Kerry: Afganistan kararını vermelidir

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin, 2014 yılında Afganistan'dan çekilecek barış gücü askerlerinin Afgan ordusuna eğitim vermeye ve güvenliğin sağlanmasına destek olmaya devam etmek amacıyla ülkede kalıp kalmamaları konusunda bir karara varması gerektiğini söyledi.

Kerry: Afganistan kararını vermelidir
Kerry: Afganistan kararını vermelidir
GİRİŞ 04.12.2013 00:04 GÜNCELLEME 04.12.2013 00:04

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 2 gün sürecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ilk günü sonunda, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in ardından basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında Ukrayna'daki taraflara sakin olmaları çağrısı yapan Kerry, “Modern bir Avrupa ülkesinde şiddetin yeri yok” dedi.

Kerry, hükümeti ve muhalefeti, Ukrayna'yı yeniden Avrupa'ya entegrasyon ve ekonomik kalkınma yoluna yeniden sokabilmek için birlikte çalışmaları yönünde teşvik etti.

Kendisine yöneltilen bir soru üzerine Afganistan'daki barış gücü görevinin 2014'te sona ermesiyle birlikte Afgan askerlerine eğitim veren ve ülkede güvenliğin sağlanmasına yardımcı olan yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi konusuna değinen Kerry, askerlerin ülkede kalıp kalmamasına ilişkin kararın ciddi olduğuna dikkat çekerek, Kabil yönetimine bu yönde bir an önce bir karara varması çağrısında bulundu.

Bu durumda ABD ile Afganistan arasındaki ikili ilişkiler dışında pek çok şeyin tehlikede olduğunu söyleyen Kerry, “Bu ciddi bir iş. NATO aracılığıyla Afganistan'a yardım etmek isteyen 50'den fazla ulus var. Bu ulusların bütçe döngüsü, planlama, ekipman ve konuşlanma gereksinimleri var. Bütün bunlar en iyi şekilde planlanarak yönetilebiliyor” şeklinde konuştu.

Afganistan'daki çoğunluğu temsil eden Halk Danışma Kurulu'nun (Loya Jirga), ülkedeki güvenlik geçişi sürecinin en uygun hale getirilmesi için güvenlik anlaşmasının imzalanması gerektiği değerlendirmesini yaptığına da işaret eden Kerry, anlaşmanın imzalanması için herhangi son bir tarih vermezken, Afgan halkına güvenlikleri konusunda güvence verebilmek için bir an önce bir karar alınması gerektiğine vurgu yaptı.

NATO ve ABD Afganistan'ı kasıp kavuran 12 yıllık savaşın ardından 2014 yılından sonra da barış gücü askerlerinin ülkede kalarak yerel orduya eğitim vermeye devam etmesini istiyor. Ancak Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD ile askerlerin ülkede kalmasını öngören yeni bir güvenlik anlaşması imzalamayı henüz kabul etmiş değil.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi