İngiltere'den barış çağrısı

Güney Sudan'daki liderlerle görüşen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in, ülkedeki barışın sağlanması çağrısında bulunduğu bildirildi.

İngiltere'den barış çağrısı
İngiltere'den barış çağrısı
GİRİŞ 29.12.2013 20:23 GÜNCELLEME 29.12.2013 20:23

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hague'in bugün Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'la konuştuğu ve ülkelerindeki çatışmaları sonlandırmak için toplanan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) taraflara doğrudan müzakerelere başlamaları için 31 Aralık'a kadar verdiği sürenin, Hague tarafından desteklendiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, Hague'in, "Bugün Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve Dr Riek Machar'la konuşup, her iki tarafa da acil ateşkes yapmaları konusunda çağrıda bulundum. Daha fazla masum sivilin ölmesine engel olmak için ve uluslararası insani yardımın umutsuzca ihtiyacı olan insanlara ulaşması için bu hayati bir konu. Bu soruna askeri bir çözüm getirilemez. Afrikalı liderler tarafından önerilen müzakereler için Birleşik Krallık'ın tam desteğini onayladım. Cumhurbaşkanı Kiir ve Dr Machar'ı bir an önce ve ön şart olmadan müzakerelere başlamaları konusunda teşvik ettim. Birleşik Krallık müzakerelere diplomatik destek sağlamak için hazır bulunmakta" ifadelerine yer verildi.

Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in bağlı olduğu Dinka ile görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında yaklaşık iki haftadır devam eden çatışmalarda binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği, 120 binden fazla kişinin de yerinden edildiği belirtiliyor.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ülkede başarısız darbe girişimi olduğunu belirtmiş ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünün arkasında olduğunu öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor
Küçükçekmece’de silahlı kuyumcu soyguncuyu etkisiz hale getirdi