BM'den Kuzey Kore yönetimine suçlama

Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'de, yaygın ve devam eden insanlık suçlarını belgelerle kanıtlayarak, ülke yönetimine suçlamalarda bulundu.

BM'den Kuzey Kore yönetimine suçlama
BM'den Kuzey Kore yönetimine suçlama
GİRİŞ 17.02.2014 18:54 GÜNCELLEME 17.02.2014 18:54

Kuzey Kore'deki BM İnsan Hakları Soruşturma Komisyonu'nun sunduğu raporda, ülkede yaşanan işkence, köleleştirme, cinsel şiddet, ağır siyasi baskı, dini ayrımcılık ve diğer suçlara dair kanıtların dinlediği belirtildi. Kuzey Kore'de insanlığa karşı işlenen suçları araştıran BM komisyonun ülkedeki sistematik ihlallerinin cezalandırılması çağrısında bulundu.

Komisyon, ülkede yaşanan durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunmayı istiyor. Uluslarararsı toplumun, Kuzey Korelileri ülkede insanlığa karşı işlenen suçlara karşı koruma altına alma sorumluğunu kabul etmesi gerektiğini belirten raporda, "Kuzey Kore devleti, halkını insanlığa karşı işlenen suçlara karşı korumakta açık bir şekilde başarısız olmuştur" ifadeleri yer aldı.

Komisyon,  Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ülkede yaşanan insanlık suçları örneklerinin yer aldığı bir mektup gönderdiği ve kendisinin yaşanan suçlardan sorumlu tutulabileceğine işaret edildi.

Raporda, komisyonun, "Kuzey Kore, bir çok totaliter devlet özelliğini taşımaktadır" ifadeleri yer aldı. Ayrıca rapor, ülkede düşünce ve fikir özgürlüğünün varlığının neredeyse tamamen rededildiği belirtildi.

İnsanlığa karşı işlenen suçların ülkenin en üst idari organı tarafından kaynaklandığının altını çizildiği raporda, uluslararası toplumun acil harekete geçmesi çağrısında bulunuldu. Raporda, komisyonun kurbanlardan ve görgü şahitlerinden alınan detaylı bilgiler doğrultusunda, ülkede "tarif edilemeyecek kadar korkunç bir zulüm" yaşandığı vurgulandı.

Ülkede siyasi tutukluların kaldığı kamplarda, tarif edilemeyecek boyutta zalimliğe işaret eden raporda, 80 bin ile 120 bin arasında siyasi tutuklulunun 4 büyük siyasi hapishane kampında tutulduğu ve bu kamplarda kontrol altında tutma ve cezalandırma yöntemi olarak da aç bırakma yönteminin kullanıldığına dikkat çekildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı