İngiltere'den iki yıl aradan sonra ilk ziyaret

İngiltere'den İran'a iki yıldan fazla süredir ilk kez diplomatik bir ziyaret gerçekleşti.

İngiltere'den iki yıl aradan sonra ilk ziyaret
İngiltere'den iki yıl aradan sonra ilk ziyaret
GİRİŞ 03.12.2013 20:37 GÜNCELLEME 03.12.2013 20:37

İngiltere'nin "yerleşik olmayan" yeni Tahran Maslahatgüzarı Ajay Sharma, İran'ı ziyaret ederek ülkenin Dışişleri Bakanlığında çeşitli temaslarda bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sharma'nın ziyareti sonrası yaptığı açıklamayı yayımladı. Sharma, "Tahran'a iyi bir ziyaret gerçekleştirdim ve bu ziyareti mümkün kıldıkları için özellikle muadilim Habibullahzade başta olmak üzere İranlı yetkililere teşekkür etmek istiyorum" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı ile iki ülke ilişkilerinin adım adım ve karşılıklılık temelinde ileriye götürülmesi konusunda detaylı ve yapıcı görüşmeler yaptığını dile getiren Sharma, aynı zamanda 2011 yılında zarar gören büyükelçilik yerleşkesini ziyaret ettiğini belirtti. Sharma açıklamasında, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri adım adım geliştirme sürecinde İran'ı düzenli olarak ziyaret etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Sharma, İngiltere'nin "yerleşik olmayan" Tahran Maslahatgüzarı görevine 11 Kasım'da getirilmişti. İran'ın Londra Maslahatgüzarı Muhammed Hasan Habibullahzade'nin de Sharma'nın ziyaretinden sonra Londra'ya gelmesi bekleniyor.

İngiltere, 2011'de Tahran Büyükelçiliğini kapattı

Birleşik Krallık'ta yerleşik olacak ancak düzenli olarak İran'ı ziyaret edecek Ajay Sharma, İran'ı ve bölgesini yakından tanıyor. Son olarak İngiltere Dışişleri Bakanlığının İran masasının başında olan Sharma, 1997-2000 yılları arasında İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğinde siyasi konularda ikinci katiplik, 2003-2005 yıllarında ise yine Ankara Büyükelçiliğinde siyasi bölümün başında görev yapmıştı.

İngiltere, İran'ın başkenti Tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin 2011 yılında bir grup öğrenci tarafından basılması ve altı elçilik görevlisinin rehin alınmasının ardından büyükelçiliğini kapatmıştı.

İngiltere'nin, nükleer programı dolayısıyla aldığı yeni yaptırım kararının ardından Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke arasında yaşanan en kötü kriz olarak nitelendirilmişti.

Birleşik Krallık, İran Cumhurbaşkanlığına Hasan Ruhani'nin seçilmesiyle başlayan ikili ilişkilerdeki yumuşama süreciyle, bu ülkeye yerleşik olmayan maslahatgüzar atama kararı almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti