Poroşenko AB üyeliği istedi

Rusya ile savaşın eşiğine gelen Ukrayna, Batı'dan destek arayışında.

Poroşenko AB üyeliği istedi
Poroşenko AB üyeliği istedi
GİRİŞ 30.08.2014 16:53 GÜNCELLEME 30.08.2014 17:04

Avrupa Birliği liderleri ile Brüksel'deki Zirve öncesinde bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Avrupalı liderlerden Rusya’ya gereken yanıtı vermelerini istedi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, birliğin Rusya’ya karşı sert önlemler almaya hazırlandığını vurguladı.

Petro Poroşenko, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, liderler zirvesi öncesinde Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Barroso ile biraraya geldi. Siyasi çözüm kapısını açık tutan Barroso, Poroşenko ile ortak basın toplantısında, Rusya’ya karşı güçlü ve açık önlemler almaya hazır olduklarını söyledi.

POROŞENKO AB ÜYELİĞİ İSTEDİ

Poroşenko, ülkesinde binlerce yabancı asker ve yüzlerce yabancı tank olduğunu ifade etti. Petro Poroşenko, ayrıca Avrupa birliği liderlerine kaostan çıkış yollarından birinin ülkesinin Avrupa Birliği üyeliği olduğunu belirtti.

AB'DEN RUSYA'YA ÇAĞRI 

Öte yandan AB üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanlarının, AB Dönem Başkanı İtalya'nın Milano kentinde dün bir araya geldiği ve bugün sona eren gayriresmi toplantısı sonrasında, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve evsahibi ülkeden Dışişleri Bakanı Federica Mogherini ortak basın toplantısı düzenledi.

Ashton, basın toplantısında, “Rusya’ya husumete son vermeye, asker ve personelinin çatışma bölgesine girişini engellemeye ve Ukrayna topraklarındaki askerlerini çekmeye çağırıyoruz" dedi.

Bu sorunun askeri yollarla çözülemeyeceğinin net olduğunu belirten Ashton, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı çerçevesinde sürdürülebilir siyasi çözüme ihtiyacımız var" diye konuştu.

PUTİN'DEN KUŞATMA BENZETMESİ 

Rusya lideri Vladimir Putin ise, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki eylemlerini, Nazi Almanyasının İkinci Dünya Savaşı sırasında Leningrad’ı kuşatmasına benzetti. Putin, Ukrayna ve batıdaki destekçilerinin barış görüşmelerini engellediğini öne sürdü.

AYRILIKÇILAR UÇAK DÜŞÜRDÜ

Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar da sürüyor. Kiev, Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağın Rusya yanlıları tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Ukrayna'da, Nisan ayından bu yana 2 bin 600 kişi hayatını kaybetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor