İran 3 aşamalı nükleer yol haritasını sundu

İran'ın nükleer programıyla ilgili Cenevre'de başlayan müzakerelerin ilk gününde Tahran yönetimi üç aşamalı bir yol haritası sundu.

İran 3 aşamalı nükleer yol haritasını sundu
İran 3 aşamalı nükleer yol haritasını sundu
GİRİŞ 15.10.2013 21:20 GÜNCELLEME 15.10.2013 21:20

İran'ın tartışmalı nükleer programına ilişkin uluslararası müzakerelere Cenevre'de yeniden başladı. Görüşmelerde 'olumlu' bir atmosferin hakim olduğu belirtiliyor.

ALMANYA DA KATILDI

Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa Çin ve Rusya'nın yanı sıra Almanya'nın temsilcilerini Tahran yönetimi ile bir araya getiren buluşma AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından yönetildi.

3 AŞAMALI BİR HARİTA ÇİZDİ

Görüşmelerin ilk gününde İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, uzlaşmak için taraflara üç aşamalı bir yol haritası sundu. İran'ın bir saatlik PowerPoint sunumu ile yol haritasını anlattığını belirten Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, planın nükleer krizin bir yıl içinde sonlandırılmasını öngördüğünü dile getirdi.

"İNCELEYECEĞİZ"

Mann, "Gereksiz Krizi Sonlandırmak ve Yeni Bir Ufuk Açmak" adlı sunumun içeriğine dair ayrıntı ise vermedi. Sözcü, 5+1 Grubu temsilcilerinin İran'ın önerisini en kısa sürede inceleyeceklerini belirtti.

OLUMLU ATMOSFER

Mann "Buraya çok temkinli bir iyimserlik ve büyük bir kararlılıkla geldik, çünkü artık ulaşılabilir sonuçlara ulaşmanın zamanı geldiğine inanıyoruz" diye konuştu. Mann, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yönetimindeki müzakerelerin eski görüşmelere oranla "çok farklı" bir atmosferde geçtiğini de sözlerine ekledi.

Bir ABD'li temsilci de görüşmelerin ilk kez İngilizce yapılmasının, Tahran yönetiminin dünyaya açılma isteğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçı da Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Görüşmelerde çok iyi ve olumlu bir atmosfer hakimdi. Her iki taraf da çözüm istediğini ciddi bir şekilde gösterdi" diye konuştu. Arakçı, İran'ın 5+1 Grubu'na sunduğu yeni önerinin şimdilik gizli tutulacağını belirtti.

İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLAR

İranlı yetkililer de Tahran yönetiminin bir yıl içinde uzlaşmaya varılmasını hedeflediğini, bunun ilk aşamasına 1-2 ay içerisinde ulaşılabileceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı'nın yaptığı sunumunun ardından görüşmelere İran heyeti adına Abbas Arakçı yönetiminde devam ediliyor. Cenevre'deki görüşmeler, dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılıyor. Ancak Şerif, en kısa zamanda görüşmelerin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilmesini istiyor.

ABD'li üst düzey bir hükümet yetkilisi ise Cenevre'deki görüşmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, müzakerelerde İran'a yönelik yaptırımların yumuşatılmasının "hedeflenmesi" gerektiğini, ancak bunun Tahran yönetiminin atacağı adımlara "orantılı" yapılacağını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”