Vath: Türkiye bir merkez olabilir

Frankfurt Finans Merkezi Başkanı Hubertus Vath, Türkiye'nin tüm doğru adımları attığını ve bir merkez haline dönüşebileceğini söyledi.

Vath: Türkiye bir merkez olabilir
Vath: Türkiye bir merkez olabilir
GİRİŞ 21.09.2014 12:24 GÜNCELLEME 21.09.2014 12:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Frankfurt Finans Merkezi Başkanı Hubertus Vath, Türkiye'deki kurumların uluslararası yatırım için tüm doğru adımları attığını belirterek, "Ancak kolay bir durum değil, Türkiye karışık bir bölgede bulunuyor, ama geçmişte yaptığı gibi devam ederse bu zorlu yolu aşacak" dedi.

Vath, Türk ekonomisine ilişkin şunları kaydetti:

"Bence Türk hükümeti ve kurumları, başta Merkez Bankası olmak üzere tüm doğru adımları attı. Açık bir stabilizasyon görüyorum. Piyasalarda güven yeniden inşa edildi. Siyasi istikrar yoluna koyuldu. Ancak kolay bir durum değil, Türkiye'nin Irak, Suriye sınırlarında ve Rusya sorunu ile ilgili durumları var. Karışık bir bölgede bulunuyor. Piyasalar Türkiye'de olan biten üzerine oldukça hassas. Ama geçmişte yaptığı gibi devam ederse bu zorlu yolu aşacak."

Hubertus Vath, İstanbul'un finans merkezi olmak için her şeye sahip olduğu değerlendirmesinde bulunarak şöyle devam etti:

"Ama bu uzun bir yolculuk. Kolayca başarılabilecek bir iş değil. İhtiyaç olan şey insan gücü, altyapı, istikrarlı bir yasal çevre, sermaye ve yüksek üretim. Bunlar finans merkezlerinin mal varlığıdır. Ama bunların tesisi daha gerçekleşmedi. Fiziksel altyapının yanı sıra insanlara ihtiyaç var ki ben buna 'entelektüel altyapı' diyorum. Bilime, yeteneklere ihtiyaç var. Bence İstanbul'un her şeyi yerli yerinde ve bu yönde gelişim başladı. Tabii bu bir maraton olacak kısa bir sprint değil."

- "Almanya'daki Türk sermayesi, Türkiye'ye yönlendirilmeli"

Vath, Almanya'da yaşayan Türk nüfusa atıfta bulunarak, " Türklerin Alman ekonomisine büyük katkısı oldu. Başarılı bir şekilde istihdam yaratan birçok şirket var. Türkiye'nin yapması gereken iki finans merkezi (Frankfurt ve İstanbul) arasındaki bağları kurmaktır. Altını çizmek gerekir ki Almanya'daki Türk nüfusunun sermayesinin finansal manada Türkiye'ye yönlendirilmesi lazım" dedi.

Avrupa piyasasında Türkiye'nin yerine ve önemine değinen Vath, şunları ifade etti:

"Avrupa Türkiye'nin eşiğinde olan bir piyasa. Türkiye orada altyapıyı kurdu. Piyasayı tanıyan, yasal çerçeveyi bilen şirketler var. Tabii ki Türkiye Asya üzerine de yoğunlaşsın ama bence Avrupa'daki Türkiye'ye has pozisyonu elden bırakmamalı çünkü gerçekten çok geniş fırsatlar var. Daha sürdürülebilir ve bence Türkiye başkalarının yerine geçebilir. Örneğin Çin gittikçe maliyetli bir hale geliyor. İşgücü maliyetleri giderek artıyor. Sanayide bir yön değiştirme gerçekleşecek, yer değişimi olacak. Çin büyümesini dış talepten ziyade iç talep odaklı bir hale getiriyor. Bu Türkiye için büyük fırsatlar getirecek."

