Güney Sudan'da sular durulmuyor

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta ve Etiyopya Başbakanı Desalegne, Güney Sudan'da yaşanan olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Mayardit'le görüştü.

Güney Sudan'da sular durulmuyor
Güney Sudan'da sular durulmuyor
GİRİŞ 27.12.2013 11:10 GÜNCELLEME 27.12.2013 11:10

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ve Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Desalegne, Güney Sudan'da yaşanan olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'le görüştü. Ülkede yaşanan krizi görüşmek üzere Güney Sudan'ı ziyaret eden Kenyatta ve Desalegne, başkent Cuba'daki Cumhurbaşkanlığı konutunda Mayardit'le biraraya geldi. Kenyatta ve Desalegne, daha sonra Bakanlar Kurulu üyeleriyle de görüştü.

Başbakanla birlikte Güney Sudan'da bulunan Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, Kenyatta ve Desalegne'nin ziyaretine değinerek, "Son toplantı (bakanlar kurulu) verimliydi. Toplantıda Güney Sudan'da yaşanan siyasi durumlarla alakalı bir çok konu ele alındı" dedi.

Adhanom, toplantıda Güney Sudan'daki taraflar arasında "düşmanlığın bitirilmesi, müzakerelere başlanması, darbe girişimi nedeniyle gözaltına alınanların serbest bırakılması" gibi konuların yanı sıra ülkede yaşanan son gelişmeler üzerine mevcut insani durumun masaya yatırıldığını ifade etti.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanom, görüşülen konuların Kenya'nın başkenti Nairobi'de düzenlenecek Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) toplantısında da ele alınacağını ve IGAD liderlerinin toplantıda Güney Sudan'da "diyalog merkezli" çözüm bulunması üzerinde yoğunlaşacağını kaydetti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede başarısız bir darbe girişimi olduğunu belirtmiş ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünün arkasında olduğunu savunmuştu. Bunun ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınırken, meydana gelen şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi