Rusya'dan Türkiye'ye tepki!

Rusya Dışişleri Bakanlığının, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün, "Montrö Sözleşmesi'nin uygulanması bağlamında Rusya Dışişleri Bakanına atfen basına yansıyan iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasını "şaşkınlıkla karşıladığı" bildirildi.

Rusya'dan Türkiye'ye tepki!
Rusya'dan Türkiye'ye tepki!
GİRİŞ 10.04.2014 19:01 GÜNCELLEME 11.04.2014 06:22
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Montrö Anlaşması'nın Karadeniz'de kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin Karadeniz'de bulunmasına bazı kısıtlamalar getirdiğini ve anlaşmanın 18'inci maddesinin ikinci fıkrasına göre, bu tür gemilerin giriş amacı ne olursa olsun Karadeniz'de 21 günden fazla kalamayacağı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Veriler gösteriyor ki ABD Deniz Kuvvetleri fırkateyni «USS Taylor» Karadeniz'e 5 Şubat'ta girdi ve 9 Mart'ta Akdeniz'e ayrıldı. Yani Montrö Anlaşması'nda belirlenen azami süreyi 11 gün ihlal etti. Türk tarafı bu gecikmeyle ilgili bize bilgi vermedi. Bu konudaki kaygılarımızı, Türk ve Amerikan taraflarına gönderdiğimiz notayla ilettik."

Açıklamada, "Türkiye ve Karadeniz'e kıyısı olmayan diğer ülkelerin gelecekte sözleşme yükümlülüklerine uyacağını umut ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, ABD savaş gemilerinin Karadeniz'de bulunma sürelerine ilişkin, "Son dönemde Amerikan gemileri iki kez belirlenen süreyi aşarak görev sürelerini uzattı. Bu, her zaman sözleşme kurallarına uygun yapılmadı. Biz bu konuda ABD ve boğazların sahibi ülke olan Türkiye'nin dikkatini çektik" demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a atfen basında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirmişti

Bilgiç, konuya ilişkin soruya verdiği yazılı yanıtta, "Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni 78 yıldır titizlikle uygulamaktadır. Montrö Sözleşmesi'nin uygulanması bağlamında Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanına atfen basına yansıyan iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • mehmed sek 9 yıl önce Şikayet Et
    ruysa korkmasina gerek yok. rusya korkmasina gerek yok, bu gemiler rusyayi gözetlemekten ziyade türkiyeyi gözetlediler. samsun limanina gelerek derinligi ölctüler etrafi yokladilar rusya tarafina bir kere bile bakmadilar, bunlar rusyada ziyade türkiyeye saldiri planliyorlar...
    Cevapla
  • Milli Kurtuluş 9 yıl önce Şikayet Et
    uygun adım. Rusya ya bildirdikleri için. Rusya böyle cazgırlık yapıyor dimi. Bildirmeselermiş demek ki rusya topa tutarmış gemiyi..
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 9 yıl önce Şikayet Et
    bunu bilmiyordum. kardeşim teşekkür ederim açıklamaların için. bak işte bilginin gözünü seveyim. bilmeyince insan kıllanan bir adam olabiliyor. işte şimdi kafamdaki soru işaretleri sönüverdi gitti. tabi ki benim meramım bir eksikliğin tamamlanması gerektiğini ima etmekti. bunu herkes adına istemiş oldum. bilgilenmiş olduk. eline sağlık.
    Cevapla
  • Uygun Adım 9 yıl önce Şikayet Et
    Kıllanmayın efendim. Sayın Bakan TRT canlı yayınında ABD gemisinin karaya oturup hasar alması nedeniyle geç çıkış yaptığını bu durumunda kaza olduğu andan itibaren sözleşmeler gereği Rusya ve diğer taraf ülkelere bildirildiğini bizatihi açıkladı. Ayrıca bir açıklamaya mahal ve gerek yok . . .
    Cevapla
  • saaman saaman 9 yıl önce Şikayet Et
    bulgaristanli turk (Osmanli turku). ben hep diyorum RUSTAN DOST OLMAZ diye ama sayin hukumetin pek annadigini soyliyemem , ve de Iran'dan bu ili ulke HER FIRSATTA TURKIYE YI ARKADAN VURUR bundan da zevk alir , ruslar icin tepemizdeki gunes sonene kadar onlar bize dusman olacaklar demistim aynini soyluyorum simdi, ruslarin asil gayesi bolgede Turkiye yi YOKETMEK iste ozaman kendini yenilmez gorur ve ruyasinda kabus gormez , Turkiye varoldukca ruslar kabus gorecek kabus gordukce'de bize dusmanlik edecek HEPSININ ICINDE TURK DUSMANLIGI VAR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!