TÜRKİYE MERKEZ OLABİLİR

Türkiye'nin coğrafi avantajı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vath, "Bence Türkiye, Asya ve Ortadoğu ile Avrupa ve finans başkenti olan Frankfurt arasında bağlantı olmasıyla önemli bir rol oynayabilir. Bu rol İstanbul'a birçok yatırımcının gelmesine, orada birçok iş fırsatı oluşturmasına sebep olabilir. Türkiye teknoloji, finans, uluslararası taşımacılık gibi birçok alanda merkez haline gelebilir" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul DÜNYA BAŞKENTİ İstanbul. Üç kıta Yedi Denizin Ortasındaki Dünyanın En Büyük ve Stratejik Değere Sahip Köprüdür ! Atana Ejdadına Rahmet Recep Tayyip Erdoğan !
    Cevapla
  • Abdürrahim Çokgüngör 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Vath’ın sözleri, yarım ağız da olsa bir hakkı teslimi ifade ediyor. Türkiye 30 yıl önce bu durma gelebilirdi. Ama gelemedi çünkü engellediler. Sonra ekonomik komplolara maruz kaldı. Türkiye 1990’larda art arda iki büyük ekonomik kriz yaşadı. Bunun baş rolünü Almanya oynadı. Her neyse. Vath bizi yarım ağız överken, şartını da hemen söylüyor. Yani diyor ki: Türkiye başarabilir. Ama bir şartımız var, Frankfurt ile bağ kursun. Yani eskiden tam sömürüyorduk olmadı, bari dolaylı sömürelim havasında. Kritik bir bölgede imiş Türkiye. İyi de Türkiye 1000 yıldır bu bölgede yaşadı bir sorun çıkmadı. Ne zaman batılı emperyalistler geldi manzara değişti. Sonra müttefiklik payesi de aldılar, ama sömürü huyları değişmedi. Kafa aynı kafa. Ama onları da ıslah edip terbiye edeceğimizden şüpheleri olmasın. Müttefiklik karşılıklıdır. Ticaret de iki taraf da kazanır. Hep Almanya değil.
    Cevapla
  • ERMENI 9 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bu ülkede ERMENI lafi niye HAKARET olarak algilaniyor. Kardesim sen suan bir MILLETE nasil bir saygisizlik yaptiginin farkindamisin ? ERMENI TASAREONU ymus. Ayiptir be, siz bu kafayla daha cok sürünürsünüz. Dünyada bizden baska bir ülkenin ADI bu kadar HAKARET WARI olmamistir. Cok büyük bir saygisizlik. Daha dogrusu ülkede genc nufüs cok ama cahilde bir okadar cok. Bana ise yaramayan cahil genclik lazim degil, bana adam gibi adam, ufku gönlü acik genclik lazim. Sizin gibi baska milletlere saygisi olmayan degil.
    Cevapla
  • Sabit Kal 9 yıl önce Şikayet Et
    Frankfurt ile İstanbul Borsalarının birleştirilmesi diye bir konu geçmiyor, arada bağ kurulmasınıdan ve İstanbul'un Asya-Avrupa-Orta Doğu arasında bağ oluşturması gerektiğinden bahsediliyor. Burada tuzak kurmaktan çok, uluslararası finanz merkezi olması kaçınılmaz olan İstanbul'dan en üst düzeyde faydalanabilme kaygısı yatıyor. Öyle sanıyorumki, Avrupa'nın ve özellikle Almanya'nın Türkiye'ye tuzak kurma hülyaları bitmiş gibi, artık ''Türkiye'den nasıl faydalanabilirim'' kaygısı ağırlık taşıyor. Bu konuların Ermeniler ile veya Davutoğlu ile alakası ne anlayamadım. Türkiye artık tek adamlar değil, ortak ve el birliği ile çalışan, çalışabilen kurumlar vasıtasıyla yönetilyor.
    Cevapla
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    terbiyesiz moderatörün müsamahası ile belkide moderatörün kendisi olabilirsin ermeni kadar başına taş düşsün sen kimsin miliyetin ne ermeniden ne istiyorsun
    Cevapla