BM, Irak'taki şiddet eylemlerinden kaygılı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Fleming, "Irak'ta mezhebe dayalı şiddet eylemlerinin son dalgası nedeniyle yerinden edilen insan sayısı artabilir" dedi.

BM, Irak'taki şiddet eylemlerinden kaygılı
BM, Irak'taki şiddet eylemlerinden kaygılı
GİRİŞ 24.09.2013 18:55 GÜNCELLEME 24.09.2013 18:55

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Irak'taki şiddet eylemlerinden ülkedeki bütün etnik ve mezhep gruplarının etkilendiğini söyledi.

Irak'ta halihazırda 1,13 milyon insanın yerinden edilmiş olarak yaşamını sürdürdüğüne işaret eden Fleming, bu insanların neredeyse yarısının zor koşullar altında bulunduğunu kaydetti.

Fleming, "Irak'ta mezhebe dayalı şiddet eylemlerinin son dalgası nedeniyle yerinden edilen insan sayısı artabilir. Bu yılın başından beri bombalamalar ve mezhepler arasındaki gerilim nedeniyle 5 bin Iraklı yerinden edildi" dedi.

Eşref Kampı saldırısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville ise 1 Eylül'de Eşref Kampı'na yapılan saldırıda 50'den fazla insanın ölmesi üzerine olayı kınayan ve olayın araştırılmasını isteyen bir açıklama yayımladıklarına dikkati çekerek, üç hafta geçmesine rağmen olayın failleri ve olay hakkında aydınlatıcı bir soruşturma yürütülmediğine belirtti.

Olaydan sonra, Eşref Kampı'nda kalan 42 kişinin Bağdat yakınlarındaki Hürriyet Kampı'na nakledilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Colville, fakat olay sırasında Eşref Kampı'nda kalan 6'sı kadın olmak üzere 7 mültecinin kaçırıldığı iddialarından büyük kaygı duyduklarını aktardı.

Colville, söz konusu 7 mültecinin zorla İran'a götürülebilecekleri yönünde iddialar bulunduğuna dikkati çekti.

Irak hükümetinin bu konuların aydınlatılması için çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Colville, "Ciddi bir soruşturma yürütülmeli. Çok fazla sayıda insan öldü. Henüz böyle bir soruşturma işareti görmüyoruz" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı