İran'dan 6 yıl sonra şaşırtan ABD hamlesi

İran'ın nükleer programını New York'ta görüşen BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin önemli mesafeler aldıkları bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı ile İran Dışişleri Bakanı 6 yıl aradan sonra ilk defa aynı masa etrafında görüştü.

İran'dan 6 yıl sonra şaşırtan ABD hamlesi
İran'dan 6 yıl sonra şaşırtan ABD hamlesi
GİRİŞ 27.09.2013 04:19 GÜNCELLEME 27.09.2013 08:44
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Görüşmeyi ''yapıcı'' olarak değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yanyana oturduğu İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif'in olumlu bir yaklaşımla geldiğini söyledi. Ancak Kerry, sözün yeterli olmayacağını, bunun eyleme geçmesi gerektiğini de ifade etti. Sürecin devamı konusunda anlaştıklarını belirten Kerry, ''İnsanların İran'ın nükleer programı hakkında kafalarındaki sorulara yanıt bulunması için somut adımların atılması gerek'' dedi. Kerry ayrıca, ''Bunu söylemek gereksiz ama; bir toplantıyla farklı bir havada gelmiş olmak soruların cevabı için yeterli değildir'' diye konuştu. Kerry, toplantıya katılan tüm dışişleri bakanlarının memnuniyetle masadan ayrıldığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif ise, ''Artık bu sorunu çözmek istiyoruz'' dedi. Toplantıyı 'çok yapıcı ve sağduyulu' diye yorumlayan Zarif, ''Emin bir şekilde ve zamanında bu sorunu çözmek için ilerleme kaydetmek ve herkesin İran'ın nükleer programının barışcıl olduğunu görmesini arzuluyoruz'' dedi. "Bu ilk adımdan memnunum" diyen Zarif, "Şimdi bu süreci ileriye taşıyabilmek için sözlerimizle eylemlerimizin örtüştüğü görülecek'' diye konuştu. Zarif, İran ekonomisine büyük zarar veren uluslararası yaptırımın tamamının kaldırılmasını istedi.

BM Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya katılan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, tarafların İsviçre'nin Cenevre kentinde 15-16 Ekim tarihlerinde yeniden biraraya geleceklerini söyledi. Ashton, toplantıda önemli gelişmelerin elde edildiğini aktararak, "Süreç çok iddialı bir şekilde ilerlemekte" dedi. Ashton, İran nükleer programıyla ilgili olarak üst düzey müzakerelerin 15-16 Ekim tarihinde Cenevre'de yapılacağını kaydetti.

İran'ın nükleer sorunu ile ilgili bir zaman sınırı olup olmadığı sorusuna Ashton, 12 ay gibi bir zaman tanınırsa bunun yeterli olabileceğini kaydetti. Ashton, Zarif'in verdiği bilgilendirme içinde, ''Buraya gelip çok farklı bir ortamda ve de açıkca konuları dile getirmesi sürpriz oldu'' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, önceki İran hükümetinin temsilcileri ile karşılaştırıldığında İran'ın yeni Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif'in hem konuya yaklaşımı ve de ifadeleri ile farklı olduğunu kaydetti. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de toplantıyı sorunun barışçıl bir şekilde çözümü adına "fırsat penceresi açtı" diye yorumladı. Westerwelle, Zarif'in soruna yaklaşımını ise, "tamamen farklı bir sesi, atmosfer ve ruh içindeydi" diye aktardı. İran'ın sözleri ile eylemlerinin uyumlu olması gerektiğine vurgu yapan Westerwelle, "Kelimeler yeterli değildir. Eylemleri ve somut sonuçlarla detay önemlidir'' dedi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 3
  • nur dülger 10 yıl önce Şikayet Et
    iran hayranlarının amerika öfkesi. ırakta 3 milyondan fazla sünniyi afganistanda on binlerce sivili,ve onbinlerce sünni militanı baraber katlettiler israiln güvenliği için hep beraber çalıştılar.iranın sözde amerikan düşmanlığı,türkiyenin asıl dostu amerikaya yanaşmaması onu kendi safına çekmemesi içindi o benim sakın onu kendine çekmeye kalkışma diyemedi amerika kötü ona yaklaşmayın diye amerikayla arasına kimseyi almamaya uğraştı.amerikanın avrupadaki en büyük müttefiki ve israiln en büyük hamis, almanya ile iran, nerdeyse aldıkları soluk aynıdır. ve almanya türkiyenin ortadoğuda zayıflaması ve iranın güçlenmesi için elinden geleni yapmaktdır sünnilei amerikancılıkla suçlayan şia hayranlarının amerikaya asıl kızgınlığı sünnilere kendini daha yakın hissedip onların çektiği eziyete içinden de olsa üzülen bir kaç yöneticiye sahip olmasıdır.onlar beraberce sünni katlettikleri amerikayı asla kaybetmek istemezler
    Cevapla
  • HALİL ŞİMŞEK 10 yıl önce Şikayet Et
    Yusuf Selam. Yusuf Selam ben senin görüşündenim, iki ülke yalandan kavga ediyorlar arkaplanda müttefikler
    Cevapla
  • Yusuf Selam 10 yıl önce Şikayet Et
    Birileri senaryo yazmis, figuranlar da oynuyor. Siz bakmayin ABD ile Iranin didismesine. Onlar perde arkasinda calisan iki buyuk muttefik. Acem ile Sam amcanin ortakligi. Beraber calismalarindaki en buyuk etken ise, Iranin Sia olmasi. ABD Irak'i Sunnilerin elinden alip Sialara verdi. Sialar ortadoguda iyice nufuzlarini arttirdilar. ABD Afganistan'a girdiginde, en buyuk destekcilerinden biri de Iran di. Bolgeyi onlar iyi bildikleri icin, yardim ettiler. Iran surekli kucuk eniste gibi tutmayin beni, ISraili yok edecem der ama, en cok musluman ulkeler zarar verir/vermeye calisir. Ortadoguda hicbir sey gorundugu gibi degildir. Haberleri dinlemeden/okumadan, sadece gecmiste olanlar, ve su anda olanlari goz onunde bulundururak dusunun. Haberler tamamen toplumlari onlarin istedigi gibi dusunmesi icin kullanilan cok onemli araclardir. Konusacak cok sey var ama burasi yetmez tabi. Ey insanlar, uyanik olun. Dogruyu ve yanlisi her zaman Kuran, ve sunnet suzgecinden gecirin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adliyede büyük yüzleşme! Polat ve Banu Parlak karşı karşıya
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı