Çin tartışmaları sürerken ABD ile anlaşıldı

THAAD füzeleri, 3000-5500 kilometre ara menzilli füzelere karşı atmosfer dışında imha kabiliyetine sahip.

Çin tartışmaları sürerken ABD ile anlaşıldı
Çin tartışmaları sürerken ABD ile anlaşıldı
GİRİŞ 07.11.2013 10:19 GÜNCELLEME 07.11.2013 10:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD'yle Patriot füze savunma sisteminden daha gelişmiş teknolojiye sahip THAAD'lar konusunda anlaşmaya varıldı. THAAD füzeleri, 3000-5500 kilometre ara menzilli füzelere karşı atmosfer dışında imha kabiliyetine sahip.

ÇİN TARTIŞMALARI SÜRERKEN ABD İLE ANLAŞILDI

Star'da yer alan habere göre, Çin füzeleri konusunda tartışma sürerken ABD ile (Terminal High Altitude Area Defense) THAAD füze sistemi için anlaşmaya varıldı. ABD'nin Patriot füze savunma sisteminden çok daha gelişmiş teknolojiye sahip THAAD'lar, Patriotlardan farklı olarak yüksek irtifada kullanılabiliyor.

ÇİN FÜZESİNE ALTERNATİF DEĞİL

Çin'den alınmasına karar verilen FD-2000 füze savunma sistemine alternatif bir sistem olmayan THAAD füzeleri, 3000-5500 km ara menzilli füzelere karşı atmosferin dışında imha kabiliyetine sahip. Yüksek irtifada kullanılabilme özelliğine sahip THAAD'lar Çin'den alınacak FD-2000 füze savunma sisteminden farkı ise, sadece konuşlandığı alanı değil sınır ötesinden gelebilecek füze tehditlerini de diğer sistemlere oranla daha kısa sürede ve daha hızlı bir şekilde imha edebiliyor.

Çin'den alınacak füze savunma sistemi ve türevleri, 100-125 km yüksek menzile sahip füze tehditlerine karşı koyabiliyorken, THAAD'lar ise, 3000 ve 5500 km menzile sahip balistik füzeleri dahi etkisiz hale getirebiliyor.

ENTEGRASYON MALATYA'DAN SAĞLANACAK

Yalnızca ABD envanterinde yer alan THAAD ve daha önce ülkemize konuşlandırılan Patriot füze bataryalarının yanısıra ABD, Akdeniz ve Karadeniz'de Aegis sistemiyle donanmış füze kruvazörlerini dolaştırmak istiyor. Bu sistemin entegrasyonu ise daha önce Malatya Kürecik'e kurulmuş olan AN/TPY-2 radarları sayesinde sağlanacak.

500 KM'YE KADAR ETKİLİ

RIM-161, SM-3 tipi Füzelere sahip kruvazörlere yerleştirilecek olan Aegis Füze savunma sistemi uçak, gemi, balistik ve seyir füzelerine ve alçak yörünge uydularına karşı kullanılıyor. Aegis balistik Füze Savunma Sisteminde boyu 6,55 metre ve maksimum hızı 9 bin 600 km/saat olan 500 km'ye kadar etkili füzeler yer alacak.

YENİ SAVUNMA SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ

-Terminal Safhası Yüksek İrtifa Hava Savunması.

-Füzelerin boyu 6,17 m, çapı 0,34 m, maksimum hızı 2,8 km/sn., maksimum irtifası ise 150 km.

-Füzelere karşı maksimum menzil 200 km

-Scud türü kıtalararası balistik füzelere karşı tasarlandı.

-Bir THAAD bataryasında 24 füze, üç fırlatıcı, bir ateşleme merkezi bulunuyor

-6.27 metre uzunluğundaki füzelerin 200 km menzili var.

-Hedef füzeleri atmosfer dışında imha edebiliyor.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 2
  • Büyük Türkiye 10 yıl önce Şikayet Et
    Olmadı.. !!. amaç teknoloji transferi ve ABD ye olan bağımlılığın azaltılması idi.. kör olsaydı da badem gözlü olsaydı.. Olmadı!!
    Cevapla
  • talat cosgun 10 yıl önce Şikayet Et
    teknoloji transferi varmı. o yoksa isterse 1 milyon kilometre olsun bi halta yaramaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim