Putin'den Ruble için rezervlerden vazgeçmiyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın dalgalı döviz kuruna doğru ilerlediğini, rezervlerini yakıp tüketme niyetinde olmadıklarını söyledi.

Putin'den Ruble için rezervlerden vazgeçmiyor
Putin'den Ruble için rezervlerden vazgeçmiyor
GİRİŞ 24.10.2014 23:33 GÜNCELLEME 24.10.2014 23:33

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeni ile dolar 42 rubleye dayandı. Rusya 2015’de dalgalı kura geçiş için hazırlıklarını sürdürüyor. Rusya Merkez Bankası rubleyi korumak için 1 Ekim’den bu yana 16 milyar dolar harcadı.

Uluslar arası düşünce kuruluşu Valdai Kulüp’ün Soçi’de gerçekleşen toplantısında konuşan Putin, aşamalı olarak Rusya’nın dalgalı döviz kuruna geçeceğini ifade etti. Rus lider, “Biz düşüncesizce rezervlerimizi tüketmeyeceğiz. Biz kesin bir denge için kullanacağız..” dedi.

Rusya’nın rezervlerinin bir miktar azaldığını, şu anda toplam 450 milyar doların üzerinde olduğunu ifade eden Putin, Merkez Bankası’nın belirli sınırlar içinde rubleye müdahale ettiğini kaydetti. Rus lider tüm şartlarda sosyal yükümlülükleri yerine getireceğini vurguladı.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kseniya Yudayeva da mevcut piyasa şartlarına rağmen rublede dalgalı kura geçiş planlarını koruduklarını ifade etti. 

Geçişin 2015’in hangi ayında olacağı konusunda yorumda bulunamayacağını belirten Yudayeva, ABD Hazine Bakanlığı’nın politikaları yüzünden gelişen ülkelerin dövizlerinin zarar gördüğünü vurguladı. Rus yetkiliye göre halen ruble çok esnek, sadece koridorun üst ve alt sınırlarında küçük müdahaleler yapılıyor.

KAYNAK: CİHAN