İran'dan Türkiye'ye sert uyarı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin kimyasal silah kullanımını şiddetle kınadığı gibi Suriye Hükümeti'nden de kimyasal silah kullanılan bölgeleri gezmesi için BM denetçilerine izin vermesini istediğini belirtti.

İran'dan Türkiye'ye sert uyarı
İran'dan Türkiye'ye sert uyarı
GİRİŞ 19.09.2013 19:37 GÜNCELLEME 19.09.2013 19:37
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Zarif, Suriye'de siyasi çözüm amacıyla "etkili dış güçlerden tüm iç aktörlere masaya oturmaları için baskı yapılması" çağrısını yapan Zarif, İran ile Türkiye'nin birçok konuda ortak görüşlerinin olduğunu ancak Suriye konusunda Türk Hükümeti'nin “çok tehlikeli ve yanlış bir siyaset izlediği”ni iddia etti.

Fars Haber Ajansı, Muhammed Cevad Zarif'in Suriye konusunda bir süre önce bir dergiye verdiği geniş röportajı, "Batı medyası ve Batıya endeksli bölge medyası tarafından hasıraltı edilmeye çalışıldığı" gerekçesiyle en önemli satır başlarıyla yayımladı.

"Askeri güçle tehdit etmenin artık işe yaramadığı kanıtlanmıştır" diyen Zarif, geçen Kasım ayında İran'ın İsviçre Büyükelçiliği kanalıyla Amerikalılara "sarin gazı türü ve el yapımı bir kimyasal silahın Suriye'ye sevk edilmek üzere olduğuna" ilişkin resmi bir nota verdiklerini ve notada söz konusu kimyasal maddelerin "aşırı gruplarca" kullanılabileceği uyarısında bulunduğunu kaydetti.

"Siyasi çözüm yolunda geç kalınmış ise, bu tüm bölgenin sorunudur" diyen Zarif "Askeri yöntem bir çözüm yolu değildir. Geriye iki yol kalmaktadır. Bu yollardan birincisi şu an Suriye'de yaşananlardır; yani kargaşa ve kardeş cinayeti. İkincisi ise siyasi çözüm için çaba harcanmasıdır" şeklinde konuştu.

"SÜRİYE'DEKİ TÜM İÇ AKTÖRLERE MASAYA OTURMALARI İÇİN BASKI YAPILMALI"

Zarif, özellikle Suriye'deki gelişmeler üzerinde etkili dış güçlerin, Suriye'deki tüm iç aktörlere, masaya oturmaları için baskı uygulamaları gerektiğini savunduğu mülakat sırasında İran'ın kimyasal silah kullanımını şiddetle kınadığı gibi Suriye Hükümeti'nden de kimyasal silah kullanılan bölgeleri gezmesi için BM denetçilerine izin vermesini istediğini belirtti.

Suriye'de iktidar tarafından yapılan büyük yanlışların, "maalesef suiistimallere zemin hazırladığını ama bu durumun kötüye kullanıldığını" söyleyen Zarif, "Suriye meselesinin çözümü, İslam, demokrasi ve yirmi birinci yüzyıl ile yakından uzaktan ilişkisi olmayan tekfiri bir grubu Suriye halkının üzerine salmak ve Suriye halkını katletmek olmamalıydı!" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İLE BİRÇOK KONUDA ORTAK GÖRÜŞLERİMİZ VAR AMA..."

İran Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdiği açıklamaları sırasında "Bizim Türkiye ile birçok konuda ortak görüşlerimiz var; ancak Suriye konusunda Türkiye Hükümeti'nin çok tehlikeli ve yanlış bir siyaset izlediği kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 10
  • İSMAİL YAŞAR 10 yıl önce Şikayet Et
    BUGÜN YAPALIM DEDİKLERİNİ BİZ ZAMANINDA YAPALIM DEMİŞTİK. kardeş kardeşi katletmeden,içeriye fitne fesat girmeden,esata adil davran gerekirse seçimlere gir demiş uyarılarda bulunmuştuk,babası ve dedesinin yolunu izlediğinde yanlış yapıyorsun dedik,her zalim gibi devrilir dedik ama iran destek verince kardeş kanı daha fazla akmaya başladı.kendi uyguladıkları politikanın sonucu olan bu durumu sanki hiç alakaları yokmuş gibi davranıp o pis,çirkef,zehirli dillerini şimdi türkiyeye uzatıyorlar terbiyesiz varlıklar.
    Cevapla
  • Bülent ACIKÖK 10 yıl önce Şikayet Et
    kendilri doğru politika izliyorlar sanki. siz menfaatiniz,bozuk inancınız için herşeyi yaparsınız buna onlarca şahit gösterilebilir.ya kankalarınız, harbiden sizin ne sapkın inanciniz var ya
    Cevapla
  • hasan yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    eski dostumuz,bazılarına göre yeni düşmanımız iran. itidale çağırısanız amerikaya karşı olursanız,sanırm yeni düşman oluyorsunuz.tek çareniz esada canavar deyip nusranın yaptıklarını görmezden gelmeniz.
    Cevapla
  • 1efsane 10 yıl önce Şikayet Et
    İlginç. İran dışişleri bakanının tipi hiç de şeriatçı bir ülkenin dış işlerinin tipine benzemiyor. Top sakallı bir amerikancı tipi var
    Cevapla
  • yusuf yağcı 10 yıl önce Şikayet Et
    türkiyenin bir taşına acem mülkü fedadır. türkiyenin bir taşına acem mülkü fedadır.sadece suriye değil her konuda fitne kazanın başında bulan iran her tarafı karıştırmakta ve ardın dan da takiyye yapmaya devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu