ters yönde çizin: Yukarı-sağa-aşağı-sola-yukarı bakın.

Prof. Dr. Kamil Doğan; vücudumuzdaki en ince ve hassas deriye sahip olan göz çevremizde meydana gelen kırışıklık, deformasyon ve gözyaşı kanalı rahatsızlıklarının olumsuz etkilerinden korunmak için uygulayabileceğimiz egzersizleri de şu şekilde sıraladı:

Göz kırışıklıkları, deformasyon ve göz kanalı rahatsızlıklarına karşı yapılacak göz egzersizleri :

Ellerinizle V harfi yapın ve işaret parmaklarınızı gözünüzün dış uç kısmına yerleştirin. Orta parmağınızı ise gözünüzün iç ucuna yerleştirin. Gözünüzün alt ve üst kapaklarını göz kırpma hareketi gibi hızla hareket ettirin ama bu hareket esnasında gözlerinizi açık tutmaya çalışın. Bu hareketi 2 set şeklinde 10’ar kez tekrarlayın.

Başparmak hariç 4 parmağınızı kaşlarınızın üzerine yerleştirin ve kaşlarınızı hafifçe yukarı itin. Gözlerinizi kapatın, göz kapaklarınızı aşağı doğru çekerek karşı bir direnç oluşturun. 10 kez aynı hareketi 2 set halinde tekrarlayın.

İşaret parmağınız ve orta parmağınızla yanlamasına V harfi yapın. Başparmağınızı göz kapağınıza yerleştirip kaşınıza doğru itin. Orta parmağınızı gözünüzün altına koyun. Parmaklarınızın ucu ile gözünüzün etrafındaki kasları itin ve kasın. 1- 2 saniye tutun ve bırakın. Şimdi parmaklarınızı birleştirin ve gözünüzün ortasına koyun. Parmak uçlarınızla göz kaslarınızı itin. 1- 2 saniye tutun ve bırakın. Göz yuvarlağınızın üzerine birkaç saniye hafifçe baskı uygulayın, gözlerinizi yavaşça açın ve göz kırpın.

İşaret parmaklarınızı yarım ay şekline getirin ve göz kapaklarınızın üzerindeki göz kemiğinin üzerine, kaşınızın tam altına yerleştirin. Parmaklarınızı hafifçe kemiğin üzerine bastırın. Göz kapaklarınızın üzerindeki kaslarla parmaklarınıza doğru bir direnç oluşturun. Bu hareketi 10 kez tekrar edin.

İşaret veya orta parmağınızı burun köprüsünün hemen altına yerleştirin. Parmağınızı köprüden yukarı doğru ve kaşlarınızın altına gelen kemiğe doğru hareket ettirin. Kaşlarınızın altında, kemiğin aşağıya döndüğü yerde bir çıkıntı hissedeceksiniz, o kısmı biraz ovun. Şimdi kaşınızın altına gelen göz çukuru kemiğini sol gözünüzün uç köşesine kadar parmağınızla takip edin.

Bu çalışmayı tamamladıktan sonra sol elin işaret parmağını, sağ gözünüz ortada kalacak şekilde yerleştirin. (İşaret parmağı kaşın altında, orta parmak gözün altında). Aynı zamanda sağ işaret parmağınızı sağ gözünüzün uç noktasına yerleştirin. Sağ gözün alt kısmındaki orta parmağınızı aşağı doğru iterken, sağ gözün ucuna yerleştirdiğiniz işaret parmağınızla hafifçe sağ tarafa doğru çekin. Bu harekette sadece alt göz kapağı hareket etmelidir. Her göz için 8 kez uygulayın.

İşaret parmaklarınızı enlemesine şakaklarınızın üzerine basınç uygulayarak saç diplerinize doğru çekin. Alnınızda çizgiler oluşturmadan gözlerinizi çevreleyen kaslarınızı parmaklarınızın ucuna doğru hareket ettirin (Bir direnç oluşturun). Bu egzersizde 5’e kadar sayın ve bırakın. Bu hareketi 5 kez tekrarlayın.

YORUMLAR 1
  • dewran 8 yıl önce Şikayet Et
    Goz tembelligi esasynda sasilik olmus gozu egzersizlerle iylestirmek mumkinmi. VVe egzarsizler nelar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü