ABD Suriye'ye tek başına girmeyecek

ABD, İngiltere ve Fransa'dan yapılan en üst düzey açıklamalar, üç ülkenin liderlerinin hafta sonu temaslarında Suriye'ye askeri müdahale konusunda anlaştığına işaret ediyor. Müdahale seçenekleri arasında bir hava operasyonu düzenlenmesi ihtimali öne çıkıyor.

ABD Suriye'ye tek başına girmeyecek
ABD Suriye'ye tek başına girmeyecek
GİRİŞ 25.08.2013 14:19 GÜNCELLEME 26.08.2013 14:54
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

İngiliz basınında 'ABD ve İngiltere'nin Suriye'ye yönelik füze saldırısına hazırlandığı' haberlerine yer verilirken Suriye'den açıklama gecikmedi. Suriye Enformasyon Bakanı El-Zubi 'ABD saldırırsa yanıt verilecek' dedi.

İngiliz Sunday Times gazetesinin bugün ilk sayfasından verdiği, "Müttefikler, Suriye'de hava saldırısına doğru ilerliyor" başlıklı haberinde, "Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarının arkasında olduğunun kesinliği artarken, İngiliz ve Amerikan askeri planlamacıları Suriye'de füze saldırıları için olası hedefleri belirliyor" diye yazdı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama'nın dün Suriye'ye ilişkin 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptığına dikkati çeken gazete, "Eylemin türüne ilişkin bir karar yok ancak Londra ve Washington'daki askeri yetkililer hedeflerle ilgili bir liste derliyor" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin önceliğinin Birleşmiş Milletler denetçilerinin saldırının olduğu bölgeye girmeleri konusunda Suriye rejimini ikna etmek olduğu belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Diğer seçenekler ise muhalifleri silahlandırmak ve uçuşa yasak bölge ilan etmek. Ancak şu anda üzerinde ciddi olarak konuşulan bir diğer seçenek de Esed rejimine mesaj vermek için 24 ila 48 saat sürecek ve belli noktaları hedef alacak füze saldırıları."

Gazete, Suriyeli muhalifleri silahlandırma kararı almadan önce konuyu İngiliz Parlamentosu'na sunacağı sözü veren İngiltere Başbakanı Cameron'ın, Suriye rejimine yönelik olası bir askeri müdahalede konuyu parlamentonun gündemine getirme zorunluluğu olmadığını belirtti. Haberde bu ihtimalin, Cameron'ın partisi içinde ve muhalefette fikir ayrılıklarına ve tartışmalara neden olabileceği yorumu yapıldı.

MUTLAKA YANIT VERİLECEK

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise mutlaka Suriye'ye yanıt verileceğini ancak bunun hangi yoldan yapılacağının henüz kesinleşmediğini söyledi.

Fabius, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Karar henüz alınmadı. Orantılı bir tepki gösterilmeli ve bu tepkinin ne olacağına önümüzdeki günlerde karar verilecek. Bütün seçenekler göz önünde bulunduruluyor. Masada olmayan tek seçenek hiçbir şey yapılmamasıdır" dedi.

SURİYE'DEN YANIT GELDİ: ABD SALDIRIRSA YANIT VERİRİZ

ABD'nin Suriye'ye müdahalenin tüm Ortadoğu'yu ateşe atacağını açıklayan Suriye Enformasyon Bakanı Umran El Zubi, "Saldırıya saldırıyla yanıt verilecek" dedi.Rusya'nın Sesi'nin haberine göre, El Zubi, "Terörle mücadele bahanesi arkasına saklanamayacaklar. Suriye'ye saldırmak, geziye çıkmaya benzemez. Saldırıya saldırıyla yanıt verilecek. Sonuçta tüm Ortadoğu ateşe bürünecek" sözlerine yer verdi.

Suriye Enformasyon Bakanı, "Suriye ordusu kimyasal silah kullanmadı ve hükümet BM denetçileriyle tam bir işbirliği yapacak" diye kaydetti.

El Zubi, Suriye silahlı kuvvetlerin, Şam'ın Cubare kasabasında Suudi Arabistan yapımı kimyasal madde içeren çok sayıda plastik konteynerin bulunduğu depoyu ele geçirdiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 50
  • osman gündoğdu 10 yıl önce Şikayet Et
    tüm tapularımı yıkarak ömrümde ilk ve son kez bir abd müdahalesini bekler oldum... çünkü bu olay başka türlü çözülemeyecek,bizim şimdilik yapacak bişeyimiz yok ancak ileride bu tür olayların önüne geçilecek.islam birliği kurularak...
    Cevapla
  • Ahmet Han AKYILDIZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Fitnelerle Ortadoğu. En hayırlısını Allah bilir. Diyerek söze başlamalı ki, büyük günaha ortak olmayalım. Teşbihte hata olmaz. Bir siteden okuduğum Hadis-i Şerif'i aynen aktarıyorum. (Siz müslümanlardan bir devlet yada bir kabileden söz ediyor. Siz batılılardan (bir toplulululuktan ya da bir kulüpten buna da bir parantez açıp (hristiyan kulübü ) diyebileceğimiz bir kulüple antlaşma yapıp bir başka müslüman ülkeye saldıracaksınız). Hadis olarak yayınlanan bu yazı eğer Suriyedeki ŞAM'dan söz ediyorsa, Şam için büyük bir savaşın olacağı haberi de verilmektedir. Olaki bu Hadis sahih hadis ise: Batılı ülkelerle antlaşma yapmaya en yakın olan ülke hangisi ? Rabbim hakkımızda hayırlısını nasip etsin. Amin...
    Cevapla
  • OĞUZHAN 10 yıl önce Şikayet Et
    sn(!) çapulcu. BİZ 2002 SEÇİMLERİNDE UYANDIK. AMA SİZ HÂLÂ UYUYORSUNUZ. . SİZ UYUMAYA DEVAM EDİN. En azından devlet ve halkın malına, canına zarar vermemiş olursunuz. ABD yi sevmem ama bu yapacağı saldırı Suriye halkına ve ÖSO ya biraz nefes aldıracaksa ve artık çocuklar ölmeyecekse desteklerim. Ve destekliyorum. Bu ABD yi sevdiğimiz anlamına gelmez. ZALİM ESAD ı HİÇ SEVMEDİĞİMİZ ANLAMINA GELİR. ZALİM ESED yaşlı, kadın, çocuk demeden öldürüyor. Bizim de kalbimiz var üzülüyoruz. AMA BUNU ANLAMAK İÇİN KALP LAZIM. KAFA LAZIM. Bazıları kuru kuruya konuşuyor. ÇApulcular gitsin gezsinler mümkünse konuşmasınlar. Onlar SURİYEDE ÖLEN MASUM İNSANLARIN ACISINI ANLAYAMAZLAR...
    Cevapla
  • asil çığlık 10 yıl önce Şikayet Et
    geç bile kaldı. geç bile kalındı bu müdahale için , neyse olsunda zalim esedin canı cehenneme gitsin
    Cevapla
  • ERDOĞAN ÖZEVİ 10 yıl önce Şikayet Et
    BİZ NE YAPALIM. Bizde bu güçlerle Suriyeye saldıralım, yada ABD ve Haçlı askerine dua edelim, sağ salim dönsünler diye.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde