Sınırda kritik gelişme! Kürtler o bölgede...

Suriye'nin Kuzeyini elinde bulunduran Kürtler, İsviçre benzeri geçiçi bir yönetim şekli oluşturdu.

Sınırda kritik gelişme! Kürtler o bölgede...
Sınırda kritik gelişme! Kürtler o bölgede...
GİRİŞ 12.11.2013 16:36 GÜNCELLEME 12.11.2013 17:00
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kamışlı'da ilan edilen geçici yönetim, Rojava (Batı) denilen Kürt bölgesini Afrin, Kobani ve Cizir olmak üzere 3 ayrı kantona ayırdı. Geçici yönetim ilk etapta yerel seçimler yasasını hazırlayacak.

Suriye'nin Türkiye sınırında bulunan bölgeyi denetimlerine alan ve son bir ayda El Nusra cephesine kayıplar verdirerek, önemli petrol yataklarının bulunduğu Rimelan bölgesinin kontrolünü tamamen ele geçiren Kürtler, bir süre önce ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimini adeta by pass ederek, Musul'a açılan Tilkoçer Sınır Kapısı ile etrafında bir çok kasaba ve köyü de ele geçirdi. Rojava (Batı) denilen Suriye'nin Kuzey kesiminin büyük bölümünde denetimi sağlayan Kürtler, geçici yönetimlerini de ilan etti.

Suriye'de yayın yapan 'Hawar' Haber Ajansı'nın haberine göre, Rojava'nın en büyük kenti olan Mardin'in Nusaybin İlçesi karşısındaki Kamışlı kentinde 2 gün devam eden toplantıdan sonra Rojava'da Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyan temsilcilerinden oluşan 82 kişilik geçici genel meclis kuruldu. Alınan kararla meclis divanı belirlendikten sonra konuşan yöneticilerden Hekem Xelo, PYD tarafından verilen projeye göre, Rojava'nın 3 özerk bölgeye ayrıldığını söyledi. Xelo, Afrin, Kobani ve Cizir bölgelerinde yaşayanların kendi meclislerini oluşturduktan sonra genel meclise ise temsilci gönderecekleri belirtti.

'SEÇİM YASASI HAZIRLANACAK'

Genel Meclis Kurulu bünyesinde geçici yönetim denetleme ve tertip konseyi oluşturulduğunu da belirten Xelo, bu konseyin ise Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyanlardan 61 kişi tarafından oluşturulduğunu söyledi. 13 Kişiden oluşan Genel Meclis Kurulu'nun Dar Komitesi oluştuğunu kaydeden Xelo, bu komitede ise Afrin'den 2, Kobani'den 2 Cizire bölgesinden ise 9 temsilcinin yer aldığını açıkladı. Kamışlı'da ilan edilen yönetimin geçici olduğunu kaydeden Xelo, geçici yönetiminin görevinin yerel seçimler yasası hazırlığı, seçim hazırlıkları ve yasa tasarının hazırlığı olduğunu da belirti. Xelo, Rojava'da aynı zamanda savunma, siyasi ve ekonomik sorunlarla da bu geçici yönetimin ilgileneceğini söyledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 9
  • hakan sahin 10 yıl önce Şikayet Et
    hasan şahin. küfür yolunda oldugun apacık belli.marksist oldugun yorumlarından belli oluyor müslüman kürtlermis..kargalar bile güler buna.pyd lideri salih müslimin almanyadaki toplantıda söylediklerini işitmemişsin belliki
    Cevapla
  • Abdullah Yusuf 10 yıl önce Şikayet Et
    ezilen müslüanlarmış. bende kürdüm ama pkk-pyd kadar Müslüman kürt haklı zarar veren bir millet olmamıştır birzamanlar jitem maddi zarar veryordu ama şu an pkk yozlaştırıp marksisr-lenin ekolü bir kürt halkı oluşturuyor acıyorum Rabbim hidayet versin yoksa cehenneme kütük olacaksınız
    Cevapla
  • kor san 10 yıl önce Şikayet Et
    suriye kürtleri. yıllardır kimliksiz yaşıyorlar. Siyasi, sosyal, ekonomik hiçbir hak tanınmamıştır.
    Cevapla
  • kor san 10 yıl önce Şikayet Et
    El-Nusra. Yakalanan bir militanın boynunda haç bulundu. Başka söze gerek yok.
    Cevapla
  • hasan şahin 10 yıl önce Şikayet Et
    abdullah yusuf göreceğiz. el nusra,el kaide,muhafazakar islamcıların ve benzeri islam anlayışlarının bugüne kadar ortadoğuya ne verdikleri ortada.rojavanın yiğit ögürlükçü direnişçileri ortadoğu karanlığını aydınlığa çıkartacak iradeye sahip olduklarını göreceksiniz.ezilen müslümanların ve diğer ortadoğu halkalarının kurtuluşu olacak rojava direnişi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!