Enerjide tüm dengeleri değiştirecek buluş!

Petrol fiyatlarında yaşanan aşırı düşüş ile birlikte gözler enerji kaynaklarına çevrilirken heyecanlandıran bir buluş gündeme geldi.

Enerjide tüm dengeleri değiştirecek buluş!
Enerjide tüm dengeleri değiştirecek buluş!
GİRİŞ 20.12.2014 07:24 GÜNCELLEME 20.12.2014 07:29
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Dünya piyasalarında petrol fiyatları son beş yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Brent tipi petrolün varil fiyatı 59 dolardan işlem görürken ABD tipi WTI’nin varil fiyatı ise 54 dolara kadar geriledi. Yapılan yorumlarda petrol fiyatlarının 2015’in ilk çeyreğinde 40 dolar seviyesine kadar gerileyebileceği belirtiliyor. Bu gelişmede Suudi Arabistan, İran ve ABD arasındaki siyasi çekişmenin yanı sıra kaya gazı adı verilen teknolojinin de payı büyük oldu. Geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha verimli çalışan bu sistem yardımıyla petrol fiyatlarının uzun süre düşük seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor.

İÇİN İÇİN YANACAK

Habertürk'ün haberine göre; Görünen o ki kaya gazı artık ucuz enerji üretiminde alternatifsiz kalmayacak. Özellikle Rusya ve Avustralya’da kullanılan farklı bir yöntem kömürden neredeyse sonsuz seviyede enerji üretmeyi vaat ediyor. Aynı kaya gazı teknolojisi gibi ilk olarak geçen yüzyılın başında kullanılmaya başlanan bu yöntem toprak altında bulunan ve mevcut teknolojilerle çıkarılamayacak kömür yataklarını hedefliyor. Uygulamaya göre 1000 metre ve altında bulunan kömür yataklarındaki rezervler kontrollü olarak yakılıyor. Bunun için öncelikle kömürün bulunduğu katmana kadar dikey bir kanal açılıyor. Bu kanaldan 1000 metre ve altındaki bölgeye kömürün yanabilmesi için hava ve su buharı basılıyor. Yanan kömürden elde edilecek ısı ve gazın tahliyesi için aynı katmana bir de baca açılıyor.

SICAKLIK 1000 DERECE

Böylece bir taraftan gelen hava ve su buharının etkisiyle yanan kömür diğer tarafta bulunan bacadan ısı ve gaz olarak tahliye ediliyor. Tahliye edilen ve 1000 dereceye ulaşan ısı doğrudan üretim aşamasında kullanılabileceği gibi konutların ısıtılması amacıyla da merkezi depolara yönlendirilebiliyor. Yanma esnasında oluşan gazlar ise insan ve çevre için çok zehirli olan metan, karbondioksit, karbonmonoksit ve hidrojen içeriyor. Bu gazlar da tahliye bacasıyla işlenmek üzere elektrik santrallarına yönlendiriliyor. Ayrıca aynı gazlar rafinerilere yönlendirildiğinde ise dizel ve benzin gibi yakıtların yanı sıra plastik üretimi için gerekli hammaddenin de elde edilmesini sağlıyor.

1000 YILLIK ENERJİ İHTİYACINA YETECEK

Yapılan araştırmalara göre dünyada bulunan çıkarılabilir kömür rezervleri en az 120 yıl yetebilecek seviyede. Ancak bu miktar dünya üzerinde bulunan toplam kömür rezervinin yalnızca yüzde 20’sine eşdeğer. Geri kalan yüzde 80’lik kısmın toplam büyüklüğü ise 4 trilyon ton olarak tahmin ediliyor. Bu miktarın kaya kömürü gibi yeraltında yakma yöntemiyle kullanılması halinde ise açığa çıkacak enerjinin dünyanın ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını 1000 yıl süreyle karşılayabileceği iddia ediliyor.

ABRAMOVİÇ YATIRIM İÇİN SİBİRYA'YA GİTTİ

Toprağın derinlerinde bulunan kömürü yakarak enerji üretme fikri çok sayıda yatırımcıyı harekete geçirdi. Ünlü Rus milyarder Roman Abramoviç de Sibirya’da söz konusu tekniği kullanmak için yatırım yapmaya hazırlanıyor.

YORUMLAR 12
  • Cem 9 yıl önce Şikayet Et
    Yahu yapmayın etmeyin. 1868'in teknolojisi. Yenileniyor ama Abromovic'in hazırlanması en az bir senelik haber.
    Cevapla
  • Suleyman Yesilyurt 9 yıl önce Şikayet Et
    Makalede gecen "... kaya gazı adı verilen teknolojinin de payı büyük oldu. Geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha verimli çalışan bu sistem yardımıyla petrol fiyatlarının uzun süre düşük seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor." yorumu pek dogru degil. Evet petrol fiyatlarinin artisini durdumasi bakimindan kaya gazi ile gelen uretim artisi etkili oldu ama fiyatlari varil basina 50-60 dolara cektigi yorumu dogru olamaz. Bu fiyatlarda ABD ve Kanada'daki kaya gazi uretimi karli bir is olmadigi icin buyuk bir duraklama gecirme durumunda. Fiyatlarin dusmesi tamamen jeo-politik bir olay. Suudiler bir tasla iki kus vuruyor: 1. ABD ve Kanada'daki kaya gazi endustrisini zayiflatmak (gelecekteki en buyuk rekabet o cunku), 2. Rusya ve Iran'in ekonomilerini zayiflatmak. ABD pek sesini cikarmiyor cunku dusuk fiyatlarin ekonomiye cok katkisi var ve daha onemlisi Suudilerin ikinci amaclarina aynen katiliyor olmalari. Herkes kendi menfatinin pesinde anlayacaginiz. Bu Turk ekonomisi icin de cok iyi.
    Cevapla
  • AcC 9 yıl önce Şikayet Et
    Yerin binlerce metre altında büyük bir ateş yakılacak, iyi güzel de inşallah bu ateşi nasıl kontrol edebileceklerini de düşünmüşlerdir. Kontrolsüz bir yeraltı yangınının beklenmedik etkileri olabilir.
    Cevapla
  • ard dra 9 yıl önce Şikayet Et
    ya bunun riskleri nelerdir? yer altinda komur yavas yavas yanacak ama bu ilerde problem olabilir
    Cevapla
  • qwerty 9 yıl önce Şikayet Et
    1990'lı yıllarda Zonguldak'taki kömür madeninde de bu uygulamanın yapılmasını savunanlar vardı. Maden kapatılsın, kömür yeraltında kontrollü yakılarak elde edilecek gaz kullanılsın diyenler vardı.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle