"Rusya Kırım'da provokasyon yapacak" iddiası

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kırım'da provokasyon hazırlığında olduğunu ileri sürdü.

"Rusya Kırım'da provokasyon yapacak" iddiası
"Rusya Kırım'da provokasyon yapacak" iddiası
GİRİŞ 06.03.2014 19:27 GÜNCELLEME 06.03.2014 19:27

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yevgeniy Perebyynis, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kırım topraklarında bir provokasyon hazırlığı içinde olduğuna ilişkin istihbarat aldıklarını belirtti.

Perebyynis, istihbarata göre, provokasyoncuların Ukrayna askeri üniforması giyerek hareket edebileceğini öne sürdü.

Kırım parlamentosunun, Rusya'ya bağlanma kararını Kırım Tatarlarının da görüşlerini göz önünde bulundurarak alması gerektiğine işaret eden Perebyynis, Kırım Tatarlarının kararı desteklemediğini dile getirdi.

Bu arada, Kırım parlamentosunun Rusya'ya bağlanma kararıyla birlikte Kırım'ın başkenti Akmescit'in sokaklarında paramiliter gruplar dolaşmaya başladı.

Başbakanlık binasının paralelinde bulunan sokakta, bir karavandan çıkan 4'ü askeri üniformalı, 2'si ise kar maskeli ve silahlı 6 kişi, Bulgaristan televizyonu için çalışan iki gazetecinin kendilerini görüntülemek istemesi üzerine, basın mensuplarını tartakladı. Bulgar gazeteci kamerasını zorla alarak bölgeden uzaklaştı.

"NATO üyeliği gündemimizde değil"

Öte yandan, Ukrayna geçiş hükümeti Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, NATO karargahında Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yatsenyuk, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmayı düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine, "Bu konu radarımızda değil" dedi.

Rusya ile tansiyonun düşürülmesi gerektiğini belirten Yatsenyuk, "Onlar başlattı, onlar bitirsin. Bu krizin sadece barışçıl yöntemlerle çözümüne bağlı kaldık. Askeri çözüm masada değil" diye konuştu.

Yatsenyuk, Kuzey Atlantik Konseyi'ni Kiev'de toplanmaya davet etti.

"Avrupa güvenliğine en ciddi tehdit"

Rasmussen ise kriz boyunca baskı altında gösterdiği büyük teenni nedeniyle Ukrayna ordusunu tebrik ederek, tansiyonun düşürülmesi için soğukkanlı olmak gerektiğini belirtti.

NATO olarak, egemenliğinde, toprak bütünlüğünde ve uluslararası hukukun temel prensiplerinde Ukrayna'nın yanında olduklarını kaydeden Rasmussen, krizin sadece Ukrayna'yı ilgilendirmediğini, Soğuk Savaş döneminden bu yana Avrupa'nın güvenliğine en ciddi tehditle karşı karşıya bulunduklarını söyledi.

Rasmussen, Rusya'ya uluslararası taahhütlerine bağlı kalarak Kırım'daki askeri tırmanışı sona erdirmesi,  askerlerini üslerine geri çekmesi ve Ukrayna'nın başka bir bölgesinde müdahaleden kaçınması çağrısında bulundu.

"21. yüzyılda Avrupa haritasına yeni çizgiler çekme girişimi olmamalıdır" diyen Rasmussen krizden tek çıkış yolunu siyasi çözümde gördüklerini ve bu yöndeki uluslararası çabaları desteklediklerini ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!