Kanadalı aydınlardan Gazze bildirisi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına destek veren Kanadalı siyasetçilere, 480 akademisyen, yazar ve aydından ortak tepki geldi.

Kanadalı aydınlardan Gazze bildirisi
Kanadalı aydınlardan Gazze bildirisi
GİRİŞ 24.07.2014 22:36 GÜNCELLEME 24.07.2014 22:36

Kanada'nın Gazze'deki İsrail katliamına kayıtsız destek vermesi, ülkedeki aydınların tepkisine neden oldu. Arasında üç Türk profesörün de bulunduğu aydınlar, yayınladıkları bildiriyle İsrail'e destek veren Başbakan Harper ve muhalefet liderlerine, izledikleri İsrail politikasını kabul etmediklerini bildirdi.

canadians4gazans.com isimli grup tarafından, Başbakan Stephen Joseph Harper, Dışişleri Bakanı John Baird, anamuhalefet Partisi NDP lideri Thomas Mulcair, Liberal Parti lideri Justin Trudeau, NDP Dış Politikalar Sorumlusu Paul Dewar ve Liberal Parti Dış Politikalar Sorumlusu eski astronot Marc Garneau'ya hitaben kaleme alınan metni 480 aydın imzaladı.

Bildiride aydınlar, "Kanada hükümeti ve siyasi partilerin Gazze'deki şiddet konusunda izledikleri partizan ve dengesiz politikalarını kabul etmiyoruz" ifadesine yer verdi. Gazze'ye saldırılarda ölenlerin yüzde 75'inin masum siviller olduğunun BM tarafından resmen açıklanmasına rağmen, Kanada hükümetinin İsrail'in var olma hakkına odaklandığını kaydeden aydınlar, bildiride şu görüşleri belirtti:

"Hamas'ın gelişigüzel roket atışları, uluslararası hukuka göre illegal olsa da savaş zamanlarında sivillerin korunması ve kolektif cezalandırmayı yasaklayan uluslararası hukuk kuralları, bir devlet olarak İsrail'i bağlar. Son saldırılarda Gazze'de 147 çocuk öldü, bin 100'ü çocuk, bin 153'ü kadın olmak üzere 3 bin 504 sivil Filistinli yaralandı. 2 bin 655 ailenin evleri yıkıldı. 117 bin kişi evlerinden yurtlarından oldu. En az 90 okul ve 18 hastane yıkıldı. 2 milyondan fazla insanın içme suyu ve sağlık hizmetine ulaşma imkânı neredeyse yok. Bu rakamlar, her an daha da artmaktadır."

İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

Kanadalı aydınların Gazze bildirisinde şu görüşlere yer verildi:

"İnsan hakları gruplarının raporlarıyla Gazze'de İsrail tarafından işlenen savaş suçları belgelenmiş ve aynı zamanda kınanmıştır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'de yaptığı askeri eylemlerin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve bu nedenle savaş suçu işlemiş olabileceğini söylemiştir. Uluslararası Af Örgütünün raporunda, Gazze'deki sivil binalara yapılan hava saldırılarında da çoğu zaman denildiği gibi Hamas elemanlarının vurulan evlerde bulunmadığı, evlerin mühimmat deposu olmadığı ve iddia edildiği gibi hiçbir şekilde askeri amaç için kullanılmadığı ortaya çıkmıştır. Uluslararası Af Örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı direktörü Philip Luther, 'bir evin nasıl bir şekilde askeri katkı yaptığı veya kullanıldığının kesin bilgileri sağlanamadığı sürece, sivil evlere kasten saldırı savaş suçudur' diyerek İsrail'in durumunu açıklamıştır.

SUSMAK KANADA'NIN İTİBARINI ZEDELER

Bildiri ile Kanadalı aydınlar, Birleşmiş Milletler'e göre İsrail'in son askeri operasyonunda, çoğunu sivillerin oluşturduğu 650'den fazla Filistinli'nin öldürülmesine karşılık, Kanada hükümetinin resmi açıklamalarında sadece 2 kişinin ölümüne neden olan Hamas'ın roket saldırılarının kınanmasının ve konuya sadece İsrail'in var olma ve kendini savunma hakkı açısından odaklanılmasının yanlışlığının altını çizdi. Bildiride, İsrail tarafından işlenen uluslararası hukuk ihlallerine Kanada hükümetinin sessizliğinin Kanada'nın gerek içeride gerekse dışarıda uluslararası itibarını sarsacağını ifade eden aydınlar, bu tavrın Kanada'nın, İsrail ve Filistin arasında kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış antlaşması elde edilmesi yolundaki resmi politikası ile de çeliştiğini hatırlattılar. Bildiride, gerçek dostluğun uluslararası hukuk ihlalleri karşısında sessiz kalmak yerine, sorumlu bir tavırla İsrail'i bu ihlaller için hesap vermeye çağırmak olacağına işaret eden aydınlar, "Evrensel insan hakları ve onurunu şiar edinen Kanada'nın dış politikasını uluslararası hukuka ve Filistin ve İsrail halklarının yaşam haklarının eşitliği ilkesine dayandırması gerekir" görüşünü paylaştı.

Ortak bildiriye imza atan aydınlardan Prof. Dr. Mustafa Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin konusunun Ortadoğu'da kalıcı bir barış için hayati önemi olduğunu, savaş ve şiddetin sorunları çözmek yerine işleri daha büyük çıkmaza soktuğunu belirterek "Bu sorunun çözümü için Birleşmiş Milletler'in ve küresel liderlerin kapsamlı, adil ve kalıcı barış için ellerinden geleni yapması gerekir" dedi.

Arasında Waterloo Üniversitesi Sosyoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suzan İlcan, Brock Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Üstündağ, Montreal Üniversitesi Sosyoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sırma Bilge, Ryerson Üniversitesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedef Arat Koç ve aynı üniversiteden Sosyoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Koç'un da bulunduğu 480 akademisyen, yazar, sanatçı ve fikir adamının yayımladığı bildirinin orijinal metnine, http://canadians4gazans.com/?blogsub=confirming#subscribe-blog linkinden ulaşılabiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı