NATO Rusya'ya karşı harekete geçiyor

ABD ile Rusya arasında nüfuz mücadelesine sahne olan Ukrayna krizi, küresel çatışmaya dönüşüyor.

NATO Rusya'ya karşı harekete geçiyor
NATO Rusya'ya karşı harekete geçiyor
GİRİŞ 06.09.2014 06:50 GÜNCELLEME 06.09.2014 06:50
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ukrayna ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar Minsk'te başlayan görüşmelerde ateşkes imzalarken 60 ülkenin katıldığı Galler'deki NATO Zirvesi'nden Rusya'ya karşı 'acil müdahale gücü' oluşturma kararı çıktı. Karar, ABD ve AB ile Rusya arasındaki nüfuz mücadelesine sahne olan Ukrayna krizinin, küresel çatışmaya dönüşeceği endişesini had safhaya taşıdı. 28 üyeli NATO'nun ortak kararına karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cevabı, orduya askeri tatbikatlara devam emri vermek oldu. Rusya'nın Hazar Denizi'nin kuzeyinde yürüttüğü ve savaş gemilerinin de katıldığı askeri tatbikattan sonra NATO ülkeleri de 15 Eylül'de 'Rapid Trident/Çevik Zıpkın' adlı planlı bir askeri tatbikat yürütecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise 'Ukrayna krizi Rusya'sız çözülemez' dedi.

DOĞU AVRUPA'YA NATO MERKEZİ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, zirveden sonra Ukrayna'ya destek amacıyla hızlı hareket etme yeteneğine sahip acil müdahale gücü oluşturma konusunda liderlerle anlaşmaya varıldığını açıkladı. Rusya tehdidine karşı oluşturulacak müdahale gücüne kara ve deniz birliklerinin dahil edildiği bildirildi. Rasmussen, binlerce askerlik kara birliklerinin birkaç gün içerisinde konuşlandırılabileceğini söyledi.

Rasmussen, planın NATO'nun kollektif savunma kapasitesini güçlendireceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri, Doğu Avrupa'da NATO'nun bir komuta merkezi kuracağını bölgedeki tesislerin kontrolünü sağlayacağını ifade etti. Rasmussen, kim NATO'ya üye herhangi bir ülkeyi tehdit ederse karşısında tüm NATO müttefiklerini bulacaktır dedi.

BÖLÜNME ALEVİNİ TETİKLER TEHDİDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun, ABD ve Barış için Ortaklık ülkelerinin katkıları ile Ukrayna topraklarında gerçekleştireceği tatbikata sert tepki göstererek, bunun bölgedeki gerilimi artıracağını ileri sürdü. Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamada 'Bu adımlar, Ukrayna'daki barış sürecini tehlikeye atacağı gibi, toplumda bölünme alevlerini de körükleyecektir' ifadeleri yer aldı.

MİSSİLEME TATBİKATI

Bu arada Rusya'nın Hazar Denizi'nin kuzeyindeki Astrahan'da yürüttüğü tatbikata savaş gemileri de katıldı. 7 Eylül'e kadar sürecek olan tatbikata 800 asker katılıyor. Tatbikatta S-300 ve yeni nesil Rus yapımı hava savunma füze sistemi olan S-400 füzeleri de denendi.

TATBİKATTA TÜRKİYE YOK

NATO, ABD ve Barış için Ortaklık ülkelerinin katkıları ile düzenlenecek 'Rapid Trident/Çevik Zıpkın' askeri tatbikatı, Ukrayna'nın Yavoric kentindeki Uluslararası Barış Koruma ve Güvenlik Merkezi'nde düzenlenecek. 15 Eylül'de başlayıp 26 Eylül'e kadar sürecek tatbikatta, 15 ülkeden bin 300'den fazla askeri personel görev alacak. NATO'nun Ukrayna'ya desteğini gösteren tatbikata Ukrayna'nın yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Gürcistan, İngiltere, Letonya, Litvanya, Moldova, Norveç, Polonya, Romanya ve İspanya katılıyor. Listede Türkiye'nin yer almadığı görüldü.

IŞİD'E KARŞI KOALİSYON

ABD Başkanı Barack Obama, NATO zirvesinin yapıldığı Galler'de IŞİD'e karşı Türkiye dahil on müttefik ülkeden destek istedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise 'IŞİD'in toprak almasını engellemek için saldırmalı ve Irak ordusunu ve IŞİD'e karşı mücadele eden diğerlerini desteklemeliyiz' dedi. Ancak Kerry NATO birliklerin karaya ayak basmayacaklarını belirtti. NATO'nun bölgede kuracağı merkezlerle Irak ordusuna askeri mühimmat ve havadan sevkiyat desteği vermesi planlanıyor. Öte yandan İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in, ABD'nın yanında IŞİD'e karşı mücadeleye onay verdiği de ileri sürüldü.

FRANSA'NIN FAS ÜZERİNDEN GIDA İHRACATI

Fransız firmalarının, Rusya'nın Avrupalı gıda ürünlerine koyduğu ambargoyu Fas üzerinden deldiği belirtildi. France Info radyo kanalı, Fransız şirketlerinin Rusya'ya ihraç edecekleri gıda ürünlerini, Fas üzerinden bu ülkenin etiketi ile gönderdiğini duyurdu. Fransız gıda üreticilerinin ayrıca diğer bir yol olarak Belarus ve Kazakistan'ı kullandığı ortaya çıktı. Rusya'nın bu iki ülke ile gümrük birliği yapması sayesinde Fransız gıda ürünlerinin Belarus ve Kazakistan üzerinden Rusya'ya gönderildiği kaydediliyor. Rusya, kendisine yaptırım uygulayan AB ülkelerinden aldığı gıda ürünlerine ambargo uygulama kararı almıştı.

Kaynak: Yeni Şafak

YORUMLAR 9
  • aturabu 9 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE KESİNLİKLE TARAFSIZ KALMALIDIR. bu olumsuz durum türkiye için son derece büyük bir fırsat. rusya ab ve abd den aldığı birçok ürünü artık çin ve türkiye pazarından alıyor. buda bizim ülkemiz için büyük bir fırsat. ayrıca türkiye özellikle suriye konusunda yapmış olduğu dış politik hatayı abd ye güvenip tekrar yapmamalı. ruslarla abd ve ab birbirlerini yesinler türkiyede işin kaymağını....
    Cevapla
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    ahh abilerim büyüklerim. masal hepsi bir sorun araştırın bakalım batılıların hazar denizinde toprağa yatırdıkları petrol tesisi vs yatırım ne kadar :) ingiliz şirketleri vs vs savaşta aslakorunamayacak şeyler bunları nasılriske edecekler amerikan firmalarının italyan firmalarının çıkarları var onedenle masal soft devrim birazda narkozlaukraynada yapmakistedi avrupalı sömürgeciler ama putin taşına tökezledilerhepsi o kadar
    Cevapla
  • turkabi 9 yıl önce Şikayet Et
    DURUM CIDDI. Bu durum dunya savasina kadar gidebilir. Dunya halkina soylenmeyen cok meseleler var. Burada kesinlikle, gizli dunya gucleri tarafindan oynanan senaryolar ve oyunlar vay. Ayni isid oyunu gibi. AB, ABD, NATO eger Rusya ile savasa giderse bu 3.dunya savasi demektir. Turk Milleti olarak once Allah'dan hayirlisini dileriz. Kesinlikle hicbir sekilde, ne olursa olsun, Turkiye olarak bu savas'dan uzak durmaliyiz. Unutmayalim'ki bu milletler, Sultan Abdul Hamid Han'dan bu gune kadar Dunyanin her kosesinde Muslumanlara zulum ettiler ve simdide biz onlarin savaslarinda kullanilmamaliyiz, ne pahasina olursa olsun. Millet olarak yuzumuz yeni gulmeye basladi, bunlarin savasina katilipda herseyimiz mahvolsun istemiyoruz. Hukumetimize yalvariyoruz
    Cevapla
  • aksoy şafak 9 yıl önce Şikayet Et
    rusya için bu durum zor değildir.. rusya isterse ukranyanın başkentini bir haftada alır.
    Cevapla
  • eren yılmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    nato hata yapıyor. nato eğer rusyayı daha fazla kızdırırsa zarar görür.rusyadaki bulava vüzeleri natonun ve amerikanın vüze kalkanlarını rahatlıkla delebilecek güçtedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar