AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda

AB dışişleri bakanları, Rusya'ya yönelik yaptırım listesini genişletme ve hedef odaklı yaptırım çalışmalarını hızlandırma kararı aldı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda
AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda
GİRİŞ 22.07.2014 19:29 GÜNCELLEME 22.07.2014 19:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Malezya Havayolları'na ait bir yolcu uçağının düşürülmesi nedeniyle yeni bir boyut kazanan Ukrayna krizi bağlamında Rusya ile ilişkileri gözden geçiren Avrupa Birliği (AB), mevcut yaptırım listesini genişletme ve hedef odaklı yaptırımlara ilişkin çalışmaları hızlandırarak Perşembe gününe kadar tamamlama kararı aldı.

AB dışişleri bakanları tarafından alınan karar çerçevesinde, AB Komisyonu ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a bağlı çalışan Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS), aralarında sermaye piyasalarına erişim, savunma, çift kullanımlı mallar, hassas teknolojiler ve enerjinin de bulunduğu alanlarda olası hedef odaklı yaptırımlara ilişkin bir liste hazırlayacak ve eylem önerisinde bulunacak.

Uçağın düşürülmesi nedeniyle bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan AB Dışişleri Konseyi sonrasında yayınlanan sonuç bildirisinde, ayrılıkçı gruplara, bir güvenlik koridoru aracılığıyla kaza alanı ve çevresine derhal, tam ve güvenli erişimin güvence altına alınması ve kaza alanındaki unsurlara dokunulmaması çağrısı yapıldı.

Kazayla ilgili tüm unsurların derhal ve müdahale olmaksızın uluslararası soruşturmanın erişimine açılmasını talep eden AB, uçağın düşürülmesinde doğrudan ya da dolaylı sorumluluğu olanların adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Kaza alanına erişim için Rusya'dan ayrılıkçı gruplar üzerindeki etkisini kullanmasının istendiği sonuç bildirisinde, bu ülkeden Ukrayna sınırından silah ve militan geçişini durdurması ve sınır bölgesindeki birliklerini çekmesi istendi.

Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Ashton, AB tarafından dile getirilen taleplerin yerine getirilmemesi, derhal ve tam işbirliği olmaması halinde yaptırım paketinin gecikmeksizin devreye sokulacağını belirtti.

Ashton, Rusya'ya yönelik olası yeni yaptırımların hangi formatta devreye sokulacağının da perşembe günü netleşeceğini ifade etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in, "derin hüzün ve giderek artan öfkenin" şekillendirdiğini ifade ettiği toplantıdan sonra açıklama yapan AB Dönem Başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Rusya'dan net mesaj gelmemesi halinde daha fazla yaptırımın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Rusya'ya sert yaptırım uygulanmasını gerektiğini savunan ülkeler arasında yer alan Polonya'nın Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski de AB'nin hukuk uzmanlarının ayrılıkçılar tarafından ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin terörist ilan edilip edilemeyeceğini inceleyeceklerinin altını çizdi.

YORUMLAR 1
  • anlayana 9 yıl önce Şikayet Et
    rusyanın ne bekledıgını anlamış değilim ! ! !. AB ve abd liler diyalogtan anlamazlar diyalog demek onlar için karşılarındekilerin bütün şartları kabul etmesi demektir ! ! rusya ukrayna konusunda askeri adımlar atsaydı bunlar yaşanmazdı yaşansa bile uygulanamaz yada bir süre sonra etkisi biterdi ! ! ! AMA AB ve abd baktılarki "biz rusyaya her türlü yaptırımı yapıyoruz ruslarda kabul ediyor üstelik ukraynayıda ele geçiriyoruz" diye düşündükleri için durmadan yaptırımları arttırıyorlar ! ! ŞİMDİ benım anlamadıgım şu; bu kadar yaptırıma karşı hem rusya sessiz kalacak hem yaptırımları kabul edecek HEMDE ab nin ve abd nin siyasi ekononomik hatta askeri olarak ukraynayı işgal etmesine izin verecek ! ! gerçekten rusyayı anlamış değilim ama rusyaya bu politika konusunda kim akıl veriyorsa rusyaya BRÜTÜSLÜK yapıyor ! ! AMA rusya tarihe baksın batılıların diyalog yoluyla birşey anlamadıklarını görecek ve sustukça rusyanın üzerine daha çok geleceklerini anlayacaktır ! ! rusya ne zaman masaya yumrugunu vurursa o zaman kazanır sünerek değil
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil